ekskluzivni intervju

Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Više nisam ranjena vučica, napokon sam neovisna i svoja‘

Bivša hrvatska predsjednica dala nam je prvi veliki intervju nakon što je nastavila karijeru u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Uskoro će biti tri godine otkako je Kolindi Grabar-Kitarović (54) završio povijesni mandat prve hrvatske predsjednice, no odmora za nju nema. Članica je Međunarodnog olimpijskog odbora i rado viđena gošća na brojnim svjetskim konferencijama i sastancima na vrhu, zbog čega joj nije bilo lako pronaći termin za ekskluzivni razgovor za Gloriju. Iako u posljednje vrijeme manje medijski istupa, pristala je na intervju u kojem nam je otkrila mnoge zanimljive detalje iz svog privatnog i profesionalnog života - tijekom kojeg je bila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a...

Na pitanje kako sada izgleda njezin život, citirala nam je stihove jedne od najdražih pjesama, rock balade "Vučica" Emine Arapović: "Ja živim po svom, što mi donese svaki dan, sama i svoja, nikom se ne opravdavam". Samo što više nisam ranjena vučica. Sada sam neovisna i svoja. Nisam članica ni jedne stranke i radim ono što doista volim."

Istaknula je da posao u MOO-u radi volonterski pa nema govora o velikoj zaradi, a lani je zbog njega posjetila 40 gradova i bila na četiri kontinenta.

image
PRODUKCIJA GLORIA

"Svega nekoliko tjedana sam provela u Hrvatskoj - i to ne u komadu. U popratnom dopisu uz novu miles&more statusnu karticu, napisali su mi da sam u posljednje dvije godine prešla milja kao da sam gotovo četiri puta otputovala na Mjesec. Čini se da će i ove godine biti mnogo putovanja, no morat ću ih početi više selektirati nego dosad", kaže.

Otkrila je i zašto je na javnim događanjima gotovo nikad ne prati suprug Jakov.

"Nije se volio, a ni dandanas se ne voli eksponirati. Nije osoba koja želi javnu pozornost, ali je svoj posao izvrsno odrađivao i u tome uživao. Kad sam bila veleposlanica u SAD-u, učlanio se u razne klubove supružnika diplomata i američkih dužnosnika te stvarao brojna poznanstva. Bio je, primjerice, dobar sa suprugom šefa CIA-e pa je posjetio sjedište u Langleyju. Vjerojatno je uživao u činjenici da je jedan od rijetkih muškaraca u tom ženskom društvu, a kolegice i kolege su ga jako voljeli. Mnogo se trudio i radio, a najviše na humanitarnim inicijativama. I kad sam bila predsjednica, dužnost domaćina supružnika nekog dužnosnika shvaćao je vrlo ozbiljno. Mnogo se pripremao, informirao i sudjelovao u kreiranju programa. Ne zna se mnogo o tome zato što je samozatajan i ne želi da se o njemu govori. Mnogi su ga molili za intervjue, ali bio je principijelan i nikad nije pristao", ispričala je.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Otkrila nam je i odakle crpi energiju, kako se bori protiv jet laga, što obvezno nosi sa sobom kad ide na put, koliko često se suočavala s predrasudama, što bi poručila ženama koje žele ići njenim putem, kako su odgajana njena djeca, ali i kako je dovela tijelo u balans te kako izgleda njen jelovnik.

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

  • LOVRO JURAGA Momak koji obećava
  • MIRANDA VUKASOVIĆ Dizajnerica interijera u svijetu glazbe i visoke mode
  • ZDRAVKA POLJAKOVIĆ Laganim kasom pacijente vodi u novi život
  • TRUMAN CAPOTE Sve žene koje je izdao američki pisac
  • TRENDOVI 2023. Specijalni prilog o novostima u području ljepote, mode, dizajna interijera, tehnologije i gastronomije
  • PUTOVANJE: SAUDIJSKA ARABIJA Sara Šipicki i Marin Tušinec u pustinji, planinama i na obali Crvenog mora
  • FELJTON: COLIN FARRELL Od pakla ovisnosti do zvjezdanog vrha
Linker
05. ožujak 2024 14:37