Umjetnički projekt

Mašković na sceni s azilantom: Potresna svjedočanstva u priči prvog dubrovačkog Hamleta

Dubrovački glumac sa zagrebačkom adresom zvijezda je predstave Bura koju je u Teatru ITD postavio Romano Nikolić.

Fotografija trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija koji se utopio za vrijeme bijega iz Sirije, a čije su tijelo morske struje izbacile na obalu Bodruma, postala je jedna od ključnih slika ljudske patnje i izbjegličkog egzodusa 2015.

"Aylan se utopio sa svojom majkom i bratom, a svi naredni, pojedinačni pa i kolektivni slučajevi, produbljivali su moj doživljaj izbjegličkog iskustva, pa sam umjetničkim projektom želio ukazati na važnost preuzimanja društvene i pojedinačne odgovornosti u destigmatizaciji ljudi koji žele pobjeći od užasa rata i zaslužuju postati dijelom zapadnih društava", govori Romano Nikolić, redatelj predstave Bura. Premijerno je izvedena 8. ožujka u zagrebačkom Teatru ITD, a u njoj uz profesionalne glumce Franu Maškovića, Ivu Kraljević i Luku Kneza, angažirao i azilanta Semiha Adigüzela.

image

Glumačka ekipa predstave ‘Bura‘: Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel s redateljem Romanom Nikolićem

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Svi su plakali! Legenda jedva može pred publiku, ali na pozornici mu je još uvijek najbolje!

"Semih je 26-godišnji student prava na zagrebačkom Sveučilištu. U Zagreb je stigao u studentskoj razmjeni, a u Hrvatskoj je zatražio azil. Razlozi njegovog bijega iz Turske su politička represija prema neistomišljenicima vladajućeg režima, odbijanje autocenzure, a posebno slučaj njegova oca koji je zbog neizravnog iskazivanja neslaganja s državnom politikom osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Da izbjegne sličnu sudbinu, Semih je svoj život odlučio nastaviti u Hrvatskoj", nastavlja Nikolić koji je Semiha upoznao zahvaljujući zajedničkoj prijateljici, novinarki i aktivistkinji Barbari Matejčić. Ona je o njemu napravila reportažu, a Romano ga je pozvao u predstavu, autorski projekt koji je razvio s dramaturginjom Doroteom Šušak.

image

Frano je dubrovački glumac sa zagrebačkom adresom

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Semih u predstavi igra samog sebe, ali i sve ljude koji su preživjeli zahvaljujući vlastitoj izdržljivosti, volji za životom, sreći i dobrim pojedincima koje su susreli na svom putu. Frano, Iva i Luka primarno igraju Aylana, Rehan i Galipa, odnosno članove utopljene obitelji na obali Bodruma, no istovremeno utjelovljuju i različite društvene arhetipe, te isto tako sebe same", priča Nikolić.

Čitajte i: Zvijezda Matanićeve serije suznih se očiju javila iz Ukrajine: ‘Osjećam strah za sina i svoj život!‘

image

Frano Mašković i Semih Adigüzel

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Predstava Bura zapravo je nastajala na probama, na kojima su izvođači i autori preispitivali odnos prema izbjeglicama, a jedno od ključnih pitanja ljudskosti u međuvremenu je - u kontekstu izbjegličke krize u Ukrajini - dobilo svoj tragični nastavak te njihov angažman učinilo još aktualnijim.

Predstava igra i u četvrtak, 10. ožujka, a karte se mogu kupiti i online.

Linker
09. travanj 2024 08:11