vrlo inovativno

Lovkinja iz Potjere, food blogerica te redateljica i glumica prvi put zajedno u predstavi u kojoj glume - hranu

Morana Zibar, Sandra Rončević i Petra Radin glume Sarmu, Puricu i Kuglof u blagdanskoj bajci ‘Božić kod Ivice i Marice‘

Iz iskrenog prijateljstva često se izrode lijepe stvari. Ponekada pomalo i neobične kao što je dječja predstava 'Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice' u kojoj nastupaju Morana Zibar, 'lovkinja' iz kviza Potjera, food blogerica Sandra Rončević i Petra Radin, redateljica i glumica.

Iako njihovo prijateljstvo nije dugog vijeka, upoznale su se početkom prošle godine u jeku pandemije kao gošće jednog online talk showa za ljubitelje pive, na prvu su 'kliknule' po temperamentu i zajedničkim interesima. Prije svega tu je ljubav prema hrani i finoj kapljici jer su sve tri odlične kuharice i velike gurmanke.

- Toliko smo se lijepo družile da se jednostavno moralo dogoditi nešto u čemu ćemo zajedno sudjelovati. Po Petrinoj ideji rodila se ova predstava u kojoj se uostalom bavimo onim što jako volimo, a to je hrana- kaže Morana Zibar kojoj će kao i foodblogerici Sandri Rončević ovo biti prvi izlet u glumačke vode. Zabavna predstava namijenjena djeci starijoj od pet godina, ali i njihovim roditeljima govori o kulturi stola i povratku zdravoj hrani.

image

Petra Radin

VEDRAN PETEH/CROPIX

- Živimo ubrzanim tempom kada su domaću zdravu kuhinju zamijenili brzi zalogaji s nogu poput komada pizze ili peciva. A naša je želja da kroz smijeh i zabavu vratimo tradiciju u centar pažnje, od druženja za stolom, lijepo i pravilno posloženog jedaćeg pribora, postavljanja blagdanskog stola i da se na meniju nađe purica s mlincima i kuglof kao i neka dobra stara vremena- kaže autorica projekta Petra Radin svestrana umjetnica koja s redateljem i strastvenim kvizašem Mariom Kovačem vodi kazalište Tvornica lutaka. Cure u predstavi glume Sarmu, Puricu i Kuglof, a maštovite kostime osmislila je Đenisa Pecotić.

Čitajte i : Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti

- Kada smo odlučile raditi nešto zajedno logično je bilo da svaka od nas u ovaj projekt donese nešto iz svog svijeta. Tako je logično da je Petra osmislila i režirala predstavu i u njoj glumi, Morana je tekst unijela kvizaški žargon i neke štoseve iz Potjere, a ja svoju strast prema gastronomiji - kazala je Sandra Rončević koja će u predstavu pripremati palačinke, starinsku slasticu ukorijenjenu u domaću gastro kulturu. Nedavno je izdala i kuharica, a osim recepata, čitateljima nudi i eseje o hrani. Teško im je još kažu, zamisliti kako će predstava na kraju izgledati , ali marljivo vježbaju jer premijera je 12. prosinca u Laubi nakon čega kreću na gostovanja diljem Hrvatske.

image

Morana Zibar

VEDRAN PETEH/CROPIX

- Čisti sam antitalent za pjevanje ples i glumu, ali se nadam da će moji pokušaji u tom smjeru nasmijati publiku. Sandri i meni ovo će biti glumački debi i priznajem da imam tremu, ali i neku pozitivno uzbuđenje i jedva čekam da krenemo - kazala je Morana Zibar.

A s curama smo pitanja o svoji gastro navikama, što vole, a što ne vole jesti, upravo o onome što ih je i spojilo i inspiriralo da naprave predstavu o hrani.

Omiljeno jelo?

Morana: Skoro sva.

Petra: Špageti.

Sandra : Može dva? Rižoto i baba ganoush.

Najdraža namirnica?

Morana: Domaća, kvalitetna.

Petra: Maslac.

Sandra: Riža. Maslinovo ulje. Maslac. Svježi timijan. Bogati temeljac. Vrganji. Grana padano. Oh, pa evo svih sastojaka za rižoto!

Što baš nikada ne biste kušali?

Morana: Ilegalne i moralno - ekološki dvojbene namirnice poput prstaca ili peraje morskog psa.

Petra: Kukce.

Sandra: Nisam još kušala cvrčke i insekte, ali nikad ne reci nikad.

Bez čega ne možete zamisliti serviranje stola?

Morana: Bez vinskih čaša.

Petra: Bez lijepih tanjura i čaša. Kod mene su svi različiti, ali jako lijepi.

Sandra: Bez dobre flaše maslinova ulja, bez dobre flaše vina i bez mirisnog friško pečenog kruha.

image

Sandra Rončević

VEDRAN PETEH/CROPIX

Jesu li vam draži recepti iz starih kuharica ili sa interneta?

Morana: Od kuharica Sandrina knjiga, a s interneta YouTube Gordona Ramseyja i Binging with Babish.

Petra: Malo recepti iz kuharica bake Ivane, malo internet, a najviše družeći se s ljudima koji su gurmani kao i ja. Tako je nastala i ova predstava

Sandra: I jedni i drugi, ovisno što u kojem trenutku želim pripremati. Volim dobre stare recepte i tradiciju pa u tim slučajevima ne odstupam od recepta jer jedino tako mogu na stol donijeti one prave okuse djetinjstva, u svim drugim slučajevima poprilično improviziram. I odlično mi ide.

Kuhano, pečeno ili sirovo?

Morana: Može sve, tim redom.

Petra: Volim duga kuhanja…na primjer confit. Dok je patka u pećnici na niskoj temperaturi, ja napišem scenarij, odem na depilaciju, popijem kavu s prijateljicama, malo odspavam, i jelo je gotovo. Još dobijem pohvale, a ništa nisam radila.

Sandra: Sve.

Riba ili meso?

Morana: Parnim danima riba, neparnima meso.

Petra : Meso. Crveno, srednje pečeno. Mada mi u Istri spajamo morske i mesne proizvode, primjerice pohani ražnjići od dagnja i pršuta.

Sandra: Prvo meso pa onda riba.

Slatko ili slano?

Morana: Prvo slano, onda slatko.

Petra: Volim kinesku kuhinju zbog slatko slanih okusa u jednom jelu. Ali ako moram birati- slano.

Sandra: Slano.

Kolači ili kreme?

Morana: Svejedno, samo da nije previše slatko.

Petra: Starinske fine kuhane kreme.

Sandra: Kolači s kremama.

image

Predstava 'Božić kod Ivice i Marice' iz ciklusa 'Zagrizi u bajku', igraju Morana Zibar, Sandra Roncevic, Petra Radin.

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Što grickate ispred televizora?

Morana: Najradije ništa.

Petra: Čim sjednem pred televizor, trenutno zaspim. Ali si uvijek pripremim piknik. Volim da ima svega po malo i da je šareno.

Sandra: Što mi dođe pod ruku, ali najviše volim svoje tople pogačice sa sirom.

Omiljena kuhinja?

Morana: Puna kuhinja.

Petra : Talijanska. Nema dalje.

Sandra: Kad Mediteran susretne Bliski istok.

Najdraži gastro užitak?

Morana: Stol prepun bliskoistočnih meza.

Petra: Grah s dagnjama.u jednom malo napuljskom ribljem restoranu. Kuhar i cijela obitelj okupili su se oko stola gdje smo tata i ja ručali i čekali su da im kažemo je li nam fino. Došla je i nonna. Cijeli taj doživljaj je ostao zacrtan u mom pamćenju i odmah mi je toplo oko srca.

Sandra: Dobra slaninica i sourdough focaccia (s prirodnim kvasom) prelivena dobrim maslinovim uljem.

Koji obrok najčešće preskočite?

Morana: Večeru.

Petra: Doručak, a trebala bih večeru.

Sandra: Doručak.

Što danas kuhate?

Morana: Ništa, ostala je hrpa graha sa zeljem od jučer.

Petra: Zadnjih dana jedemo kod moje mame, jer je uskoro premijera. Sva sreća, napravila je sarmu. Navečer ću ispeći fritule za moju kćer.

Sandra: Jedem podgrijani grah s kiselim zeljem koji mi je poslala mama jer su probe za predstavu, radionice, jurnjava sim-tam.. Jer u životu ima puno podgrijavanja.

Linker
19. travanj 2024 01:56