Getty Images
Tvorac Zooma

Milijarder zahvaljujući ljubavi: Eric Yuan ideju za popularnu aplikaciju dobio je u studenskim danima

Tvorac aplikacije Zoom koja u pandemiji spaja ljude diljem svijeta, neumorni je radoholičar, ali unatoč enormnom bogatstvu skroman i jednostavan.

Dok je svjetska ekonomija na koljenima, kineskom inženjeru Ericu Yuanu (50), pravog imena Yuán Zhēng, posao cvjeta. Njegova aplikacija, koja je osmišljena pod okriljem startup tvrtke, u vrijeme ove pandemije pokazala se kao globalno lako primjenjivo rješenje za nastavak redovne komunikacije s prijateljima i kolegama, ali i izvrsnim kanalom za obrazovanje na daljinu.

Za poslovnu ideju, zbog koje njegova platforma Zoom danas ima više od 200 milijuna korisnika, a on bogatstvo od sedam milijardi dolara, “kriva” je ljubav na daljinu. I to ona iz studentskih dana.

Prva verzija s 18 godina

Yuan, rođen u kineskoj provinciji Shandong, upisao je studij primijenjene matematike na sveučilištu u Shandongu, prilično udaljenom od fakulteta na kojem je studirala njegova djevojka, a danas supruga. Izluđivala ga je pomisao da ne može biti s njom koliko bi želio i da se treba voziti gotovo deset sati vlakom da bi je vidio pa je kao 18-godišnjak, u svojoj glavi, osmislio prvu verziju današnjeg Zooma.

MOUNTAIN VIEW, CALIFORNIA - NOVEMBER 03: A guest and Eric Yuan (R) attend the 2020 Breakthrough Prize Red Carpet at NASA Ames Research Center on November 03, 2019 in Mountain View, California. (Photo by Ian Tuttle/Getty Images  for Breakthrough Prize )
Getty Images for Breakthrough P
Yuanova supruga, koja je u vrijeme dok su hodali studirala u drugom gradu, bila je inspiracija za aplikaciju.

Nakon što je čuo govor Billa Gatesa o budućnosti interneta, ovaj zaljubljenik u tehnologiju sredinom 90-ih odlučio je sreću potražiti u Americi.

Put do Kalifornije i Silicijske doline, s najvećim brojem važnih visokotehnoloških tvrtki u svijetu, otežalo mu je neznanje engleskog jezika, zbog čega mu je osam puta odbijena viza.

- U Silicijsku dolinu konačno sam stigao 1997. i pridružio se tvrtki WebEx koja je tada imala desetak zaposlenika, ali je rapidno rasla. Uglavnom sam pisao kompjutorske kodove i učio jezik. Deset godina kasnije WebEx je kupila tvrtka Cisco, a ja sam postao njihov glavni inženjer za softver i u razgovoru s korisnicima otkrio koliko su nezadovoljni našim rješenjima. Vjerovao sam da bih mogao razviti platformu koja će ih usrećiti pa sam 2011. zaključio kako je vrijeme da videokomunikacija kakvu sam zamislio tijekom putovanja vlakom svojoj djevojci postane stvarnost - objasnio je Eric Yuan.

Tvrtka koja promiče osobnu motivaciju

Zoom je lansiran 2013., a do 2017. vrijedio je nešto manje od milijardu dolara. Yuan je supruzi, kćeri i dvojici sinova otvoreno rekao da će raditi 18 sati dnevno, ali da će poslovna putovanja, upravo zahvaljujući ovom startupu, svesti na samo dva godišnje.

Prošle se godine broj korisnika Zooma popeo na 10 milijuna, a u ožujku, zbog pandemije koronavirusa, aplikaciji se pridružilo njih 200 milijuna. Aplikacija je jednostavna za korištenje i besplatna prvih 40 minuta, a dodatne minute i usluge mogu se koristiti za 15 dolara mjesečno.

NEW YORK, NY - APRIL 18: Zoom founder Eric Yuan poses in front of the Nasdaq building as the screen shows the logo of the video-conferencing software company Zoom after the opening bell ceremony on April 18, 2019 in New York City. The video-conferencing software company announced it's IPO priced at  per share, at an estimated value of .2 billion. (Photo by Kena Betancur/Getty Images)
Getty Images
Eric Yuan u New Yorku 2019.

Tijekom pandemije Zoom je ukinuo ograničenje od 40 minuta na besplatnim korisničkim računima učitelja.

Yuan je pak više puta, u skladu sa svojom budističkom vjerom, govorio o tome kako ga novostečeno bogatstvo ne uzbuđuje previše, kako zna da ga novac ne može usrećit.

Stoga živi pod motom: “Marljivo radi i ostani skroman”. Cilj mu je svojom platformom promijeniti način na koji radimo.

- Filozofija Zooma je stvoriti tvrtku koja promiče osobnu motivaciju. Rekao sam našim menadžerima da ne troše previše vremena motivirajući zaposlenike. Morate stvoriti okruženje u kojem se zaposleni sami mogu motivirati, bilo gdje na svijetu. To je važno jer je samomotivacija održivija - rekao je Yuan, koji s obitelji živi u bogatom predgrađu Saratoge u Silicijskoj dolini, vozi Teslu, a slobodno vrijeme provodi na košarkaškim treninzima i utakmicama najstarijeg sina. Ako mu u međuvremenu “uleti” kakav poslovni videopoziv, upotrijebi mali trik - kako Zoom nudi mogućnost mijenjanja pozadina, iza sebe postavi sliku plaže u Santa Barbari, gdje Zoom ima urede, i svi pomisle da je ondje.

Problem privatnosti

Golemi i nagli priljev korisnika Zooma prouzročio je i određene probleme s virtualnim uljezima, koji, doznaju li šifru razgovora, mogu neometano ući u vaš virtualni sastanak. Američki su mediji, ujedno, izvijestili kako Zoom prikupljene podatke o korisnicima dijeli s trećim stranama. Primjerice, korisnici iPhonea i iPada donedavno su se na ovu aplikaciju mogli spojiti i putem svojih profila na Facebooku te su na taj način nesvjesno podijelili informacije s tom društvenom mrežom. Ta je značajka nakon nekoliko tužbi korisnika ukinuta, a vlasnik Zooma se i javno ispričao. Upravo zbog nepovjerenja u aplikaciju NASA je odustala od korištenja Zooma u internoj komunikaciji, a isto je učinila i tvrtka Google.

Pročitajte i:

Linker
19. travanj 2024 06:34