DUJE KLARIC/CROPIX
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Mirta Šurjak o Euru, Livaji i voljenoj majci: ‘Oporavak je malo duže potrajao, ali nije važno, važno je da je mama živa i zdrava‘

Sportskoj novinarki HRT-a ovo su najdraži dani - praćenje Hrvatske na Europskom prvenstvu. Kakva je navijačica, što kaže o dosadašnjoj igri te kakvo je ljeto pred njom, Mirta Šurjak otkrila je za portal Gloria.hr.

Sportskoj novinarki HRT-a ovo su najdraži dani - praćenje Hrvatske na Europskom prvenstvu. Kakva je navijačica, što kaže o dosadašnjoj igri te kakvo je ljeto pred njom, Mirta Šurjak otkrila je za portal Gloria.hr.

Perjanica hrvatskog sportskog novinarstva Mirta Šurjak ovo je ljeto u punom pogonu - javljanja uživo iz fan zone u Splitu, utakmice Hajduka i komentatorska pozicija na Radio Splitu, ali i povremeni odmor u obiteljskoj kući na otoku Hvaru. S Mirtom smo porazgovarali o Europskom nogometnom prvenstvu, o kojem nam je dala svoj iskren sud, ali i o drugim aktualnostima u svijetu hrvatskog nogometa, odnosno najdražeg joj Hajduka.

Europsko prvenstvo u nogometu je krenulo, jeste li strastvena navijačica?

- Rekla bih prije svega da sam strastvena obožavateljica nogometa, pogotovo ovakve nogometne smotre kao što je Euro. Ne propuštam skoro niti jednu utakmicu, totalno se hipnotiziram pred televizorom od prvog sučevog zvižduka. Nažalost, ovaj Euro je bitno drukčiji od bilo kojeg dosadašnjeg. S obzirom na situaciju, mislim da je puno bolje rješenje bilo da se igra u jednoj ili nekoliko država s najpovoljnijom epidemiološkom situacijom i blažim mjerama jer ovako imate prepunu Puškaš Arenu u Budimpešti i gotovo pa prazan Hampden Park u Glasgowu što nikako nije u redu. Neke su reprezentacije i njihovi navijači privilegiraniji od drugih.

Vaša prognoza za hrvatsku reprezentaciju na ovom Euru, je li još uvijek i kod vas prisutan entuzijazam?

- Prognoze su uvijek nezahvalne, još uvijek su sve karte otvorene, međutim svima je jasno, sad već i matematički gledano, da Hrvatska mora u posljednoj utakmici skupine pobijediti Škotsku. Neće nimalo biti lako. Škoti nam tradicionalno ne leže svojim stilom igre. U pet međusobnih dosadašnjih dvoboja Hrvatska nije nikada slavila. Upisali smo dva poraza i tri remija, a zabili im samo dva gola. Na krilima pobjede protiv Engleske, svog najljućeg rivala, Škoti su u velikom uzletu i igrat će bez psihološkog pritiska. Pratim i strane medije, Škoti su puni optimizma i uvjereni da mogu pobijediti Hrvatsku. Međutim, uvjerena sam da Hrvatska unatoč samo jednom upisanom bodu može proći u drugi krug natjecanja. Potrebno je agresivnije igrati, ofenzivnije, brže, stvarati vise šansi, pa i promijeniti i sustav igre u 3-5-2. S taktičkog aspekta, budući da su i Škoti igrali s trojicom pozadi, logično bi bilo da im se suprotstavimo u takvoj formaciji. I naravno, s obzirom na individualnu kvalitetu renome igrača, vjerujem da će Hrvatska proći dalje.

I sami ste rekli da koliko je Hrvata, toliko je i “nogometnih sudaca”. No kakav je vaš sud što se tiče igre naših na Euro dosad?

- Nismo dobro otvorili ovo natjecanje i sami igrači i izbornik su toga svjesni. Bili su vrlo samokritični u dosadašnjim izjavama. Imali smo pojedinih problema i prije ovog natjecanja. Dojma sam kako se još uvijek tražimo, kao da igramo pod ručnom kočnicom. Nisam obrazovani nogometni stručnjak, ali mislim da bi nešto trebalo mijenjati, šansu možda dati nekim novim igračima u prvoj postavi, koji su se itekako iskazali u drugom poluvremenu utakmice protiv Češke.

Čitajte i: Slavlje na splitskim Bačvicama: Mirta Šurjak u uskoj haljini blistala u društvu svoje majke

Jedina ste komentatorica radijskih prijenosa utakmica, kako se pripremate za nadolazeće utakmice?

- Nisam angažirana u ovom projektu u toj ulozi. Prođemo li dalje, javljat ću se iz navijačke Fan zone. Sukomentatorica sam Radio Splita Hajdukovih utakmica u domaćem prvenstvu i europskim utakmicama. I zaista uživam u tome. To sam ja. Komentiram onako iz srca, strastveno, zajedno s kolegom Markom Miličićem. U pripremama sam praktički cijele sezone, gledam utakmice, informiram se, bilježim statističke podatke, radim analize, čisto da unaprijed imam nešto pripremljeno. Ali jasno, utakmicu ne možete unaprijed pripremiti, važno je da imate nekakvo temeljno znanje o nogometu, o kojem još uvijek učim i učit ću dok sam živa. Srce, strast i ljubav za to, jer to slušatelji osjete kad dajete cijeloga sebe, kad ginete za tim što radite.

Jeste li praznovjerni pred igranje Hrvatske, imate li neki poseban ritual kojeg se držite svih ovih godina?

- Nisam praznovjerna i u tom smislu nemam nikakvih rituala. Mislim da vjernici, a većinom smo katolička zemlja, ni ne bi trebali biti praznovjerni, jer ono čemu pridajete snagu postaje realnost. Vjerujem u Boga, a ne u crnu mačku koja prelazi preko puta, tako da zaista ne robujem tome.

image
Hajduk joj je najvažnija sporedna stvar na svijetu.

NIKOLA VILIC/CROPIX

Cijela država je govorila o ostanku Marka Livaje u Hajduku, imate li vi neke prste u tome, osim što ste iskazali oduševljenje na Instagramu?

- Nemam ja svoje prste u tome osim što sam se priključila velikom globalnom pokretu hajdučkog navijačkog puka u misiji #Livajaostani. Ponosna sam na Split i cijelu Dalmaciju, mogu nam svašta reći ali kad treba pokazati srce, zajedništvo i originalnost - tu smo prvaci planeta. Svi su kao jedno disali za tu ideju, djeca u vrtićima su nosila transparente "Livaja ostani", kao i bebe u rodilištima, poruke su ispisivale u pijesku Dubaija, Australije, svakog kutka svijeta gdje god ima Hajdukovca; čak je i autobus javnog gradskog prijevoznika Prometa umjesto imena linije jedan dan nosio natpis "Livaja ostani". To vam je Split. To je Dalmacija. Uvijek drugačija, svoja, originalna. Zato je volim i ponosim se njome, a to netko sa strane teško može shvatiti - da je za svakog pravog Dalmatinca Hajduk više od nogometa. To je odraz osobnog identiteta, pripadnosti, ljubavi.

image
Novinarki HRT-a ovo će ljeto biti radno, a kad god stigne, uputit će se na Hvar, gdje ljetuje već godinama.
ANTE CIZMIC/CROPIX

Što su Hajdukovci rekli kad su vas vidjeli u dresovima Talijana, u spotu koji ste snimali za talijansku nogometnu ligu?

- Bilo je jako puno pozitivnih komentara i dobre energije. Snimali su to u lockdownu, praktički bez ikakvih financijskih sredstava. Svi smo bili volonteri, udruženi u misiji poslati podršku Italiji i njenim napaćenim stanovnicima - kako u teškim pandemijskim vremenima nisu sami i kako će se opet vratiti na nogometne stadione. Za Talijane je nogomet poput religije, to je stil života. Pjesma se punih godinu dana vrtila na svakoj poljudskoj utakmici, odašiljući vedru i optimističnu poruku kako će na kraju sve biti dobro. Odlično je odjeknula u samoj Italiji, odakle me stalno zovu njihovi kolege sportski novinari, ali i u Velikoj Britaniji, Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj. Postigli smo ono što je pjesma htjela, jedinstvo u teškim vremenima i to je najvažnije.

S majkom Nadom prisustvovali ste obilježavanju 78 godina Slobodne Dalmacije, je li se majka u potpunosti oporavila od koronavirusa?

Prvo da iskoristim priliku i čestitam našoj Slobodnoj Dalmaciji sretan rođendan. Uz Gloriju, Slobodna mi je od malih nogu najdraže štivo, to je u Splitu kult, ritual - prolistati Slobodnu, barem meni. Mama je, Bogu hvala, sada dobro. Oporavak je malo duže potrajao, ali nije važno, važno je da je živa i zdrava. Kako je jednom John Lenon rekao: ”Na kraju će sve ipak biti dobro, jer ako nije dobro, nije kraj".

image
DUJE KLARIC/CROPIX

Kakvo si ljeto priželjkujete, gdje vas možemo susresti?

- Ljeto će, kao i svake godine, biti kombinacija rada i odmora. Nakon Eura, započinje HNL i prijenosi utakmica za Radio Split, zatim Hajdukova europska gostovanja. Budu li povoljne epidemiološke prilike, nadam se da ću krajem srpnja putovati na gostujuću utakmicu u Kazahstan. Pripremam i tradicionalni projekt Sinjske Alke, gdje već godinama u sklopu prijenosa radim studijsku emisije. Slobodno vrijeme provodit ću u svojoj ljetnoj bazi na otoku Hvaru, a nadam se da ću skoknuti na izlete do Korčule i Mljeta. Ne volim party odredišta, već mjesta koja odišu ljepotom prirode i kulturno-povijesnog nasljeđa, a bolje mjesto od našeg najturističkijeg otoka Hvara, za ljetni odmor ne možete poželjeti.

Linker
27. travanj 2024 01:37