Boris Kovačev / Hanza Media
BRAČNE VEZE

Ljubavna priča novog predsjednika, iza Zorana i Sanje Milanović gotovo su tri desetljeća: 'Između nas postoji zdrava doza ljubomore'

Nakon drugog kruga predsjedničkih izbora odlučeno je da je bivši premijer Zoran Milanović peti predsjednik Republike Hrvatske s velikom prednošću u broju glasova od dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iako vrlo samozatajna, kroz cijelu kampanju pratila ga je njegova supruga Sanja Milanović, koja je uz svojeg supruga stajala i kad je držao pobjednički govor u svojem stožeru u Tvornici kulture. Prisjetili smo se njihove ljubavne priče koja je započela na proslavi Nove godine.

Dok u svijetu većina žena predsjedničkih kandidata u stopu prate muževe u kampanji, epidemiologinja Sanja Musić Milanović (50) to za svojeg supruga Zorana Milanovića (53) čini samo u situacijama od posebne važnosti. Primjerice, na predstavljanju njegova predsjedničkog programa u zagrebačkom klubu Tvornica i na prvom službenom predizbornom skupu u Koprivnici te na pobjedničkom govoru gdje je stajala uz novog hrvatskog predsjednika.

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanovic odrzao je govor u izbornom stozeru
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Sanja Music Milanovic i Zoran Milanovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Zagreb, 050120.
Predsjednicki kandidat Zoran Milanovic glasuje u pratnji supruge Sanje Music Milanovic u Krajiskoj ulici na drugom krugu izbora za predsjednika RH.
Na fotografiji: Zoran Milanovic u pratnji supruge odlazi s birackog mjesta.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Danas je Zoran Milanović stigao na glasovnje u pratnji svoje supruge - kao i za svake izbore

Majka njihovih sinova - Ante Jakova (21), studenta četvrte godine prava na Sveučilištu Groningen u istoimenom nizozemskom gradu, i Marka (15), učenika prvog razreda Klasične gimnazije u Zagrebu - rijetko nastupa u javnosti, a kad to čini, uglavnom je vezano uz njezinu karijeru voditeljice Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Koprivnica, 051219.
Predsjednicki kandidat Zoran Milanovic odrzao je predizborni skup u Domu mladih. 
Na fotografiji: Sanja i Zoran Milanovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / Hanza Media
Sa suprugom na predstavljanju predsjedničkog programa početkom prosinca u Koprivnici

Tako je ovog ljeta zdušno na televiziji promovirala kampanju “Nema maženja bez paženja”, čiji je cilj edukacija i osvješćivanje, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unapređenja spolnog i reproduktivnog zdravlja. A iako je tada na novinarsko pitanje je li spremna za predsjedničku kampanju poručila da se ona bavi kampanjom “Živjeti zdravo”, čiji je fokus prevencija debljine, nikada nije krila da je suprugu najveća podrška.

Zagreb, 081115.
Krajiska 9.
Osmi po redu parlamentarni izbori na kojima gradjani, preferencijalnim glasanjem, odabiru ne samo zeljenu listu vec i kandidata.
Na fotografiji: Sanja i Zoran Milanovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Bračni par snimljen pri odlasku na parlamentarne izbore 2015.

To je dokazala još od vremena njegovih predizbornih kampanja za funkciju premijera, koju je Zoran Milanović obnašao od prosinca 2011. do siječnja 2016.

- Tko mu iskrenije može reći nešto od mene? O svemu imam mišljenje i bez ustručavanja ću ga izreći. Uvijek sve “ogolim” do kraja. Zoran se nikad ne uvrijedi. Mi se dovoljno poznajemo - rekla je svojedobno u jednom od rijetkih intervjua. Njih dvoje upoznali su se 1991. na proslavi Nove godine kod prijatelja. Iskrice su, očito, planule na prvi pogled jer su već nakon tjedan dana bili par. Vjenčali su se tri godine kasnije, a od 2008. žive u dvoetažnom stanu od 127 četvornih metara u potkrovlju zgrade u centru Zagreba.

zagreb 13.05.2007.
zoran milanovic, sa suprugom sanja, sin marko i ante jakov
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Sanja i Zoran Milanović s tada devetogodišnjim sinom Antom Jakovom i dvoipolgodišnjim Markom

Moglo bi se reći da “predsjednik s karakterom” - što je Milanovićev izborni slogan - kod kuće ima ženu s karakterom.

- Sanja i ja veoma smo slične osobe. Oboje smo tvrdoglavi i odani, iako je ona u nastupu plaha, a ja arogantan. No osobe smo od riječi i na nas se može osloniti, a kad nešto odlučimo, onda to provedemo do kraja. Srećom, Sanja ima razumijevanja za moj posao i jasno joj je da ponekad radim do dugo u noć. Zato sve dođe na svoje kad ljeti odemo na godišnji odmor u kuću mojih roditelja na Krku. Ondje se uvijek opustimo i uživamo u obiteljskom životu - rekao je svojedobno za Gloriju Zoran Milanović.

56. Wiener Opernball,
Wiener Staatsoper, Wien, 16.2.2012,
Zoran MILANOVIC mit Ehefrau
Andreas Tischler
Sanja i Zoran Milanović upoznali su se 1991. na proslavi Nove godine kod prijatelja, a vjenčali 1994. u Zagrebu (na slici na Opernballu u Beču 2012.)

Njih dvoje dolaze iz sličnog miljea: oboje su odrasli u dobrostojećim i obrazovanim zagrebačkim obiteljima. Zoranov otac Stipe bio je voditelj Centra za ekonomski razvoj, a majka Gina nastavnica njemačkog i engleskog jezika u osnovnoj školi. Sanjina majka Ana je ekonomistica, otac Ivan inženjer građevine i poduzetnik. Oboje su uvijek isticali da su vrlo ambiciozni i samostalni, no u jednom je trenutku Sanja ipak podredila svoju karijeru suprugovoj. Iako joj se, kako je sama priznala, nije išlo, 1996. se odselila s mužem u Bruxelles, gdje je dobio posao savjetnika u hrvatskoj misiji pri EU. Milanović je tamo na Flamanskom sveučilištu magistrirao pravo, ali ni ona nije sjedila prekriženih ruku. Iako je tijekom njihova trogodišnjeg boravka u Belgiji rodila prvog sina, uspjela je na Université Libre de Bruxelles magistrirati epidemiologiju kao najbolja studentica na godini. Predlagali su joj da ostane ondje i doktorira, no Zoran je odlučio da se želi baviti politikom pa su se 1999. vratili u Zagreb. On se tada učlanio u SDP. Kako njih dvoje generalno dijele politička razmišljanja i stavove o društvu, a ona od početka zna da je politika njegova strast, podržala ga je iako je svjesna njegove ponekad teške naravi.

Zagreb, 300613.
Trg bana Jelacica.
Sredisnja proslava povodom prikljucivanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Svecana loza sa visokim uzvanicima.
Na fotografiji: Sanja i Zoran Milanovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media
Na proslavi na Trgu bana Jelačića u povodu priključenja RH Europskoj uniji 2013.

- Zoran ne zna podilaziti, a naša javnost navikla je na takav politički pristup. To je izrazito štetno, no sad se teško naviknuti na Zorana, koji je u raspravama nezgodan. On te razgoliti, isprovocira, dovede u neugodnu situaciju, tjera da prihvatiš njegovu ideju. Ima potrebu raditi stvari ispravno te pokušati zainteresirati i druge da i oni rade kako treba - rekla je 2011. za Jutarnji list. Na komentare da je njezin suprug zgodan muškarac, odgovara da između njih dvoje postoji zdrava doza ljubomore, ali da jedno drugo nikad sumnjičavo ne ispituju s kim su bili i što su radili.

- Ako si ne vjerujemo, onda je bolje otići iz veze. A ja se jako ugodno osjećam u našoj - izjavila je svojedobno u jednom intervjuu.

Linker
29. rujan 2022 18:20