memoari

Mira Furlan u autobiografiji otkrila šokantne detalje iz života: ‘Napastovao me čovjek vrlo dobro poznat javnosti‘

Kako je opisala u knjizi, glumica se od rane mladosti susretala sa seksualnim nasiljem, ali jedan incident ostavio je traga na njezinoj duši.

Neprežaljena glumica Mira Furlan prije svoje smrti u siječnju prošle godine u Los Angelesu dovršila je autobiografiju koja je nedavno posthumno objavljena u Hrvatskoj. U memoarima pod nazivom "Voli me više od svega na svijetu" otkrila je šokantnu činjenicu - da ju je u mladosti silovao muškarac koji je bio itekako poznat javnosti.

Odlomak iz njezine knjige objavljen je na stranici javniservis.net, a u njemu stoji sljedeće:

"Jedne zimske noći tuširam se u Citeovoj zajedničkoj kupaonici. Puštam da voda pada po meni nakon cijelog dana hodanja po ulicama i kontempliranja o mojem samotnom životu bez luke. Oči su mi zatvorene. Uživam u toploj vodi na koži. Iznenada me netko hvata za ramena. Otvaram oči, do mene u tušu je veliki, goli muškarac. Vrištim i guram ga van. Pokušava me savladati, ali moji ga krici otjeraju i on me pušta. Bježim iz tuša. Trčim na ulicu pokušavajući prekriti svoje golo, mokro tijelo malim ručnikom koji sam uspjela u zadnji čas zgrabiti u tušu. Čujem kako muškarac viče za mnom: 'Tu es une raciste!' – rečenicu identičnu onoj koju je neki crnac vikao za mnom u Amiensu, na jednom od mojih solo putovanja po Europi", napisala je Furlan u knjizi.

image

Autobiografiju 'Voli me više od svega na svijetu' objavljuje izdavačka kuća Fraktura.

FOTOGRAFIJE: PRESS

Čitajte i: Mira Furlan napisala pismo sinu: 'Da li ti treba ta teška prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli život?

Glumica je dodala da ju ovaj incident nije posebno povrijedio te ga je smatrala još jednom avanturom i opasnom situacijom koju je vješto uspjela izbjeći.

"Više me brinula mogućnost da će zlostavljač pogrešno razumeti moj bijeg kao izraz mog rasizma. Ta optužba činila mi se teže podnošljiva od samog napada. Možda zato što nikad nisam mislila da sam u stvarnoj opasnosti. Osjećala sam se nepobedivo. Sve te opasne situacije bile su tek zanimljive priče, predstave ili filmovi kraj kojih sam prolazila", pisala je Furlan koja se od rane mladosti susretala sa seksualnim nasiljem.

"Kad sam imala šesnaest, hodala sam niz jednu zagrebačku ulicu usred dana. Dvije velike ruke iznenada su provirile kroz vrata, zgrabile me sa zaprepašćujućom snagom na koju nikad ranije nisam naišla te me povukle u mračnu zgradu. Nevidljiva osoba čvrsto me je držala u mračnom prolazu. Dva tipa razgovarala su o tome što će napraviti sljedeće, spominjući prazan stan na katu. Snaga stiska bila je za mene potpuno novo iskustvo. Jasno sam shvaćala da bijeg nije moguć. Tada sam se isključila i izdigla se iznad scene, promatrajući je ravnodušno. Tipovi su postajali nervozni. Nisu mogli shvatiti zašto se ne borim i ne vrištim. 'Pogledaj je', rekao je jedan. 'Čudna je.' 'Previše je čudna', rekao je drugi. 'Pustimo je, uopće nije zabavna.' I tako su me oslobodili" napisala je.

Čitajte i: Uloge za pamćenje Mire Furlan: Šest veličanstvenih zbog kojih je nikad nećemo zaboraviti

Međutim, nije na tome stalo, već je uslijedio pravi horor.

image

Mira Furlan

GORAN ŠEBELIć

"To što sam bila 'čudna' nije mi pomoglo puno godina poslije, dok sam ćaskala i pila u nečijem stanu nakon kazališne predstave. Iznenada sam završila sama s čovjekom kojeg sam jedva poznavala, čovjekom iz drugoga grada, vrlo poznatom javnom ličnošću. Gdje su svi ostali? Kamo su nestali? Zgrabio me je snagom koja je bila zastrašujuća. Pričepio me je koljenom dok mi je obje ruke držao nad glavom. Osjećala sam se potpuno bespomoćno. Rukom mi je pokrio usta da ne vrištim. Snošaj je bio gotov za nekoliko sekundi. Možda je upravo njegova brzina bila to što me spasilo od prestravljenosti zbog napada. Moj um nije to mogao slijediti. Sve je bilo gotovo prije nego što sam uopće mogla shvatiti što se desilo. Bila sam zapanjena i bez teksta. On je nestao sljedeće sekunde. Ja sam pak trčala zagrebačkim ulicama cijelim putem do kuće, više šokirana drskošću nego duboko pogođena nasiljem. Na čas sam pomislila otići na policiju, ali sam odlučila da neću. Znala sam da bi policajci jedan drugom značajno namigivali misleći: 'Drolja. Dobila je što je zaslužila", napisala je Mira bez susprezanja.

Furlan je preminula 20. siječnja 2021. u 66. godini života od virusa Zapadnog Nila, a iza sebe je ostavila supruga Gorana Gajića, njihovog sina Marka Lava te bogat glumački opus.

01 - Modified: 2022-02-18 15:11:50 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzna posthumna autobiografija: Što je zapravo o sukobu sa Šerbedžijom napisala Mira Furlan
01 - Modified: 2022-02-18 15:11:50 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzna posthumna autobiografija: Što je zapravo o sukobu sa Šerbedžijom napisala Mira Furlan
Linker
27. ožujak 2023 10:52