Dvostruki pobjednici Brad Pitt i George Clooney

 ORBAN THIERRY/ABACA/SHUTTERSTOCK
brojni komentari

Kontroverzni izbor: Doznajte tko i kako bira najseksi muškarca na svijetu

Časopis People od 1986. svake godine bira najseksi muškarca na svijetu, a među njima je uvjerljivo najviše holivudskih ljepotana.

Časopis People od 1986. svake godine bira najseksi muškarca na svijetu, a među njima je uvjerljivo najviše holivudskih ljepotana.

Svaki izbor ljepote je težak i kontroverzan, a odluka o proglašenju najseksi muškarca na svijetu vjerojatno je najteža i najkontroverznija od svih. Jer ideal ljepote i seksepila je u svakom slučaju individualan, svatko sudi prema svojim mjerilima, jer opća pravila ne postoje.

Zbog toga izbor časopisa People, najutjecajnijeg celebrity magazina na svijetu, koji se na vrhuncu popularnosti početkom dvijetisućitih prodavao u nakladi od 3,75 milijuna primjeraka, te od oglašivača ostvarivao dodatni prihod od milijardu dolara, svake godine - od 1985. i početka izbora najseksi muškarca na svijetu do danas - izaziva prijepore.

Tom laskavom titulom do danas se mogu pohvaliti 34 frajera čiji izbor nikada nije bio javan niti otvoren čitateljicama. O njemu je, naime, od samog početka do danas arbitrarno odlučivalo uredništvo časopisa po samo njima znanim kriterijima. Kako god, ta titula smatra se jednom od najprestižnijih u svjetskom show businessu, a najseksi muškarcu automatizmom pripada naslovnica magazina s velikim editorijalom, ekskluzivnim intervjuom i obrazloženjem nagrade.

image

Prvi pobjednik bio je australski glumac Mel Gibson

MGM/UA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

PRVI POBJEDNIK

Australski glumac nebesko plavih očiju Mel Gibson postao je 4. veljače 1985. prvi najseksi muškarac na svijetu. Zvijezda "Pobješnjelog Maxa" filmskog serijala o distopijskoj budućnosti u kojoj se preživjeli ostaci ostataka čovječanstva bore za preživljavanje u poharanoj pustinji budućnosti, tada je bio još samo glumac - kasnije se proslavio kao redatelj i producent mnogih blockbustera - na početku briljantne holivudske karijere, neokrznut skandalima koji ga već četvrt stoljeća neprekidno prate - od brojnih antisemitskih i rasističkih komentara do prijetnji smrću bivšoj partnerici.

image

David Beckham je titulu zaslužio 2015.

JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK

TRI GLAZBENIKA, PRAVNIK I NOGOMETAŠ

Na listi pobjednika svega je pet muškaraca koji karijeru nisu ostvarili u Hollywoodu, a svega dvojica koji nisu iz industrije zabave. Prvi među njima je nesretni John Fitzgerald Kennedy Jr., pravnik i izdavač, sin legendarnog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koji je tu titulu zaradio 12. rujna 1988., jedanaest godina prije tragične pogibije u zrakoplovnoj nesreći. 2015. najseksi muškarcem na svijetu proglašen je David Beckham, legendarni nogometaš koji je sportsku karijeru završio u Sjedinjenim Državama. Na listi su i imena trojice glazbenika: to su američki kantautori Adam Levine (2013.), Blake Shelton (2017.) i John Legend (2019.).

image

Richard Gere i Cindy Crawford postali su 1993. prvi i jedini najseksi par

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK

DVOSTRUKI POBJEDNICI

Holivudski glumci Richard Gere, Brad Pitt, George Clooney i Johnny Depp jedini se na svijetu mogu pohvaliti dvostrukom titulom. Richardu Gereu to je uspjelo prvom: prvi put je sa supermodelom Cindy Crawford 1993. proglašen najseksi parom na svijetu (bila je to jednokratna urednička izmišljotina koja se više nije ponovila), a samostalno je ponovno izabran 1999., u godini u kojoj je proslavio svoj 50. rođendan.

image

Keanu Reeves je najseksi muškarcem 1994. proglašen naknadno

RON PHILLIPS/BEL-AIR/WB/KOBAL/SHUTTERSTOCK

NAKNADNI POBJEDNIK

Nakon najseksi para Richarda Gerea i Cindy Crawford 1993., iduće godine pobjednik bez ikakvog obrazloženja i pojašnjenja nije proglašen. Tek 21 godinu kasnije uredništvo je rupu odlučilo popuniti, pa je titula za tu godinu naknadno pripala Keanuu Reevesu. S obzirom na toliko kašnjenje kanadski glumac nikad nije dobio svoju naslovnicom s apelom "The Sexiest Man Alive".

image

Sir Sean Connery nagradu je dočekao na pragu šezdesetih

SNAP/SHUTTERSTOCK

NAJSTARIJI POBJEDNICI

Legendarni škotski glumac Sir Sean Connery koji se proslavio ulogom tajnog agenta 007 u filmskom serijalu o Jamesu Bondu, laskavu je titulu dočekao prosijed i proćelav na pragu šezdesete. "Što stariji i što ćelaviji - to bolji!", tako je doslovce glasilo obrazloženje nagrade 1989. Drugi najstariji na toj listi je Harrison Ford, koji je u trenutku izbora za najseksi muškarca 1998. bio 56-godišnjak.

image

Tom Cruise je najmlađi pobjednik izbora za najsekski muškarca u povijesti

UNITED ARTISTS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

DVOJICA MLAĐIH OD TRIDESET

Jedina dvojica najseksi muškaraca na svijetu koji su se tom titulom mogli pohvaliti prije svog tridesetog rođendana su prvi pobjednik, australski glumac Mel Gibson koji ju je zaslužio kao 29-godišnjak, te njegov kolega Tom Cruise, filmska ikona druge polovice osamdesetih s ulogama u nizu blockbustera kao što su "Top Gun", "Risky Business", "Kišni čovjek", "Cocktail" i "All the Right Moves". U trenutku proglašenja Tom Cruise je bio 27-godišnjak, čime je postao i ostao najmlađi pobjednik tog izbora.

image

Izbor kantautora Blakea Sheltona razveselio je njegovu suprugu Gwen Stefani i malo koga drugog

SHUTTERSTOCK

LJEPOTANI (BEZ) PRIJEPORA

Bez obzira na osobne preferencije sigurno nitko ne osporava izbor ljepotana kao što su Brad Pitt, Richard Gere, George Clooney, Pierce Brosnan, Johnny Depp, Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Bradley Cooper, Ben Affleck i Matthew McConaughey, da spomenemo samo neka najzvučnija imena koja su zaslužila svoje mjesto na popisu. No, što misliti izboru Nicka Noltea 1992.? "Snažan, osjećajan, sa srcem od zlata", glasilo je obrazloženje uredništva u jednom od najkontroverznijih izbora.

Dva desetljeća kasnije prijepore je izazvao Channing Tatum na naslovnici, baš kao i holivudski snagator Dwayne ‘The Rock‘ Johnson koji je titulu zaslužio 2016. No, najviše se ipak pričalo o izboru glazbenika Blakea Sheltona 2017. Sudeći po komentarima na internetu i društvenim mrežama nikome baš nije bilo potpuno jasno kako je popularni country pjevač završio na naslovnici Peoplea i čime je to zaslužio.

image

Mel Gibson se proslavio ulogom u filmskom serijalu ‘Pobješnjeli Max‘

WARNER BROS/KOBAL/SHUTTERSTOCK
Linker
26. travanj 2024 02:30