Divlji asfalt

Kušajte recepte iz čudesno ukusne šume: Novo hit mjesto zagrebačkog Wall Streeta

Televizijski ‘Lovac na bilje’ Anton Rudan donosi recepte za jela od samoniklog zelenja te voća i povrća iz vlastitog vrta koja će nuditi u svom novom zagrebačkom restoranu.

Obzirom na današnju krizu koja zahvaća sve segmente života, svatko bi trebao znati ubrati jestivu biljku u prirodi, ako je već ne zna uzgojiti, kaže Anton Rudan, poznat kao “šumski kuhar” i “Lovac na bilje” iz avanturističko-dokumentarističkog serijala koji se prikazivao na HRT-u. Ljubitelj prirode, vegetarijanac i vrsni poznavatelj samoniklog bilja rođen je u Dugoj Resi i danas živi u rodnom kraju, selu Zvečaj pokraj Mrežnice, gdje na biodinamički način uzgaja desetke raznih biljaka, od voća do povrtnica i začinskih trava. Ove godine zasadio je batat i kiwano, južnoafričku voćku koja raste kao krastavac, a ima okus kao hibrid dinje, banane i kiwija.

'Ako u šumi nagazite na ljekoviti štavelj, njegov cvijet ili list uzdignut će se kao da se ništa nije dogodilo, što govori o snazi samoniklog bilja', kaže Anton Rudan.

image
MARIO KUčERA/CROPIX

No, najdraže su mu samonikle biljke koje bere u obližnjim šumama jer smatra da samoodrživost i snaga tih biljaka tijelu daju najbolju i najzdraviju energiju. Primjerice, stanete li na uzgojenu blitvu ili špinat, oni će uvenuti, a ako u šumi nagazite na ljekoviti štavelj, kaže Anton Rudan, njegov list ili cvijet uzdignut će se kao da se ništa nije dogodilo. Sve te samonikle biljke, kao i one s imanja, uskoro će u slasnim jelima biti dostupne u njegovom novom restoranu Pachamama (Majka zemlja) koji otvara u Radničkoj cesti u sklopu Katrana.

Sve te samonikle biljke, kao i one s imanja, uskoro će u slasnim jelima biti dostupne u njegovom novom restoranu Pachamama (Majka zemlja) koji otvara u Radničkoj cesti u sklopu Katrana.

- Ideja je da ljudima ponudimo zdravu i energetski korisnu hranu: desetak vrsta burgera, među kojima i burger od gljiva u pecivu od konoplje, zatim vege kebab i falafel, razna variva i juhe, salate od divljih biljaka i klica, sirovih kolača pa sve do prirodnih sokova, voćnih salata i - ne manje važno - opuštenog i zabavnog ambijenta. Mi ćemo biti mala vesela džungla usred asfalta i zagrebačkog Wall streeta gdje ćemo ljudima nuditi zdravu i ukusnu hranu te opuštajuću atmosferu - kaže Anton Rudan, otkrivajući kako uskoro kreće sa snimanjem nove sezone “Lovca na bilje”, gdje će gledateljima otkrivati tajne samoniklog jestivog bilja koje se može naći na svakoj livadi, šumi i proplanku.


image
Smootie od od kiwana za dizanje energije...
MARIO KUčERA/CROPIX

Smoothie od kiwana

Sastojci (za jednu osobu):

  • 1 kiwano
  • 1 banana
  • 1 žlica meda
  • 5 - 6 borovnica


Priprava:

Kiwano narezati i istisnuti nutrinu (koštice) u blender. Dodati narezanu bananu, med i borovnice te miksati par minuta kako bi se koštice kiwana usitnile.


image
Salata od divljeg bilja...
MARIO KUčERA/CROPIX

Salata od divljeg bilja

Sastojci:

  • 50 g trputca
  • 20 g štavelja ili kiselice
  • 20 g mladog stolisnika
  • 50 g matovilca
  • 20 g rige
  • cvijet djeteline
  • cvijet maslačka
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica đumbirovog soka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • jabučni ocat


Savjet: Na čistim i pokošenim mjestima u jesen možemo pronaći mladog jesenjeg bilja poput štavelja, stolisnika i trputca.

Uberemo od svega po malo kako bismo dodali ostalim sastojcima i napravili jednu od najzdravijih salata. Naše tijelo bit će nam zahvalno na ovoj klorofilnoj bombi.


image
Hamburger od šumskih gljiva...
MARIO KUčERA/CROPIX

Shamanburger (burger od divljih gljiva)

Sastojci za burger:

  • 250 g mljevenog seitana
  • 100 g mješavine vrganja, lisičarki i crnih truba
  • 2 protisnuta režnja češnjaka
  • 1 žličica crvene dimljene paprike
  • 1 žličica kurkume
  • 20 g sjemenki lana
  • 20 g bijelog brašna

Ostali sastojci:

  • 4 peciva od konopljinog brašna
  • crveni hambi umak
  • majoneza od soje
  • 2 rajčice narezane na ploške
  • crveni luk po želji
  • 80 g mješavine matovilca i rige


Priprava:

Umiješati sve sastojke za burger i oblikovati plosnate odreske. Pržiti u dubokom ulju na 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. Burgere staviti u pecivo s umakom, rajčicama, lukom i kombinacijom matovilca i rige.


image
Jesensko varivo je za prste polizati
MARIO KUčERA/CROPIX

Jesensko varivo

Sastojci:

  • 100 g batata
  • 100 g hokaido tikve
  • 100 g krumpira
  • 150 g kuhanog crvenog graha
  • 20 g đumbira,
  • 30 g crvenog luka
  • žličica kurkume
  • prstohvat kumina
  • žličica sjeckanog đumbira
  • maslinovo ulje
  • bučino ulje
  • pola ocijeđenog limuna
  • sol
  • mladi listovi kiselice
  • voda


Priprava:

Očistiti, oprati i nasjeckati povrće na kockice te ga prepržiti na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati sol i začine, kratko ih prepržiti s povrćem te nakon minutu dodati vodu da prekrije povrće. Kuhati još desetak minuta i dodati grah, sok limuna te na kraju maslinovo i bučino ulje.


ČITAJTE I:

Gastro Mesna štruca Larise Lipovac za prste je polizati, a uz nju odlično ide salata s posebnim sastojkom

Hrana u glavnoj ulozi Okusi tradicije: Neka vaša kuhinja doživi renesansu uz recept za poznatu hvarsku pitu

Kuhinja Ajvar Julijane Matanović za prste je polizati: 'Sve me naučila moja teta, usvojila sam njezine rituale'

Linker
15. travanj 2024 04:37