DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
Još je prkosan

Michael J. Fox posve iskreno otkrio kako danas izgleda njegov život i borba s bolešću

Slavni glumac ‘ogolio je dušu‘ u potresnom dokumentarcu Oscarom nagrađivanog redatelja Davisa Guggenheima. Film je na nedavnoj dodjeli nagrada Critics Choice osvojio nagrade u čak pet kategorija.

Slavni glumac ‘ogolio je dušu‘ u potresnom dokumentarcu Oscarom nagrađivanog redatelja Davisa Guggenheima. Film je na nedavnoj dodjeli nagrada Critics Choice osvojio nagrade u čak pet kategorija.

Michael J. Fox , svjetski poznati glumac jedan je od onih koji se već godinama rado hvata u koštac s rušenjem tabua i uvriježenih stavova, ponajprije vezanih uz svoju bolest. Tako je prema vlastitom priznanju, bez razmišljanja pristao snimiti dokumentarac "Still: A Michael J. Fox Movie" čiji je redatelj Oscarom nagrađen dokumentarist, Davis Guggenheim. Premijera filma je bila početkom godine na Sundanceu, a na dodjeli dokumentarnih nagrada Critics Choice 2023. u Los Angelesu, filmsko svjedočanstvo o tome kako izgleda svakodnevica glumca koji se proslavio ulogom Martyja McFlyja u trilogiji "Povratak u budućnost", dobila je čak pet prestižnih priznanja, uključujući kategoriju najboljeg biografskog dokumentarnog filma. To, pak, dokazuje da "težak" sadržaj ima na pretek gledatelja, ali i filmskih znalaca spremnih ovjenčati ga nagradama: prepoznali su kvalitetu potresnog djela.

Svrha mu je dati što je moguće jednostavniji odgovor na pitanje kako izgleda život nekadašnje filmske zvijezde bez šarenih, holivudskih filtera? Malo tko se usudio upitati teško pokretnog glumca svaki dan funkcionira unutar svoja četiri zida? Filmašima je bilo neugodno, američkim medijima također. Malo tko je znao kako treba pričati s osobom koja ima toliko zdravstvenih problema, od očigledne, fizičke do mentalne razine (depresija, tjeskoba, nagle promjene raspoloženja), sve dok mu nije prišao dobitnik Oscara za dokumentarni film o globalnom zatopljenju, "Neugodna istina" i postavio mu "neugodno" pitanje. Glumac kao da je jedva dočekao odgovoriti. Zadovoljan je što ga pozivaju pričati o sebi, a da ne se radi samo o prigodnim pozivnicama za humanitarna događanja ili o prikupljanje sredstava za njegovu "Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti".

image

Sa suprugom Tracy Pollan na nedavnom događanju vezanom za njihovu ‘The Michael J. Fox Foundation‘

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Tako je nastao bolno iskren dokumentarac koji gledatelje pušta u privatni svijet glumca i njegove obitelji, bilježi njegove osobne i profesionalne trijumfe i muke te otkriva što se, točno, dogodilo kada se u 29. godini suočio s neizlječivom bolešću. Nalazio se usred snimanja romantične komedije "Doc Hollywood": gotovo preko noći, 1990. doznao je da je zbog rane Parkinsonove bolesti (progresivnog poremećaja centralnog živčanog sistema), pred njim u najboljem slučaju, još deset godina rada na filmu i televiziji.

image

Na dodjeli Oscara 2017.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Jednom od najtraženijih mladih filmskih i televizijskih glumaca s kraja 80-ih i početka 90-ih, rečeno je da nakon te relativno podnošljive dekade slijede značajnije smetnje motorike, "zaleđen" izraz lica, teži poremećaj govora... To je doznao baš kada je razgranao karijeru, 1988. oženio se godinu dana starijom američkom glumicom Tracy Pollan, kolegicom iz NBC-jevog sitcoma "Family Ties" u kojem se proslavio i u kojem je ona tumačila ulogu njegove djevojke.

image

Sa suprugom Tracy Pollan

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Da situacija bude teža, mladi bračni par je 1989. dobio sina Sama Michaela. Malenom je bilo godinu dana kada je njegov otac saznao da se mora pomiriti s trajnim gubitkom kvalitetnog, obiteljskog života, da će ostati bez karijere, da se mijenja svijet kakvog je poznavao. A Michael je tada već imao godina iskustva u zabavljačkoj industriji. Još 1978., kao 16-godišnjak debitirao je u kanadskoj televizijskoj seriji "Leo i ja". Uslijedila je uloga u seriji "Family Ties" NBC-ja -gdje su ga angažirali nakon što se iz rodnog Edmontona, kanadska pokrajina Alberta, 1979. preselio u Ameriku. Potom je dobio ulogu u trilogiji "Povratak u budućnost", proslavio se, osnovao obitelj, trebao je živjeti sasvim drugačije.

image

S Christopherom Lloydom na ovogodišnjoj premijeri predstave ‘Back To The Future: The Musical‘

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Usprkos zlokobnoj statistici, tridesetak godina kasnije 62-godišnji Michael J. Fox još je tu i bori se. Odbija biti dokrajčen, pregažen i pobijeđen, kaže u dokumentarcu. Danas živi za male pobjede, dan po dan, pojasnio je Davisu Guggenheimu koji s njim razgovara kroz cijeli film.

Kako se dokumentarac razvija, tako postaje sve jasnije otkud riječ "still" (još) u naslovu filma. Ne samo da glumac odbija umrijeti nego je, otkako mu je otkrivena bolest, osim danas 34-godišnjeg sina Sama, sa suprugom Tracy 1995. dobio još tri kćeri: danas 28-godišnje blizanke Aquinnah i Schuyler. Prije 22 godine rodila im se i kćer Esmé. Već je 35 godina u braku s glumicom u koju se zaljubio na setu. Onih "najviše deset godina" rada na televiziji i filmu, glumac je "rastegnuo" na trideset godina! Kako je prvih sedam godina, dokle god je mogao, skrivao istinu, snimio je sitcom "Spin City" u kojem ga je, nakon što je svima rekao istinu, zamijenio Charlie Sheen. Od tada do 2021., kada se formalno umirovio, imao je barem desetak angažmana u raznim, uglavnom televizijskim projektima. Među njima je i hit serija "The Good Wife" te njen spinoff "The Good Fight".

image

Sa suprugom Tracy, kćerima i sinom u New Yorku 2004.

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Kao svojevrsni oproštaj od publike, svjestan da sve teže uspijeva raditi posao koji obožava, glumio je u NBC-jevom sitcomu "The Michael J. Fox Show " a onda je, zbog narušenog zdravlja, morao reći zbogom. Ne i doslovno jer kako kaže dokumentarac, još je tu. Iako više ne može glumiti, nastavlja nizati pobjede svaki dan. Guggenheimov film otkriva i trenutke kad ne funkcionira bez tableta za ublažavanje simptoma bolesti, kada pada na tlo jer ne može upravljati motorikom, kada teško govori jer mišići koji pokreću čeljust i jezik, odbijaju poslušnost. Ali i kada se s mukom bori s vlastitim tijelom, u potresnom filmu poručuje da se neće samo tako predati, prkosit će bolesti do zadnjeg trena.

Linker
27. travanj 2024 03:08