ZAPANJUJUĆA TRANSFORMACIJA

Kraljicu malih ekrana počeli su primjećivati tek kad je izgubila 68 kilograma: ‘Kao da sam bila nevidljiva‘

Najuspješnija američka producentica Shonda Rhimes, čiji serijal ‘Bridgerton’ ruši sve rekorde gledanosti, uvijek je znala što želi, pa se tako nikada nije vidjela u braku, ali to je nije spriječilo da postane majka triju kćeri koje je posvojila.

Od ranog djetinjstva Shondi Rhimes najveći je gušt bio prepustiti se sanjarenju i maštanju; danas joj je to posao. Što ona izmašta i pretvori u televizijski serijal, to pomamno prate stotine milijuna gledatelja širom svijeta. I tako već 17 godina. Shondina karijera najuspješnije, najunosnije i najplaćenije američke TV producentice počela je 27. ožujka 2005., kad je mreža ABC emitirala pilot-epizodu njezinog serijala “Uvod u anatomiju”. Prethodno su joj odbili scenarij za serijal o ratnim dopisnicama. Ovog proljeća ABC emitira 18. sezonu “Uvoda u anatomiju”, najavljuju i 19., a Shonda Rhimes ima novi šlager - sočnu uspješnicu “Bridgerton” - čija je druga sezona 25. ožujka krenula na Netflixu. U međuvremenu je svoju reputaciju hitmejkerice zacementirala serijalima “Skandal” i “Kako se izvući s ubojstvom”.

image

Časopis Time proglasio ju je najmoćnijom osobom televizijske industrije.

SCREENSHOT

Zarada veća od dvije milijarde dolara

Od 2005. vodi vlastitu producentsku tvrtku Shondaland. Do 2017. ekskluzivno je surađivala s TV mrežom ABC, koja je u vlasništvu kompanije Disney, a onda je nenadano prešla u streaming servis Netflix. Premda su na sadržajima što ih je kreirala Shonda Rhimes zaradili više od dvije milijarde dolara, s ABC-jem se neprestano morala boriti za svoje ideje i status koji zaslužuje.

- Osjećala sam se kao da umirem - govorila je o ubojitom tempu i ograničenjima rada na ABC-ju. - Kao da sam istu kuglu gurala uz isto brdo uvijek na isti način. Trpila je sve do trenutka kad su joj uskratili besplatnu all-inclusive propusnicu za Disneyland, koju je htjela ustupiti svojoj sestri. - Zar ti već ne dajemo dovoljno - navodno joj je odgovorio neki od ABC-jevih glavešina.

image

Phoebe Dyvenor i Jonathan Bailey tumače glavne likove u serijalu 'Bridgerton'.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM

Transfer na Netflix

Shondi je tada prekipjelo. Smjesta je nazvala svog agenta te mu rekla da joj kako zna i umije sredi transfer u Netflix ili će potražiti drugog zastupnika. Netflix je tada tek uhodavao kreiranje vlastitih sadržaja, a Shondu su već podulje imali na radaru. Sviđalo im se što gledatelje zna ne samo zabaviti nego i natjerati na razmišljanje. A ona je samo željela stvarati u okruženju gdje je nitko neće gnjaviti i ograničavati. I tako je, na obostrano zadovoljstvo, došlo do velikog transfera. Prošlog su ljeta Netflix i Rhimes produljili ekskluzivni ugovor o suradnji na još pet godina. Nagađa se da će Shondi taj posao donijeti između 300 i 400 milijuna dolara. Slijedila je svoj instinkt i nije pogriješila. U ABC-u su joj znali prigovarati što probija budžete i da junakinje njezinih serijala, fascinantne, odlučne i kompleksne žene, prečesto izgovaraju riječ vagina; u Netflixu ima kreativnu i financijsku slobodu o kakvoj ve­­­ćina producenata može samo sanjati.

Shonda Rhimes odrastala je u predgrađu Chicaga, u obitelji sveučilišnih nastavnika sa šestero djece. Ona je bila najmlađa i najintrovertnija. Gutala je knjige, zabavljala se izmišljajući vlastite priče i sanjala o tome da postane književnica. U obitelji je imala živi primjer da se, uz dosta truda, i najluđi snovi mogu ostvariti: njezina je majka, unatoč svakodnevnoj brizi o šestero djece, stekla doktorat. Shonda je visoko obrazovanje stjecala na sveučilištu Dartmouth, a pisanje scenarija specijalizirala na filmskom odsjeku Univerziteta Južne Kalifornije.

Čitajte i: NOVA ERA U ŽIVOTU POZNATE GLUMICE: ČINILO MI SE DA MI SE OVAKVE STVARI VIŠE NEĆE DOGAĐATI

Prioritet postati majka

Zagrijala se za taj studij nakon što je negdje pročitala da je tamo teže upasti nego na Harvard. Diplomirala je 1994., a prvi ozbiljniji posao u struci dobila je kao koscenaristica biografskog televizijskog filma iz 1999. “Introducing Dorothy Dandridge”, s Halle Berry u glavnoj ulozi. Potom su joj povjerili scenarij za tinejdžerski film “Crossroads”, premijerno prikazan 2002., u kojem je Britney Spears debitirala kao glumica. Iako su ga kritičari zgazili, “Crossroads” je punio kina i zaradio 60 milijuna dolara. Kad su se SAD-u 11. rujna 2001. dogodili teroristički napadi, Shonda Rhimes presložila je svoje životne prioritete i posao gurnula u drugi plan.

- Ako će svijet sutra propasti, neke stvari trebam napraviti odmah, prije svega postati majka - zaključila je i usvojila prvo dijete. Danas je samohrana majka tri posvojene kćeri: Harper (19), Emerson (9) i Beckett (8). Odgaja ih, kaže, u duhu kozmopolitizma i feminizma. I odgaja ih sama. U svojoj bestseler knjizi “The Year of Yes” navodi da je 2014. otkazala vjenčanje jer jednostavno nije željela biti u braku. Identitet nesuđenog mladoženje nije otkrila.

image

Kerry Washington zvijezda je TV serijala 'Skandal'.

SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PR

- Volim imati partnera, ali u svojoj kući ne želim muža, to me nikad nije zanimalo - rekla je u jednom intervjuu s Oprom Winfrey. U knjizi objavljenoj 2015. Rhimes opisuje i svoju zapanjujuću tjelesnu transformaciju - skinula je 68 kilograma. Poput mnogih, i ona se debljala zbog emocionalnog prejedanja. Kad se sredila iznutra, to se odrazilo i na njezinu liniju. Novu garderobu nije kupovala, dala je prekrojiti staru.

image

Na gala svečanost primanja u televizijsku Kuću slavnih 2017. povela je kćer.

FREDERICK M. BROWN GETTY IMAGES

- I žene i muškarci počeli su me zamjećivati tek kad sam smršavila. Prije kao da sam bila nevidljiva. Dok sam bila debela, za te ljude nisam postojala kao osoba.

image

Patrick Dempsey i Ellen Pompeo glavni su glumci u 'Uvodu u anatomiju'.

PHOTO12 VIA AFP

Cijela Shondina knjiga “The Year of Yes” po­­­svećena je dobrim stvarima koje su joj se dogodile kad se napokon odvažila reći da svemu od čega je prije strahovala. Najintenzivniji među tim strahovima bio je glosofobija - strah od javnog govora i nastupa - tipičan za introvertirane kreativce poput Shonde Rhimes. Užasavala se privatnih i poslovnih okupljanja, izbjegavala domjenke i svečanosti, prije svakog intervjua bo­­­rila se s napadima panike i suzbijala ih čašama crvenog vina. Iako je postala jedna od najmoćnijih žena Hollywooda, zbog socijalne anksioznosti nije znala uživati u svom uspjehu. Izvukla se iz te mizerije tek kad je godinu dana života posvetila suočavanju sa svojim unutarnjim demonima.

Čitajte i: GORAN VIŠNJIĆ U LJUBLJANI SE SUSREO S KARIZMATIČNIM INDIJSKIM DUHOVNIM GURUOM

Snagom volje svladala je sve svoje zebnje, pa i glosofobiju. Sada je više nije strah glasno pred svima izgovoriti da uspjeh ne duguje višoj sili ili sretnim okolnostima, nego isključivo vlastitoj upornosti, inteligenciji i talentu.

image
JEFF SPICER/GETTY IMAGES
Linker
19. travanj 2024 20:37