PODJELA IMOVINE

Kad nestane ljubavi: Ella i Charles na sudu su zbog imovine - i nisu jedini

Bez dogovora bivših supružnika podjela bračne stečevine pretvara se u lavinu međusobnih optužbi, te dugotrojne sudske parnice što je slučaj i kod Elle Dvornik i Charlesa Percea, čiji je razvod relativno svjež, ali i kod Gorana Ivaniševića i Tatjane Dragović koji su se razveli prije desetljeća, ali i udovice Nikoline Pišek i njezinog bivšeg svekra Miše Grofa.

Dok ljubav među supružnicima traje i sve dok se njihov odnos temelji na međusobnom povjerenju, poštovanju i uvažavanju svaka odluka, pa i ona koja se tiče posudbi, raspodjele imovine i upisa vlasništva čini se jednostavnom i logičnom. Supružnici su se ionako, naime, jednom drugom obećali do kraja života, i u dobru i zlu. No, u slučaju razvoda, kad izostane međusobni dogovor, stvari postaju komplicirane i podjela bračne stečevine pretvara se u dug, često i mučan sudski postupak u kojem svaka strana istjeruje vlastitu pravdu.

Hoće li to biti slučaj u razvodu britanskog poduzetnika Charlesa Pearcea, marketinškog stručnjaka koji se razvodi od influencerice Elle Dvornik, tek će se vidjeti. No, Charles Pearce podnio je zabilježbu na njihovu kuću u Balama u Istri, koja mu je posljednjih godina postala dom, a koja u smislu vlasništva glasi isključivo na Ellu Dvornik, čija je ona jedina vlasnica.

"Zabilježuje se spor radi utvrđenja i podjele bračne stečevine koji se vodi između tužitelja Pearce Patrick Charles Peerless i tuženice Dvornik-Pearce Ella", glasi zabilježba iz srpnja ove godine, kako donosi 24sata, a u njoj su navedene adresa i gabariti kuće, te zemljišta na kojem je izgrađena.

Ella i Charles u nju su se uselili preklani, a ovakve zabilježbe su uobičajeni zakonski postupci u brakorazvodnim parnicama za bračnu stečevinu koja glasi samo na jednog supružnika. To nužno ne znači da je podjela imovine sporna, nego da će se o tome naknadno odlučivati. Supružnici se razvode nakon četiri godine braka, a upoznali su se u Londonu, kamo se Ella svojedobno preselila. Na Valentinovo 2016. zaručili su se u Tokiju, a vjenčali su se u tajnosti u Las Vegasu. U prosincu 2017. dobili su kćer Balie Dee, a tri godine kasnije i Lumi Wren.

image

Ella i Charles s kćerima Balie i Lumi Wren

VEDRAN PETEH/CROPIX

Medijsku buru nedavno je podignuo slučaj bivših supružnika Gorana Ivaniševića, legendarnog tenisača i teniskog trenera, i poduzetnice Tatjane Dragović koji se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu spore u predmetima dokazivanja vlasništva nad zajedničkom bračnom stečevinom, što uključuje nekretnine, stanove i garažna mjesta, dionice i novac.

Ivanišević je buru izazvao objavom na društvenim mrežama u kojoj je stajalo da od bivše supruge traži "samo ono što je zaradio", a gruba računica pokazala je kako je riječ o vrijednosti od 2,5 milijuna eura.

image

Dok ljubav cvate lako se dogovoriti: Goran Ivanšević i Tatjana Dragović

DAMJAN TADIC CROPIX

Goran Ivanišević i Tatjana Dragović živjeli su u izvanbračnoj zajednici od 2000., a u svibnju 2009. vjenčali su se u San Pedru u Sjedinjenim Državama. U braku su dobili kćer Amber Mariju i sina Emanuela, tinejdžera, a službeno su se razveli u lipnju 2016.

Nitko se ne usuđuje javno prognozirati koliko će njihova sudska bitka trajati i hoće li Goran Ivanišević svoje tražbine ostvariti u utuženom iznosu, ali su poznavatelji hrvatskog pravosudnog sustava uvjereni kako će parnice do donošenja pravomoćne presude - potrajati.

image

Goran Ivanišević i Tatjana Dragović u šetnji Zagrebom 2011.

DAMJAN TADIC/CROPIX

U ništa boljoj situaciji nije niti poznata televizijska voditeljica Nikolina Pišek, koja se nakon iznenadne smrti svog supruga Vidoja Ristovića oko njihove bračne stečevine spori s bivšem svekrom Mišom Grofom i članovima obitelji pokojnog supruga.

Nikolina Pišek i Vidoje Ristović u braku su bili deset godina i dobili kćer Unu Sofiju koja početkom prosinca slavi deveti rođendan. No, Nikolinin svekar Viktor Ristović u najtežim je trenucima za voditeljicu odlučio osporiti joj bilo kakvo pravo na suprugovu ostavštinu, baš kao i svojoj unuci, te je ne štedi u medijskim istupima.

image

Vidoje Ristović i Nikolina Pišek

DAMJAN TADIC/CROPIX

"Sve je u rukama pravde i pravosuđa, a ja imam vrlo konkretne dokaze o svemu, tako da si ti ljudi rade nepotrebne troškove. Sve skupa je užasno i tendenciozno s njihove strane da me diskreditiraju i onemoguće, iako je po zakonu vrlo jasno što kome pripada. Međutim, oni se pokušavaju ugurati u moju svojinu i vlasništvo, a ako ne, onda barem usporiti što je moguće više čitav taj proces kako bih ja izgubila ekonomsku snagu i iscrpila se sudskim procesima što je moguće više. Trenutno imam minimalno osam aktivnih procesa, ako ne i više", izjavila je proljetos Nikolina Pišek.

image

Nikolina Pišek s bivšim svekrom Viktor Ristovićem

PEDJA MILOSAVLJEVIC/CROPIX
Linker
12. ožujak 2024 12:55