SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Najmlađa ‘self-made‘ bogatašica

Kad žene vode glavnu riječ: Razočarana onime što se nudi osmislila aplikaciju za dejtanje za žene i zaradila milijarde

Zahvaljujući aplikaciji za upoznavanje Bumble, gdje dame biraju i time smanjuju mogućnost neželjenih ‘uleta’, Amerikanka Whitney Wolfe Herd postala je najmlađa milijarderka koja je sama stekla bogatstvo.

Zahvaljujući aplikaciji za upoznavanje Bumble, gdje dame biraju i time smanjuju mogućnost neželjenih ‘uleta’, Amerikanka Whitney Wolfe Herd postala je najmlađa milijarderka koja je sama stekla bogatstvo.

Od žene ženama - moto je aplikacije za upoznavanje partnera Bumble, čija je izvršna direktorica, Amerikanka Whitney Wolfe Herd (31), nedavno postala najmlađa svjetska milijarderka koja je sama stekla bogatstvo. Magazin Forbes objavio je da je teška 1,6 milijardi dolara, čime je ušla u ekskluzivni klub od samo dvadesetak žena koje se mogu pohvaliti tolikom zaradom. Moto tvrtke nije slučajan, jer je Bumble - koji je Herd osnovala 2014. nakon što je napustila platformu za upoznavanje Tinder optuživši bivšeg šefa za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju - potpuno fokusiran na žene. Ono po čemu se ova aplikacija, koja trenutačno ima više od 40 milijuna korisnika, razlikuje od drugih je to što na njoj isključivo žene mogu povući prvi potez - a to ih spašava od brojnih neželjenih, neugodnih i vulgarnih ‘uleta’. Time je Whitney Wolfe Herd zatvorila vrata muškim predatorima i ponudila drugačiju viziju romantičnog upoznavanja.

image
Bumble je osmislila nakon što je napustila kompaniju Tinder.
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

- Svi ponekad prolazimo kroz teška razdoblja u životu. Bumble je rješenje za sve žene ko­­­je se osjećaju nemoćno u vezama ili nemaju hrabrosti napraviti prvi korak u stvarnosti. Nudi novi početak po novim, ženskim pravilima - objasnila je. Najmlađa svjetska milijarderka rođena je u Salt Lake Cityju kao jedinica u bogatoj židovskoj obitelji Michaela Wolfea, trgovca nekretninama, i njegove supruge Kelly, domaćice. Studirala je međunarodne odnose, a tijekom studija istaknula se u više humanitarnih projekata: prodavala je platnene torbe za pomoć potrebitima i pokrenula liniju odjeće Tender Heart s ciljem podizanja svijesti o krijumčarenju ljudi i pravednoj trgovini.

Čitajte i: Autorica Bridgertona prvi puta za hrvatske medije: ‘Otac dugo nije odobravao što sam odbacila medicinu‘

Život kao inspiracija

Nakon što je diplomirala, otišla je u Južnu Aziju, gdje je neko vrijeme volontirala u sirotištima. Po povratku je započela svoj poslovni uspon: pridružila se ekipi koja je 2012. stvarala Tinder kao zamjenica šefa marketinga i zaslužna je za osmišljavanje imena te aplikacije. U tom razdoblju počela je vezu sa svojim šefom Justinom Mateenom, koja je uskoro loše završila. Nakon prekida, tvrdila je, Mateen ju je verbalno maltretirao, nazivao lažljivicom i droljom. Prijavila ga je, a na sudu su se nagodili: Tinder joj je navodno isplatio više od milijun dolara. Samo mjesec dana nakon što je dala otkaz, u prosincu 2014., preselila se u Austin i osnovala Bumble.

image
Whitney Wolfe Herd magazin Time uvrstio je među 100 najutjecajnijih ljudi.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Inspirirana vlastitim lošim iskustvom, odlučila je svijetu ponuditi aplikaciju za upoznavanje na kojoj će žene voditi glavnu riječ. U tome joj je pomogla suradnja s ruskim milijarderom Andrejem Andrejevim, koji se u to vrijeme bavio aplikacijama za upoznavanje za europsko i latinskoameričko tržište i bio vlasnik poznatog servisa Badoo. Andrejev je investirao kapital u otvaranje londonskog ureda Bumblea i dao vjetar u leđa njezinim poslovima. - Osobno sam iskusila kako neravnopravne veze negativno utječu na sva područja života. Željela sam to promijeniti - izjavila je poslije Whitney.

Čitajte i: Nakon tragičnog gubitka, naučio ju je ponovno voljeti! Jedna od čelnica Facebooka otvorila dušu

Najveća podrška u njezinim planovima bio joj je tadašnji dečko, a danas suprug Michael Herd, vlasnik naftne tvrtke Herd Producing Com­­pany, kojeg je upoznala krajem 2013. na skijanju u Aspenu. Spojili su se putem aplikacije za upoznavanje - nije precizirala koje - a kad je vidjela njegovu fotografiju, preuzela je stvar u svoje ruke i sjela za stol gdje je ručao. Ponudila mu je da ga nauči skijati, no ubrzo se pokazalo da je bolji skijaš od nje. Vjenčali su se 2017. na ras­­­košnoj trodnevnoj ceremoniji u talijanskom Po­­­sitanu, a gošće su bile njezine poznate prijateljice, tenisačica Serena Williams i glumica Priyanka Chopra.

image
Bumble je aplikacija za upoznavanje i dejtanje prilagođena ženama.
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Prije godinu dana postala je majka dječaka Bobbyja Leeja Herda II., koji je dobio ime po pradjedu, poznatom naftnom magnatu i filantropu. Majčinstvo je nije omelo u njezinim radoholičarskim navikama, pa još uvijek svaka dva sata no­­­­ću ustaje kako bi - provjerila e-mail. Srećom, svojim zaposlenicama ne nameće taj luđački ritam te s ponosom tvrdi kako mladim mamama u svom uredu nudi brojne povlastice, od plaćenog rodiljnog dopusta i posebnih bonusa do fleksibilnog radnog vremena. Sve kako moto ‘od žene ženama’ ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Linker
26. travanj 2024 00:25