TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Svakodnevna borba

Marijana Mikulić o razvojnim poteškoćama svoga sina: ‘Osjećaj nemoći kad ne možemo pomoći svom djetetu je užasan‘

Zagrebačka glumica čiji dvoipolgodišnji sin Jakov ne govori nije mogla čekati devet mjeseci na terapiju pa privatno s njim odlazi na vježbe te vjeruje da će mališan izgovoriti svoju prvu riječ - mama.

Zagrebačka glumica čiji dvoipolgodišnji sin Jakov ne govori nije mogla čekati devet mjeseci na terapiju pa privatno s njim odlazi na vježbe te vjeruje da će mališan izgovoriti svoju prvu riječ - mama.

Dvoipolgodišnji Jakov, najmlađi sin zagrebačke glumice Marijane Mikulić (39) i njezinog supruga Josipa, profesora na Ekonomskom fakultetu, na prvi pogled je običan dječak svoje dobi: voli se smijati, plesati, grliti i maziti.

No, Jakov još ne govori - čak ni najjednostavnije riječi poput mama i tata, rijetko gleda u oči nepoznate osobe, ne odaziva se na ime i ne razumije govor, ne zna prstom pokazati što hoće i ne pokazuje interes za druženjem s drugom djecom.

Nakon godinu dana pretraga nedavno mu je dijagnosticiran nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja te je upućen na logopedsku terapiju - na koju će, kako su im rekli, doći na red za šest do devet mjeseci.

Frustrirana činjenicom da djeca tako dugo moraju čekati na terapiju koja im je nužna što prije - jer na nju najbolje reagiraju do treće godine - Marijana Mikulić je priču o mukama koje prolazi sa sinom opisala u potresnom postu na Instagramu.

Jelena Rozga još uvijek živi u strahu od muškarca koji ju je uhodio: 'Prošla sam pravu agoniju, borim se i dalje'

Ne propustite! Samo u novoj Gloriji darujemo vam 48 kupona za kupnju s popustima do čak 40 posto

image
Marijana i njezin suprug Josip, uz Jakova, imaju još dva sina: sedmogodišnjeg Andriju i 11-godišnjeg Ivana.
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

- Željela sam ukazati na problem nedostatka stručnjaka za ovo područje u našem zdravstvenom sustavu. Nismo se htjeli gurati i tražiti veze jer smatramo da ima djece čiji su problemi mnogo veći od naših. Zato smo Jakovu platili privatnu terapiju. No, što je s onima koji si to ne mogu priuštiti? Ta nemoć koju roditelj osjeća kad ne može pomoći djetetu je užasna - kaže Marijana, koja je prvi put pomislila da bi trebali potražiti mišljenje stručnjaka kad je Jakovu bila godina i pol.

- Suprug i ja prihvatili smo ovu situaciju kao normalnu i tako se i ponašamo. Ovu fazu života u potpunosti smo podredili djeci. Ne postoje Josip i Marijana, uvijek smo mi i uvijek smo tu za njih - kaže glumica koja jedva čeka da ju Jakov zazove 'mama' i odazove se na svoje ime. A u tome će, sigurna je Marijana, na kraju i uspjeti.

Cijelu Marijaninu priču pročitajte u novom broju Glorije u kojemu vam darujemo kupone s popustima do 40 posto u odabranim trgovinama!

image
Gloria produkcija

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

JELENA ROZGA Moja godina uspona i padova

GUY PEARCE Ponovno u ulozi ljubavnika

VICE MIHANOVIĆ Intimni svijet kandidata za splitskog gradonačelnika

ROBERT TORRE Gubitnici su zanimljiviji od uspješnih ljudi

LJEPOTA Matea Parlov Koštro

MODA Ikona stila: Letizia od Španjolske

SPECIJAL: TURIZAM U HRVATSKOJ

FELJTON: VIVIENNE WESTWOOD Vječna buntovnica

Linker
26. travanj 2024 06:12