Najljepša uloga

Majke nakon 40-te: Ove holivudske zvijezde i uspješne žene u Hrvatskoj povezuje isto iskustvo

Više nije baš nikakvo čudo roditi u 40-ima, pa i kasnije. Što god smo nekad mislili, majčinstvo u zrelim godinama teško se više može nazvati trendom, o čemu nerijetko govore žene koje su ga iskusile.

Majčinstvo u 40-ima nekad je bilo iznimka, no danas mu se više ne čudimo. Sve manje propitkujemo je li "pametno" roditi u "toj" dobi, ne opterećujemo se dvojbama što će rodbina, prijatelji i susjedi misliti o prinovi koja stiže malo kasnije nego što je to nekad bilo uobičajeno (ili što bi to drugi smatrali da je normalno), a još manje želimo biti suci u tuđim životima. Jer, dolazak djeteta je neopisiva sreća, čudo, materijalizacija ljubavi koju su neke mame morale čekati duže od ostalih. Među njima je američka pjevačica Janet Jackson (54), čija je trudnoća u 50-oj ocijenjena kao medijska senzacija.

image
Vijest da Janet Jackson čeka dijete u pedesetima sve je iznenadila.
PROFIMEDIA

- Molim vas, shvatite koliko je važno da to sada napravim. Moram se odmarati, tako mi je liječnik rekao - objavila se pjevačica otkrivši 2016. kako s tadašnjim suprugom, osam godina mlađim katarskim milijarderom Wissamom Al Manaom (za kojeg se u tajnosti udala 2012.) želi posvetiti osnivanju obitelji. Početkom 2017. na svijet je došao sin Eissa, a koliko joj je značilo ostvariti se kao majka, pjevačica koja se u međuvremenu razvela od supruga, otkrila je u razgovoru za američki časopis Essence. Tema razgovora bila je borba protiv depresije, a tom prilikom je progovorila o vlastitom iskustvu s bolešću i otkrila da je prvi put bila istinski sretna tek kad je rodila.


Majčinstvo pod svaku cijenu

Koliko želja za djetetom može biti moćna i potaknuti žene da preokrenu "nebo i zemlju" ne bi li rodile dokazuje primjer američke glumice Kelly Preston, supruge holivudske legende Johna Travolte (66). Glumica je nakon tragičnog gubitka sina Jetta prije dvanaest godina (rođen je 1992. s posebnim potrebama), silno željela ponovno zanijeti. Kćer Ella Bleu koja danas ima 21 godinu, nije joj bila dovoljna, a upozorenja liječnika da bi treća trudnoća mogla biti rizična nisu je pokolebala. Naposljetku je u 48-oj godini rodila sina Benjamina i tek tada je u njezinom životu sve sjelo na svoje mjesto.

image
John Travolta snimljen sa suprugom Kelly Preston i djecom 2018. u Cannesu.
PROFIMEDIA

- Maleni Ben unio je sreću u naš dom i bio je poput ljepila koje nas je spojilo nakon teškog gubitka. Dao nam je novi smisao - rekao je John Travolta nedugo nakon dolaska prinove. Danas su mu, pak, djeca najveća utjeha nakon što je njegova supruga lanjskog ljeta podlegla karcinomu dojke.

image
Geena Davis sa suprugom, kćeri i blizancima koje je dobila s 48.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Trendu rađanja u zreloj dobi priklonila se i Oscarom nagrađena glumica Geena Davis (65) i to triput. Najprije je u 46. godini rodila kćer Alizeh, a dvije godine kasnije je sa suprugom, kirurgom Rezom Jarrahyem (50), odlučila ponovno zanijeti. Na svijet su u njezinoj 48. godini došli blizanci Kian i Kaiis, a bračni par je detalje jesu li pribjegli potpomognutoj oplodnji ili doniranju jajnih stanica, zadržao za sebe. Ni Oscarovka Holly Hunter (62) nije ulazila u detalje kako je s partnerom, britanskim glumcem Gordonom MacDonaldom, u 47-oj godini prvi put postala mama blizanaca Claudea i Pressa.

image
Holly Hunter s partnerom Gordonom MacDonaldom dobila je dva sina.
PROFIMEDIA

Medeni mjesec na klinici

Za razliku od njih, australska pjevačica Natalie Imbruglia (46) sama je objavila vijest o trudnoći nesvakidašnjom objavom.

- Nisam progutala lubenicu! Čekam prvo dijete koje bi trebalo stići najesen. To mi je dugo bila velika želja i sretna sam što mi je pružena mogućnost zatrudnjeti putem umjetne oplodnje i donora sperme - rekla je 2019. pjevačica koja je u 44-toj, rodila sinčića Maxa Valentinea.

image
Natalie Imbruglia snimljena prošlog Božića sa sinom Maxom u Australiji.
PROFIMEDIA

Djecu je u četrdesetima dobila i holivudska glumica Halle Berry (54): djevojčicu Nahlu rodila je kao 41-godišnjakinja, a pet godina kasnije na svijet je došao dječak Mace. Prinove u dobi kad žene znaju što žele i mogu se posvetiti majčinstvu jer su ciljeve koje su se prije zadale već odradila, dobila je i Marcia Cross (58), američka glumica poznata po ulozi Bree Van De Kamp u serijalu "Očajne kućanice". Rodila je blizanke Eden i Savannah nedugo prije 45. rođendana zahvaljujući oplodnji in vitro.

image
Marcia Cross sa kćerima Eden i Savannah.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Nakon vjenčanja suprug i ja smo se umjesto na medeni mjesec, zaputili u IVF kliniku - otkrila je supruga burzovnog mešetara Toma Mahoneya (63), koji je u međuvremenu prebrodio rak grla, a od 2019. bori se s karcinomom debelog crijeva.


Hrvatske mame u 40-ima

U nizu svjetskih primjera smjestilo se i ponešto onih domaćih - pjevačica Marija Husar Rimac koja je u 46. godini života rodila drugog sina - najnovija je hrvatska potvrda tog svjetskog trenda.

image
Marija Husar Rimac priču o svojoj drugoj trudnoći podijelila je ekskluzivno za magazin Gloria.
MATEA SMOLČIĆ SENČAR/CROPIX

Na ostvarivanje želje o majčinstvu dugo je čekala i Milana Vuković Runjić (50), pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu. Kćer Antoniju na svijet je donijela u 40-oj, nakon 15 godina braka s Borisom Runjićem, a djevojčica je dobila ime po baki.

image
Milana Vuković Runjić sa svojom djevojčicom.
ANA MIHALIĆ

Svoje drugo dijete, kćer Adu, u dobi od 40 godina rodila je i hrvatska glumica Jelena Miholjević (51). Trudnoću te porod podnijela je bez komplikacija, a sretna mama se vrlo brzo nakon poroda vratila u formu. Djevojčicu je dobila u braku s redateljem Darijem Harjačekom dok je iz prijašnje veze s redateljem Hrvojem Hribarom ima sina Bartola (20).

image
Jelena Miholjević s kćeri Adom Harjaček.
DAVOR MATOTA/CROPIX

I supruga Zvonimira Bobana - Leonarda, postala je majka u 40-oj. Na svijet je donijela djevojčicu Ružu nakon 16 godina želja i nadanja.

image
Leonarda Boban sa svojom dugo željenom Ružom.
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Najstarija hrvatska prvorotkinja, zagrebačka stomatologinja i profesorica na zagrebačkom Stomatološkom fakultetu, Jadranka Štefanec Papić, supruga filmskog redatelja Krste Papića, čekala je još duže na ostvarivanje žarke želje za djecom. Naime, dvojajčane blizanke Taru i Elu rodila je u 57. godini, a trudnoću je iznijela bez problema. Krsti Papiću djevojčice su došle kao dugo čekani dar u 22. godini braka. Na žalost, redatelj je 2013. podlegao teškoj bolesti, a njegova supruga također je izgubila bitku s opakom bolesti dvije godine kasnije. Brigu o djevojčicama preuzeo je, prema želji njihove majke, obiteljski prijatelj, dramatičar Mate Matišić.

image
Tara i Ela bile su ispunjenje sna za Krstu Papića i Jadranku Štefanec Papić.
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/CROPIX

Da se sreća ne mjeri godinama i da nitko nema pravo određivati kad je vrijeme za osnivanje obitelji - jer ljudi snuju a život odlučuje - smatra hrvatska književnica Julijana Matanović (61) koja je danas 18-godišnju jedinicu Magdalenu rodila s 43 godine.

image
Julijana Matanović sa svojom Magdalenom.
DARKO TOMAŠ/CROPIX

- Nakon što sam rodila, često, a ponekad još i sad, imam osjećaj kao da se moram zbog nečega ispričavati. Mislim da sam stekla pravo reći da svako ima svoje vrijeme i da o trenutku rađanja ne odlučujemo samo mi. Skloni smo, jer je tako jednostavnije, ženu koja ima karijeru, a rodila je "u nekim godinama" opisati kao onu koja je zbog karijere odgodila majčinstvo. Takve ocjene vrlo često mogu biti pogrešne. Primjerice, ja sam, svoju znanstvenu karijeru itekako usporila jer sam godine i godine posvetila agresivnim terapijama, a sve u želji da rodim. I kad sam od svega odustala, dogodila se Magdalena, kao čudo, kao dar, kao primjer, kao utjeha drugima - zaključuje poznata književnica čiji je život, baš kao i živote uspješnih mama u zrelim godinama, zaokružilo majčinstvo.

Linker
22. travanj 2024 13:34