životni zaokret

Ksenija Marinković o teškim danima za koje nitko nije znao: ‘Najgore je iza mene‘

Zagrebačka glumica, koju gledamo u komediji ‘Marginalci‘, nedavno je režirala svoju prvu predstavu, a samo za Gloriju otkriva kroz što je sve prolazila prije tri godine kad joj je dijagnosticirana upala moždane ovojnice.

Prvakinja Drame zagrebačkog HNK-a Ksenija Marinković iznimno je odgovorna u svim ulogama - osim u ulozi pacijentice. Pohvale za predstavu "Tvorničke postavke" Kazališta Moruzgva, redateljski prvijenac višestruko nagrađivane glumice, stižu sa svih strana, baš kao i za ulogu Romkinje Zore u komediji "Marginalci", koja se ovih dana prikazuje u kinima diljem Hrvatske i za koju se traži karta više. Jednako je vole i kolege koji su je izabrali za predsjednicu Skupštine Hrvatskog društva filmskih djelatnika, baš kao i studenti na Akademiji dramske umjetnosti gdje je asistentica redatelju Krešimiru Dolenčiću na diplomskoj klasi. Trenutačno glumi u seriji "Metropolitanci", a uskoro će i u serijalu "Oblak u službi zakona". Odlične je kritike dobila i za glavne uloge u dva koprodukcijska filma na nedavnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

No, dok je godinama odlično manevrirala između proba i snimanja brojnih serija, filmova i predstava, uspješno uguravši u prenatrpani poslovni raspored i ulogu majke - brigu o dvoje danas odrasle djece - kćeri Korani Ugrini i sinu Kosti Kaiu Ugrini - do prije tri godine zanemarivala je ono najvažnije - odmaranje i rad na sebi. Ni kad ju je tijelo usred probe izdalo, jasno joj poručivši da mora stati na loptu, liječnike je uvjeravala da moraju shvatiti da ona ne može u bolnicu jer ima probe, snimanja i predstave.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Što se zapravo dogodilo?

Te 2018. baš sam puno radila. Navečer sam igrala u predstavama, ujutro sam se dizala u pet sati zbog snimanja serijala "Tko te šiša". Nakon što je 1. siječnja 2019. prerano preminuo moj kolega Ivo Gregurević, na karminama smo bili do iza ponoći. Iako sam legla oko jedan, opet sam ustala u pet ujutro i otišla na snimanje u Katran. Snimila sam dvije scene. I sjela da ponovim dvije sljedeće. Nakon toga sam oko sebe vidjela hitnu pomoć, bolničare i liječnike. Rekli su mi da sam imala nešto što je izgledalo poput epileptičkog napada, no utvrđeno je da imam autoimuni limbički encefalitis, odnosno upalu moždane ovojnice. Uzrok upale nije otkriven.

Zašto niste odmah ostali u bolnici?

Objasnila sam da imam predstavu, da moram raditi. Dva puta sam odlazila liječniku i tek treći put sam napokon ostala u bolnici. Tri tjedna. Obavili su mi sve pretrage i preglede, a glavna je terapija, uz tablete koje još pijem, bilo podizanje imuniteta.

Jeste li prije tog napada imali neke simptome?

Nekoliko mi se puta dogodilo da sam ostajala bez riječi. Srećom, samo na probama. Odjednom, ne mogu izgovoriti ništa, ničeg se ne mogu sjetiti, stojim i gledam usred scene. Kolege su premrli od straha, bila sam i tada kod liječnika, no nisu mi utvrdili ništa. Sve sam pripisala velikom umoru i iscrpljenosti. Upala ovojnice je očito već tada bila počela, no, srećom, sve se dobro završilo.

Kako su reagirala vaša djeca?

Bili su jako uplašeni, dolazili su u bolnicu svakodnevno. A kad sam se vratila doma, pratili su me po stanu u stopu, strahujući da opet ne doživim napad. No, sad je sve pod kontrolom, više nema straha. I normalno radim.

Što vas je potaklo da se okušate kao redateljica?

Godinama sam željela vidjeti kako je to biti s druge strane, ne u smislu da promijenim profesiju, samo da probam. I u jednom razgovoru s Ecijom Ojdanić o novoj predstavi u Moruzgvi predložila sam da režiram. Pristala je.

image

Glumica i redateljica Ksenija Marinković

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Tvorničke postavke" govore o tome kako ljubavna afera može utjecati na brak. I vaš je 10-godišnji brak s glumcem Kristijanom Ugrinom završio 2005., zbog njegove prevare. Koliko je to utjecalo na vaš rad na predstavi?

Nimalo. Nisam se ni sjetila svog razvoda i nevjere. Kad se to dogodilo, žurila sam se što prije sve zaboraviti. I uspjela sam. Život ide dalje, tu su bili klinci, posao. Nikada se nisam željela staviti u kategoriju napaćene samohrane majke. Stisnula sam zube i gurala dalje. To jest vrlo teško, ali prihvatila sam nove okolnosti i prilagodila im se.

Biste li se i danas razveli zbog nevjere?

Isto bih napravila. Sve kako je bilo.

Jeste li pomišljali na drugi brak?

Nisam. U jednom mi je trenutku bilo jako teško jer su moj prioritet bila djeca, no onda sam shvatila da uz njih i posao nemam energije za još nešto. Bila sam u dvije, tri veze, no sve mi je to tada bilo suviše naporno. Tako da sam odustala, jednostavno sam se držala prioriteta.

A sada, kad su se djeca odselila i kći živi sa svojim dečkom, a sin s djevojkom?

Nekoliko me mjeseci držao sindrom napuštenog gnijezda. To sjedenje pred televizorom, hodanje po sobama kao da je dvorac od 700 kvadrata, a ne stan od 67, njihove prazne sobe... Kad sam odbolovala taj sindrom, skužila sam da bi bilo lijepo imati nekog s kime možeš popiti kavu, otići u šetnju, razgovarati o svemu, a istodobno shvatila da mi je najbolje da puno radim, da sam stalno nešto drugo, da sam aktivna, da imam puno različitih interesa i stvari koji me zanimaju i okupiraju. Tako najbolje balansiram. Volim putovanja, raditi razne projekte. Volim se družiti s različitim ljudima. To me ispunjava. Ne mogu reći da mi je to smisao života, ali zadovoljna sam.

image

Ksenija glumi u komediji ‘Marginalci‘ koja se ovih dana prikazuje u kinima

DINO MOZEK PRESS

Bojite li se starenja?

Davno sam odlučila da se neću fascinirati godinama. Znam da starim i jedino što sam primijetila kad se nađem sa svojim vršnjacima, nakon pet minuta krenu priče što je tko prebolio, kako mu je zdravlje.

Planirate li na estetske zahvate?

Vrlo rado, tko ima novca za to. Ja ne. Jedino bih da netko drugi skine moje kilograme viška. E, to bih platila, san mi je biti na optimalnoj težini od 70 kilograma.

Koliko je za glumicu važna ljepota i mjere 90-60-90?

Super ako može, ali to nije presudno. Važno je moći i znati baviti se svojim poslom, razmišljati o njemu, odraditi ga kako treba. I ne dozvoliti da vas ičiji izgled fascinira.

Što je uvijek u vašoj torbici?

Kvalitetan dezodorans, ključevi, rokovnik, mobitel, kapi za oči jer nosim leće, puder u kamenu i ruž.

Što volite dobiti na dar?

Nešto skupo. Ili cvijeće. Dok sam bila mlađa, uvijek sam si kupovala zlato, najmanje 18 karata jer sam negdje čula ili pročitala, ne sjećam se više, da zlato tjera lošu energiju. Prije sam nosila puno prstenja, sada pak naušnice i ogrlice.

Cijeli intervju s Ksenijom Marinković pročitajte u novom broju magazina Gloria!

image

Nova Gloria

GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

  • JENNIFER ANISTON Bolna istina o borbi s neplodnošću
  • BEZ TABUA Anonimna ispovijest o burnoutu
  • PETA SEZONA ‘KRUNE‘ Istine i laži o trenutačno najpopularnijoj seriji
  • MARTINA DALIĆ Briga za radnike na prvome mjestu
  • LJEPOTA Naima Borganio Bandojo: manikura iz arapske prijestolnice luksuza
  • MODA Gerhard Bachmaier: u carstvu lijepe obuće
  • STIL ŽIVOTA Iris Apfel: novi projekt u 102. godini
  • ZORICA KONDŽA Dom mog djetinjstva
  • KUHINJA CECILIJE FARCHIONI Delicije s okusom maslinovog ulja
  • PUTOVANJE: APULIJA I BASILICATA Zoja Ivanišević u bajkovitim regijama na jugu Italije
  • FELJTON: BONO VOX Intimna kronika rock zvijezde
Linker
24. travanj 2024 20:55