Gastro

Mesna štruca Larise Lipovac za prste je polizati, a uz nju odlično ide salata s posebnim sastojkom

Zagrebačka plesačica zbog svojih je korijena odrasla na mješavini talijanske, francuske, arapske i naše kuhinje, zaljubila se i u japansku, ali kod kuće najčešće priprema jela koje voli - njezin sin Grgur.

Kuhinja zagrebačke plesačice Larise Lipovac Navojec (43) zavidno je opremljena, od kućanskih pomagala, zdjela i tava, do zimnice i mediteranskih, ali i egzotičnih začina poput kardamona, kurkume i anisa. Larisa za gloria magazin priznaje da u tome veliku ulogu ima i njezin dragi, DJ Hrvoje Jelinčić, kojem je kuhanje strast.

Iako i u doba korone radi bez odmora, jer 30. listopada obljetničkom predstavom obilježava dvadeseti rođendan svog plesnog centra Tala, koji je pokrenula s kolegicom Tamarom Curić, a uz to vodi satove plesa i radi koreografije za druge predstave poput skorašnje “Predsjednik&ca” u Kerempuhu, zahvaljujući dobroj organizaciji gotovo svaki dan kuha jer joj je, kaže, vrlo važno da se njezina mala obitelj barem jednom dnevno okupi oko stola. Svejedno je li za ručak ili za večeru, bitno je da to vrijeme provedu zajedno i druže se - i ti su joj trenuci neprocjenjivi.

Na kakvoj kuhinji ste odrasli?

- Moja obitelj je jedan veliki miks različitih nacionalnosti. Prabaka mi je Engleskinja s Malte, pradjed Talijan iz Sorrenta, a majka je rođena u Aleksandriji u Egiptu. Ja sam rođena u Rijeci, tako da se kod nas jela kombinacija talijanske, arapske, francuske i hrvatske kuhinje.

Od koga ste najviše naučili o kuhanju?

- Od none i mame. One su mi otkrivale male obiteljske tajne koje primjenjujem svakodnevno, od recepata do upotrebe začina.

Što niste voljeli jesti kao klinka?

- Poriluk i kelj. No sada mi moj dragi priprema poriluk i suho meso prema receptu njegove mame i obožavam ga.

Što najčešće kuhate?

- Uglavnom ono što Grgur voli.

Što nikada ne biste pojeli?

- Mozak i jezik neke životinje, pečene žabe, puževe, hladetinu i tripice.

Nonina štruca

image
Nonina štruca
VEDRAN PETEH CROPIX

SASTOJCI :

  • 850 dag miješanog mljevenog mesa (70 posto junetina, 30 posto svinjetina)
  • 100 g sitno narezane slanine
  • 150 - 200 g krušnih mrvica
  • 4 jaja
  • sol, papar
  • sitno nasjeckani peršin
  • 4 kriške prešane šunke
  • 4 kriške sira gauda
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje


PRIPRAVA:

  1. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
  2. U zdjelu staviti meso, umiješati jedno jaje, dodati slaninu, sol, papar i peršin. Sve zajedno rukom dobro izmiješati. Dodavati krušne mrvice sve dok smjesa ne postane kompaktna.
  3. Zdjelu za pečenje namastiti mješavinom ulja te položiti razvučenu smjesu od mesa. U sredinu staviti redom šunku, sir i tri tvrdo kuhana jaja te punjenje omotati mesom i formirati štrucu rukama.
  4. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta pa pojačati na 200 stupnjeva i peći još 15 min.


Avokado salata s jajetom

image
Avokado salata s jajetom
VEDRAN PETEH CROPIX

SASTOJCI

  • 1 avokado
  • 3 jaja
  • šaka mladog špinata
  • 2 mlada luka
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • sol, papar,
  • prepečeni kruh


PRIPRAVA:

  1. Jaja skuhati na tvrdo te ih narezati na komade.
  2. Luk nasjeckati na sitne kolutiće, a avokado zgnječiti vilicom te sve pomiješati s listićima špinata.
  3. Grčki jogurt začiniti i dobro promiješati te zaliti preko salate.
  4. Na kraju dodati kockice prepečenog kruha.
Linker
06. ožujak 2024 04:13