Veliki comeback

Michael Fassbender se vraća nakon što se posvetio ostvarenju sna iz djetinjstva

Poslije duge pauze i nekoliko projekata koje je kritika sasjekla, zgodni Irac se na nagovor Patricka Dempseya posvetio oktanskom sportu, a sada se vraća na film s Netflixovim trilerom "Ubojica".

Netipično zgodan 46-godišnji Irac (otac mu je Nijemac, u očevoj domovini se rodio, proveo rano djetinjstvo i dolazio na praznike), vraća se poslije gotovo četverogodišnje pauze na male ekrane. Na Netflix 10. studenog dolazi povratnički film Michaela Fassbendera "The Killer" u režiji Davida Finchera, prva naslovna uloga privlačnog glumca prodornih, plavosivih očiju poslije četverogodišnje pauze. I zlosretnog niza od pet, šest filmova s relativno pristojnom zaradom i poraznim kritikama.

Iako nije mogao doći na premijeru u rujnu ove godine, na 80. Međunarodni filmski festival u Veneciji zbog holivudskog štrajka glumaca, smatra se da bi mu kompleksna uloga plaćenog ubojice, koja kao da je pisana za njega, mogla donijeti preokret u karijeri, piše portal Screenrant. Tumači ulogu ekstroverta koji obožava jogu, jede zdrave obroke i sluša rock band "The Smiths" dok priprema poziciju odakle će snajperom "skinuti" svoju metu.

Pritom gotovo prijateljski razmjenjuje informacije o osobi koju će ustrijeliti sa svojim šefom, odvjetnikom Hodgesom. Kamera otkriva rutinu vrhunskog, plaćenog ubojice isplaniranu do posljednjeg detalja, dok njegovi komentari odaju da je cinik bez empatije prema "metama". A onda ga neplanirana situacija izbacuje iz rutine pa i sam postaje "meta".

Redatelj David Fincher, iza kojeg su hvaljeni filmovi "The Girl with the Dragon Tattoo", "Zodiac", "Gone Girl" i "Panic Room" – zamislio je Fassbenderovu bezimenu ulogu kao suštu suprotnost Johnu Wicku. U njegovom filmu nema serijske pucnjave i baratanja oštricama kao u franšizi kojom dominira Keanu Reeves. Dok Wick nosi po mjeri krojena odijela, Fincherov ubojica bira bezličnu odjeću koja se može kupiti i na zračnoj luci - hoodicu i tenisice. Ne pokazuje osobnost sve dok njegov šef ne započne lov na njega...

image

U filmu ‘ Dvanaest godina ropstva‘ tumačio je ulogu okrutnog robovlasnika Edwina Eppsa

REGENCY ENTERPRISES/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Bio je to, ukratko, glumački izazov kojem povučeni dramski umjetnik s adresom u Portugalu, gdje živi s 35-godišnjom suprugom, švedskom glumicom Alicijom Vikander, nije mogao odoljeti. Dobitnica Oscara za sporednu ulogu u filmu "Dankinja" otkrila je ljetos zašto su se tamo preselili.

"Kad smo bili u Londonu, gdje sam provela sedam godina, imali smo vlastitu kuću i renovirali je. Ali Michael je u tom gradu živio preko 18 godina i silno se želio preseliti. London je filmsko središte i zato nisam odmah bila spremna otići, ali onda se dogodio Brexit. Bila sam veoma tužna. Uvijek sam se osjećala kao Europljanka. Imali smo mnogo prijatelja koji su se preselili u Lisabon, a onda smo im otišli u posjet i svidjelo nam se. Za nekoliko tjedana kupili smo novi dom. Vrijeme je očito bolje nego u Švedskoj i Irskoj. Živimo u manjem gradu čiji su stanovnici jako ljubazni. Treba nam 25 minuta da dođemo do plaže gdje djeca mojih prijatelja i ja možemo skejtbordati ili surfati. To je baš pravo obiteljsko mjesto", ispričala je za The Hollywood Reporter.

image

Sa suprugom Alicikom Vikander na filmskom festivalu u Cannesu

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Upoznali su se prije devet godina na setu romantične drame " Light Between Oceans" snimljenoj prema istoimenom romanu australske spisateljice Margot Stedman. Jako cijene privatnost: da se 2016. nisu zajedno pojavili na dodjeli Zlatnog globusa, javnost ne bi doznala da su par. Vjenčali su se tri godine kasnije, na Ibizi, a 2021. dobili su sina kojem nisu otkrili ime. No, jedan detalj iz života svog supruga nije htjela komentirati.

image

S kolegicom u filmu ‘Eden lake‘ 2008.

ROLLERCOASER/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Radi se o nekadašnjem hobiju Michaela Fassbendera: obožava automobilske utrke, odlično vozi, a Patrick Dempsey ohrabrio ga je da se počne utrkivati kada su se sreli n letu za Los Angeles. Nakon što je glumac, koji se proslavio filmom "300" i zadivio kritičare naslovnom ulogom u biografskom filmu "Steve Jobs", uzeo dugi godišnji odmor potkraj 2019., počeo je voziti automobilske utrke.

Točnije, vozio je i jednu od najzahtjevnijih i najprestižnijih utrka izdržljivosti, 24 sata Le Mansa koja se svakog lipnja održava u istoimenom francuskom gradu. Čini se da mu je oktanski sport pomogao pronaći energiju za novi glumački uzlet. I to kakav: osim "Ubojice", ovog mjeseca premijerno će se prikazati još njegova dva nova projekta, akcijska komedija "Kung Fury 2" te urnebesni film "Next Goal Wins" prema istinitom događaju, u režiji Taike Waititija. Ondje će glumac, čiji su fah teški, komplicirani likovi, pokazati kako se snalazi u komediji.

image

Glumac je ove godine vozio utrku 24 Hours of Le Mans

FREDERIC LE FLOC H/DPPI/SHUTTERSTOCK
Linker
20. travanj 2024 12:29