‘Mala od kužine‘

Mirjana Hrga o zaokretu: ‘Završila sam fakultet, bila na naslovnicama... ali ponosno pomažem u kuhinji restorana‘

Nekadašnje poznato televizijsko lice već nekoliko godina živi daleko od gradske vreve, sada je otkrila da u restoranu svog supruga često pomaže u kuhinji.

Nekadašnja televizijska novinarka i urednica te savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Mirjana Hrga, svoj je život vezala otok Lošinj, odnosno gradić Osor. Tamo je početkom ožujka prošle godine njezin suprug, inače poznati zagrebački odvjetnik Staša Ste­­fanović, s partnerom je otvorio restoran Konobu Mare - a konoba je Mirjani postala novi život. Unatoč problema s pandemijom i koronom, nisu odustali, nego sudeći po njezinoj najnovijoj objavi na društvenim mrežama - upravo suprotno.

Medijska stručnjakinja opisala je kako joj sada život izgleda - daleko od kamera, intervjua, medijske strke. Sve je to usporedila sa svojim razmišljanjima o obrazovanju.

"Godinama sam upozoravala da će se Hrvatskoj dogoditi dramatičan problem i to se i dogodilo. Bit će sve veći i rezultirat će ozbiljnim promjenama u društvu.

"Naime, zvučalo je grubo kad sam rekla da ne treba baš svaka kuća slati dijete na fakultet jer patit će i kuća i dijete i društvo. Odgovoreno mi je da sam gruba, da djeca trebaju imati pravo na bolji život kad već tu mogućnost nisu imali njihovi roditelji. I tako se dogodilo da u novonastaloj demokraciji i slobodi izbora gomile novih privatnih fakulteta i sličnih varijacija, dobijemo vojsku akademskih i 'akademskih' građana, koji su u svojim poslovima prečesto višak, beskorisni, u konačnici potplaćeni i nesigurni, a s druge strane nemamo dovoljno poštenih zanatlija, konobara, kuhara i sličnih zanimanja bez kojih društvo ne može funkcionirati.

Danas su plaće vodoinstalatera, klima majstora, električara, konobara, kuhara, višestruko veće od onih iz prve grupe, osim ako ti nisu u top pet posto nekog društva. Međutim, nastao je 'čep' ", istaknula je Hrga ono što nas je kao društvo zateklo.

Čitajte i: Hrga uživa u restoranu gdje joj kuha i bivši televizijski kolega: 'Ja sam gazdina žena i tu sam uglavnom da kažem je li nešto fino'

Zatim je upitala kako da neka majka svoje dijete s diplomom šalje u kuhinju za pomoćnog radnika, jer, nije se za to školovalo.

S diplomom u kuhinju

"E pa završila sam fakultet, bila na naslovnicama, mogla što želim i moći ću i dalje što želim jer je to stvar izbora svakog pojedinca, ali ponosno pomažem u kuhinji restorana, čast mi je naučiti nešto novo od ljudi koji znaju iznimno mnogo, ponekad metem, ponekad perem čaše, ponekad odem u dostavu i uživam u životu i radu. Radim od jutra do večeri.

Naše društvo zapelo je u kulturi nepostojećeg ružičastog svijeta interneta, laži i privida da se bez rada može dogoditi čudo, konzumerizma i sanjanja ludih snova, a nitko da napravi red i kaže: gospodo, rasporedite se malo, nije ispod časti raditi, nedostojanstveno je Bogu dane krasti", zaključila je Mirjana Hrga.

image
Mirjana Hrga u Konobi Mare
PRIVATNI ALBUM

U ranijem razgovoru za Gloria.hr Mirjana je objasnila kako im je ideja o otvaranju restorana bila zapravo vrlo jednostavna - htjeli su otvoriti mjesto gdje će se moći spraviti dobra domaća kuhinja, jer su na ovom kvarnerskom otoku već godinama.

Na jelovniku Konobu Mare nalaze se tradicionalna jela. "Sve je domaće, namirnice su iz lokalnih OPG-ova. Sve je ovdje samo Istra i Kvarner - od maslinova ulja i rakije, preko sireva i lokalne divljači, do starinskih slastica kao što su šnenokle", rekla je Mirjana prilikom otvorenja restorana.

Linker
13. travanj 2024 17:39