POVRATAK NA SCENU

Kakav preokret! Ozloglašeni seksualni predator nakon oslobađajuće presude planira snimanje filma i novu predstavu

Žrtve američkog komičara i glazbenika Billa Cosbyja zgrožene su njegovom najavom peglanja imidža, a bezrezervno ga podržava jedino - supruga

Nakon gotovo tri godine koliko je proveo iza rešetaka ozloglašeni seksualni predator Bill Cosby, po zanimanju komičar i glazbenik, vratio se kući i sad sa suprugom Camillom, televizijskom producetnicom s kojom je proveo život, planira snimanje petodijelnog dokumentarnog serijala o svome liku i djelu. I povratak na kazališnu scenu što je prije moguće, kako je nedavno izjavio. Nakon što je Vrhovni sud ukinuo Cosbyjevu pravomoćnu presudu za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje, legendarnom tatici iz serijala 'Cosby Show' sad je cilj za života sprati ljagu sa svoga imena koliko god je to moguće. I ako je to uopće moguće.

Jer protiv njega je čak šezdeset žena iznijelo krajnje ozbiljne optužbe za silovanje, seksualno zlostavljanje, drogiranje, napastvovanje i seksualno iskorištavanje maloljetnica i to u izarazito dugom vremenskom razdoblju - od sredine šezdesetih do sve do 2008. No, sve osim jedne od tih optužbi nisu se mogle iz različitih razloga goniti po službenoj dužnosti, osim slučaja bivše košarkašice Andree Constand, koji ga je na kraju i koštao zatvora. U rujnu 2018. godine osuđen je kaznu od tri do deset godina zatvora za seksualni napad, a tu je presudu nedavno ukinuo Vrhovni sud iz Pennsylvanije.

image
DOMINICK REUTER AFP

Čitajte i: Vijest koja je šokirala svijet: Seksualni predator Bill Cosby pušten iz zatvora, supruga mu sve oprostila!

Čitajte i: Nekadašnja manekenka bijesna zbog puštanja Cosbyja na slobodu: ‘Zgađena je i uznemirena‘

Tako će nekoć slavni glumac u svom domu 12. srpnja proslaviti 84. rođendan, skupa sa sedam godina mlađom suprugom s kojom se vjenčao 1964. i koja mu je na kraju balade sve - oprostila.

O Cosbyjevom dvostrukom životu prvi je pisao Mark Whitaker, autor biografije 'Cosby: His Life and Times'. On je prilično detaljno opisao njegovu narav seksualnog predatora koji je u slobodno vrijeme naradije partijao i mijenjao ljubavnice, umjesto da pomaže supruzi u kući oko njihovo petero djece. Jedan od najboljih prijatelja bio mu je pokojni Hugh Hefner, osnivač Playboyja, u čijoj vili su konstanto paradirale ljepotice u toplesu, droga bila dostupna na svakom koraku, a alkohol tekao u potocima. Legendarni komičar, naime, bio je i vrhunski glazbenik, bubnjar, a Hefner je njegovu glumačku slavu iskoristio za promociju svog jazz festivala koji je Cosby godinama vodio.

image
: MICHAEL ABBOTT AFP

Sve Whitakerove navode glumac je ignorirao, pobijao ili odbijao komentirati, a na kraju su mu glave došle video snimke stand up komičara Hannibala Buressa koji je u svojim nastupima ismijavao Cosbyjeve gadarije.

Te su snimke, naime, u doba procvata videa na internetskim portalima i društvenim mrežama postale viralne te su ohrabrile mnoge Cosbyjeve žrtve da javno istupe protiv svog zlostavljača i podnesu prijave.

Među njima je bila i Janice Dickinson (66), nekadašnji supermodel, koja je i prva reagirala nakon njegova izlaska iz zatvora.

- Zgađena sam i uznemirena jer je tako nešto u našoj zemlji moguće - izjavila je meneknka bijesna zbog pravnih smicalica i proceduralne pogreške zahvaljujući kojima su glumčevi odvjetnici ishodili njegovu oslobađajuću presudu. Godine u zatvoru osramoćenom glumcu, čini se, nisu naškodile: na slobodu je izašao miran i samouvjeren, s laganim smješkom u kutu usana, te sjeo u bijelu limuzinu u kojoj su ga dočekala dvojica muškaraca.

image
USA/PROFIMEDIA CLINT BREWER PHOTOGRAPHY/A.I.M/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Gotovo slijepom Cosbyju sad preostaje završna bitka da javnost navede da istinu pogleda kroz njegove naočale. Hoće li u tome uspjeti i u povijesti ostati zapisan kao jedan od najvećih crnih komičara u povijesti Hollywooda ili ćemo ga na kraju ipak pamtiti kao nezasitnog pohotnika koji nije prezao ni od čega da djevojke, svoje žrtve, odvuče u postelju tek će se vidjeti.

Uostalom tko zna možda krajnji cilj Cosbyjeva autorskog dokumentarca niti nije peglanje imidža - nego suočavanje s istinom pred kamerama kako bi si u poznim godinama zaštićen od daljnjeg kaznenog progona na kraju ipak olakšao savjest. No, u takav scenarij nitko tko ga doista poznaje nimalo ne vjeruje.

Linker
22. travanj 2024 05:14