ZELENA AKCIJA

Ministar Ćorić o godišnjem odmoru, ronjenju i gubitku kilograma: ‘Sve je počelo nakon cijepljenja...‘

Ministar gospodarstva i održivog razvoja prošli je vikend proveo na Braču gdje je čistio podmorje. O svome prvom zaronu, strasti prema ronjenju, godišnjem odmoru te gubitku kilograma govorio je za magazin Gloria.

Mještani Bola na otoku Braču ugodno su se iznenadili kad su prošle subote među roniocima koji su čistili podmorje oko Zlatnog rata prepoznali ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića (41). Vrijedno se društvo pred glasovitom plažom usidrilo malo prije 12 sati, a nakon tridesetak minuta ronjenja na dubini od deset metara na obalu su iznijeli vreće s plastičnim čašama, bocama, obućom i sličnim otpadom. U akciji se osobito iskazao upravo hrvatski političar, koji je posljednji izronio.

image
Smeće se vadilo s dubine od deset metara, a iz mora su izvađene boce, čaše, čak i obuća.
CROPIX

- Morsko dno oko Zlatnog rata je relativno čisto, tako da nismo imali težak zadatak. To, nažalost, nije slučaj s velikim dijelom našeg podmorja. Od svakodnevnih predmeta, jedan od najvećih zagađivača je jednokratna plastična ambalaža - upozorava Tomislav Ćorić, koji je na Brač doputovao na poziv Andreje Vedrine, organizatorice bolske akcije i direktorice agencije Promocija ronjenja. U čišćenju je sudjelovalo pedesetak ronilaca iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i članovi klubova HRVI Nemo-Adriatic i Big Blue Diving.

- U ronjenje sam se zaljubio prije desetak godina. Na televiziji sam pogledao dokumentarac o koraljnom grebenu u Velikom jezeru na Mljetu koji me očarao. Kratko nakon toga ukazala mi se prilika da ronim baš na tom mjestu, tako da sam isto ljeto položio tečaj ronjenja. Ronjenje je nestvarno iskustvo. Samo se pod morem može uživati u takvom miru i tišini. Dosad sam ronio na nekoliko lokacija, uglavnom u akvatoriju ispred Ploča, a spuštam se na dubine od dvadesetak metara - otkriva ministar Ćorić, kojem je ovo drugi put da osobno sudjeluje u vađenju otpada iz mora.

image
Direktor TZ-a Općine Bol Markito Marinković, direktorica Promocije ronjenja Andreja Vedrina, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg i vlasnik Ronilačkog centra Big Blue Diving s ministrom Ćorićem.
DUJE KLARIC/CROPIX

Preklani u rujnu bio je dio tima koji je čistio podmorje ispred ribarskog naselja Savudrija u Istri. Bolskoj akciji “Eko patrola 2021.”, čiji je pokrovitelj njegovo ministarstvo te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ćorić pridružio se i kako bi promovirao novi Zakon o gospodarenju otpadom. Na snagu će stupiti krajem srpnja, a prema njemu je strogo zabranjeno korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda.

- To konkretno znači da se sva plastika ove vrste, poput slamki, štapića, tanjura, čaša i pribora za jelo, od 31. srpnja više ne smije plasirati na tržište, osim, dakako, postojećih zaliha. Prve reakcije na zakon su sjajne. Posebice kod mlađe populacije koja se posljednjih desetak godina jako trudi na polju ekologije, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Baš kao i aktivistima koji se bore za budućnost bez plastike. Odličan posao napravili smo i sa zabranom uporabe malih plastičnih vrećica, s čime smo krenuli prije usvajanja ovog zakona. Uspjeh je utoliko veći što je Hrvatska po ovom pitanju preduhitrila i neke europske zemlje - ističe Tomislav Ćorić, koji na važnost ekološke osviještenosti i čuvanja okoliša ukazuje i vlastitim “zelenim” načinom života.

Među ostalim, prvi je hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja koji je osobno čistio podmorje kako bi upozorio na problem njegovog zagađenja.

Čitajte i: Izdanje koje 'nije za baciti': U uskoj majici - ministar Ćorić pohvalio se novom formom

image
DUJE KLARIC/CROPIX

- Svatko od nas može na puno načina dati svoj obol očuvanju prirode. Posljednjih nekoliko godina vozim električni automobil, pazim da odvajam otpad, sudjelujem u raznim ekološkim projektima... A podržavam i odjevne predmete izrađene na održivi način. Baš sam nedavno nabavio tenisice jednog domaćeg branda iz Duge Rese koje su većinski napravljene od prerađenog materijala - nastavlja ministar, dodajući da u svemu ima i podršku supruge Dubravke Sinčić Ćorić, profesorice na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Ministar Ćorić na Bolu je pokazao i novu liniju, koju je stesao proljetos. Odijela i kravatu zamijenio je kratkim bermudama i majicom sa simpatičnim sloganom jedne od kampanja njegovog ministarstva - “Nisam za bacit!”.

image
Nakon podvodne avanture ministar se preodjenuo u majicu sa simboličnim natpisom.
DUJE KLARIC/CROPIX

- Mislim da sam skinuo pet, šest kilograma. No, nije riječ ni o kakvoj posebnoj dijeti, nego samo zadnjih pola godine umjerenije jedem. Slabost su mi jela talijanske i mediteranske kuhinje. Moj savršeni obrok sastoji se od parmigiane, paštete od guščje ili pileće jetre, koji bih završio komadom tamne čokolade i s malo ruma. Nakon cijepljenja u siječnju počeo sam više paziti koliko jedem. Kad sam se vidio na službenim fotografijama, prvo što sam pomislio jest da tako nešto ne smijem više priuštiti javnosti - smije se Tomislav Ćorić, koji kondiciju već godinama održava nordijskim hodanjem.

Čitajte i: Zaronio u podmorje otoka Brača! Tomislac Ćorić ponovo u majici 'Nisam za bacit!' pokazao zavidnu fit formu

Omiljena staza mu je u zagrebačkom Maksimiru, a te mu šetnje sa štapovima pomažu i da se oslobodi stresa nakupljenog tijekom radnog tjedna.

- Kao dijete se nisam bavio sportom zbog dioptrije pa sada to nadoknađujem. U osnovnoj školi, a posebice u srednjoj, jako sam zavolio šah koji mi je i danas najdraža relaksacija - kaže ministar Ćorić, sretan što će uskoro opet moći zaroniti u morsko plavetnilo. Početkom kolovoza s obitelji ide na godišnji odmor, a provest će ga u Pločama, u blizini njegovog rodnog Metkovića.

- Hrvatska je atraktivna turistička destinacija, a ta naša ljepota i privlačnost posebno je vidljiva u segmentu nautičkog turizma. Međutim, to sa sobom nosi i neke negativne posljedice, prije svega onečišćenje morskog okoliša. Bit ću zadovoljan tek onda kad svi postanemo svjesni da svaka plastična stvar bačena u more dugoročno šteti flori i fauni - poručuje Tomislav Ćorić.

Linker
19. travanj 2024 09:25