
Obzirom na današnju krizu koja zahvaća sve segmente života, svatko bi trebao znati ubrati jestivu biljku u prirodi, ako je već ne zna uzgojiti, kaže Anton Rudan, poznat kao “šumski kuhar” i “Lovac na bilje” iz avanturističko-dokumentarističkog serijala koji se prikazivao na HRT-u. Ljubitelj prirode, vegetarijanac i vrsni poznavatelj samoniklog bilja rođen je u Dugoj Resi i danas živi u rodnom kraju, selu Zvečaj pokraj Mrežnice, gdje na biodinamički način uzgaja desetke raznih biljaka, od voća do povrtnica i začinskih trava. Ove godine zasadio je batat i kiwano, južnoafričku voćku koja raste kao krastavac, a ima okus kao hibrid dinje, banane i kiwija.
No, najdraže su mu samonikle biljke koje bere u obližnjim šumama jer smatra da samoodrživost i snaga tih biljaka tijelu daju najbolju i najzdraviju energiju. Primjerice, stanete li na uzgojenu blitvu ili špinat, oni će uvenuti, a ako u šumi nagazite na ljekoviti štavelj, kaže Anton Rudan, njegov list ili cvijet uzdignut će se kao da se ništa nije dogodilo. Sve te samonikle biljke, kao i one s imanja, uskoro će u slasnim jelima biti dostupne u njegovom novom restoranu Pachamama (Majka zemlja) koji otvara u Radničkoj cesti u sklopu Katrana.
- Ideja je da ljudima ponudimo zdravu i energetski korisnu hranu: desetak vrsta burgera, među kojima i burger od gljiva u pecivu od konoplje, zatim vege kebab i falafel, razna variva i juhe, salate od divljih biljaka i klica, sirovih kolača pa sve do prirodnih sokova, voćnih salata i - ne manje važno - opuštenog i zabavnog ambijenta. Mi ćemo biti mala vesela džungla usred asfalta i zagrebačkog Wall streeta gdje ćemo ljudima nuditi zdravu i ukusnu hranu te opuštajuću atmosferu - kaže Anton Rudan, otkrivajući kako uskoro kreće sa snimanjem nove sezone “Lovca na bilje”, gdje će gledateljima otkrivati tajne samoniklog jestivog bilja koje se može naći na svakoj livadi, šumi i proplanku.
Smoothie od kiwana
Sastojci (za jednu osobu):
- 1 kiwano
- 1 banana
- 1 žlica meda
- 5 - 6 borovnica
Priprava:
Kiwano narezati i istisnuti nutrinu (koštice) u blender. Dodati narezanu bananu, med i borovnice te miksati par minuta kako bi se koštice kiwana usitnile.
Salata od divljeg bilja
Sastojci:
- 50 g trputca
- 20 g štavelja ili kiselice
- 20 g mladog stolisnika
- 50 g matovilca
- 20 g rige
- cvijet djeteline
- cvijet maslačka
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica đumbirovog soka
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- jabučni ocat
Savjet: Na čistim i pokošenim mjestima u jesen možemo pronaći mladog jesenjeg bilja poput štavelja, stolisnika i trputca.
Uberemo od svega po malo kako bismo dodali ostalim sastojcima i napravili jednu od najzdravijih salata. Naše tijelo bit će nam zahvalno na ovoj klorofilnoj bombi.
Shamanburger (burger od divljih gljiva)
Sastojci za burger:
- 250 g mljevenog seitana
- 100 g mješavine vrganja, lisičarki i crnih truba
- 2 protisnuta režnja češnjaka
- 1 žličica crvene dimljene paprike
- 1 žličica kurkume
- 20 g sjemenki lana
- 20 g bijelog brašna
Ostali sastojci:
- 4 peciva od konopljinog brašna
- crveni hambi umak
- majoneza od soje
- 2 rajčice narezane na ploške
- crveni luk po želji
- 80 g mješavine matovilca i rige
Priprava:
Umiješati sve sastojke za burger i oblikovati plosnate odreske. Pržiti u dubokom ulju na 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. Burgere staviti u pecivo s umakom, rajčicama, lukom i kombinacijom matovilca i rige.
Jesensko varivo
Sastojci:
- 100 g batata
- 100 g hokaido tikve
- 100 g krumpira
- 150 g kuhanog crvenog graha
- 20 g đumbira,
- 30 g crvenog luka
- žličica kurkume
- prstohvat kumina
- žličica sjeckanog đumbira
- maslinovo ulje
- bučino ulje
- pola ocijeđenog limuna
- sol
- mladi listovi kiselice
- voda
Priprava:
Očistiti, oprati i nasjeckati povrće na kockice te ga prepržiti na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati sol i začine, kratko ih prepržiti s povrćem te nakon minutu dodati vodu da prekrije povrće. Kuhati još desetak minuta i dodati grah, sok limuna te na kraju maslinovo i bučino ulje.
ČITAJTE I: