Nova povijesna serija

Ljubav i suze najljepše austrijske carice: Život omiljene Sisi intrigira i godinama nakon njenog vremena

Modernija verzija priče o Elizabeti Austrijskoj koja se kao tinejdžerica udala za Franju Josipa I. i kasnije požalila, možda će odgovoriti na pitanje postoje li poveznice između nje i princeze Diane, dvije kraljevske buntovnice?

Poslije napetih, kostimiranih serija s povijesnom tematikom "Bijela kraljica” i "Španjolska princeza" na programu kanala Epic Drama stiže još jedna dramska poslastica puna intrigantnih zapleta, dvorskih spletki, ljubavi i strasti - u raskošnim kostimima iz sredine 19. stoljeća. Od nedjelje, 26. prosinca, prikazivat će se "Sisi”, dramska serija u šest nastavaka produkcijske kuće Story House. Riječ je o Elizabeti Austrijskoj, austrijskoj carici i ugarsko-hrvatskoj kraljici čiju priču serija prati otkad se, u dobi od 16 godina, zaljubila u rođaka, Franju Josipa I., austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog te češkog kralja, udala za njega i živjela u Beču. Ulogu kraljice nesvakidašnjeg životnog stila - njezine krinoline i nakit svi su kopirali, uvela je tjelovježbu za dame, dijetalnu prehranu zbog ljepote, a ne samo zdravlja, mnogo je putovala - tumači švicarsko-američka glumica Dominique Devenport (25). Proslavila se ulogom u trileru "Noćni vlak za Lisabon” u kojem je glavna muška uloga povjerena slavnom engleskom glumcu Jeremyju Ironsu. Sisinog supruga Franju Josipa glumi njemački glumac Jannik Schümann (29).

image

Premijera serije 'Sisi' zakazana je za 26. prosinca.

EPIC DRAMA

"Dok razmišljam o Sisi, ne vidim je kao osobu obavijenu mitovima, na pijedestalu. Sretna sam što imam prigodu dati joj glas i predstaviti je kao mladu ženu s velikim snovima i snažnim osjećajima koja se bori za svoje vrijednosti", izjavila je glumica za portal EpicDrama. "Ulozi Franje Josipa privukla me kompleksnost lika. Pokušavao je pronaći ravnotežu između tmurnog i vrlo formalnog dvorskog života s jedne i očaravajuće supruge s druge strane", kazao je njen kolega Jannik Schümann.

Sukob sa svekrvom

Zaplet počinje kada mladom i zgodnom Franji Josipu dolazi vrijeme za ženidbu. Namijenili su mu Helenu, stariju kćer vojvode od Bavarske, Maksimilijana i njegove supruge Ludovike, međutim, za oko mu je zapela njihova mlađa kćer, Elizabeta. Svidjele su mu se njezine izražajne oči, porculanski ten, struk od samo 51 centimetar (sa steznikom) i raskošna, tamna kosa. Zaprosio ju je pet dana od prvog, slučajnog susreta (bila je pratnja sestri Heleni prilikom predstavljanja mladom caru), a ona je, zatreskana u zgodnog prosca, pristala.

image

Serija 'Sisi' prikazuje se na kanalu Epic Drama.

EPIC DRAMA

Čitajte i: Sisi, najljepša i najtužnija austrijska carica

Kasnije se pokazalo da je njihov brak bio pogreška: nisu se slagali jer je on je odrastao na bečkom dvoru uz vrlo strogi španjolski protokol (Spanisches Hofzeremoniell) dok je ona imala mnogo veću slobodu na bavarskom dvoru: roditelji su je poticali pisati poeziju, slikati, bila je obrazovana, odlično je jahala i najvažnije - nije se ustručavala reći što misli, radilo se o organizaciji bala ili o politici. Svojom je ljupkošću, šarmom i ljepotom u početku uspijevala 'smotati' Franju Josipa oko prsta kako bi popustio stegu na dvoru i u carstvu, sve dok joj na put nije stala njegova majka, nadvojvotkinja Sofija. Od tog trenutka njihov brak za nju postaje svojevrstan 'zatvor' iz kojeg bježi putujući Europom...

Sličnost s Dianom?

image

Poznatu ausrijsku caricu utjelovila je Dominique Devenpor.

EPIC DRAMA

U filmu "Sisi" iz 1955., u kojem naslovnu ulogu tumači austrijsko-njemačka glumica Romy Schneider, sukob svekrve i snahe nije detaljno razrađen: naglasak je bio na ljubavnoj priči sa carem i prelijepoj Romy Schneider koja se i danas u Austriji smatra utjelovljenjem omiljene vladarice. Scena u kojoj se Sisi pojavljuje u raskošnoj haljini s dijamantnim zvijezdama u kosi smatra se kultnom: osmišljena je prema portretu njemačkog slikara Franza Xavera Winterhaltera, a djelo nosi naziv "Carica srca".

Neki u njezinoj sudbini vide svojevrsnu prethodnicu princeze Diane. Da li je doista tako, prikazat će se u modernijoj verziji priče o Sisi, prve europske trendseterice i buntovnice na kraljevskom dvoru.

Linker
22. ožujak 2024 21:22