Ove godine odgodio je slavlje stotog rođendana iako je sve bilo spremno...
 Damjan Tadić / Damjan Tadic / CROPIX
Navršio 100 godina

Joži Manoliću veliko slavlje pokvarili pandemija i potres, ali se zato razveselio poklonu naše redakcije

Najdugovječnijeg hrvatskog političara na 100. rođendan probudio je potres - nešto najgore što je osjetio u svom životnom vijeku - a dugo pripremanu proslavu već je prije otkazao zbog korone, uz napomenu da se svi planovi, ako ne bude više prigode, sačuvaju za njegovu komemoraciju.

Bivši predsjednik Vlade RH Josip Manolić posljednjih dana nije baš raspoložen, ali ne samo zbog koronavirusa i samoizolacije, već stoga što mu je propala proslava 100. rođendana. Prije nego što je sve počelo, ispričao je za magazin Gloria, poslao je stotinjak pozivnica, supruga mu je kupila novo odijelo, bili su spremni i muzikaši i uzvanici, a onda je shvatio da nije vrijeme za okupljanje prijatelja i suradnika.


Kakav je to tulum trebao biti

Za proslavu, koja se trebala održati u gornjogradskoj Palači Dverce, sastavljen je protokol prema kojem bi pozdravni govor održao Stjepan Mesić, a Vanda Winter i Đani Stipaničev otpjevali bi njegove omiljene pjesme - od hrvatske himne do pjesama poput “Tvoja zemlja”, “My Way”, “Zemlja dide mog”, “Podravino moja mila”, arije iz opere “Nikola Šubić Zrinski”...

Trebala se čuti i talijanska oda antifašizmu “Bella, ciao”, tema iz “Gruntovčana”, Arsenova “O, mladosti”, a u jednom trenutku Đani Stipaničev postao bi Gospon Fulir i zapjevao “Ja ljubim!”.

Tek što je prevladao razočaranje zbog otkazivanja proslave, dogodio se potres. U njegovoj kući u Nazorovoj ulici, koja je u podsljemenskoj zoni, bilo je intenzivno. Ništa strašnije, kaže, nije u životu osjetio, ali ostao je pribran i čekao da taj užas prođe.

Dok sjedi na svojoj omiljenoj drvenoj klupi u parku koji okružuje njegovu kuću, pušta da ga grije sunce jer je to, kaže, dobro u ovoj situaciji. Pri ruci mu je štap jer ga muči išijas, a svaku njegovu želju ispunjava 36 godina mlađa supruga Mirjana. Pod nogama mu rastu tratinčice i šafrani, a u garaži je nekoliko njegovih mezimaca na četiri kotača. Nekad je obožavao automobile, a danas ih samo gleda s distance.


Pogledajte kako se razveselio našem poklonu i kako se savjesno drži propisanih mjera!

Koronavirusa se ne boji, ali je oprezan i smatra ga velikom opasnošću za širu zajednicu pa se pridržava uputa: ne izlazi iz kuće, ne održava društvene kontakte uživo i pazi da je dovoljno na suncu.

- U mojih sto godina ovo mi nije prva zarazna bolest kojoj sam svjedočio - kaže Manolić. - Prva mi je za vrat “sjela” španjolska gripa. Imao sam godinu dana kad je harala, ali ne znam da li sam je prebolio ili me je mimoišla. Kasnije sam preživio razdoblje tifusa, a ni za njega ne znam jesam li ga prehodao ili sam ga nekim čudom izbjegao. I ovaj potres bio je strašan. Otvorio sam oči kad se počelo tresti. Ostao sam u postelji dok nije prošao prvi val. Bilo je strašno, ali nisam se prestrašio. Važno da je prošlo. Tako da me sada može uništiti samo neka besmislica poput upale slijepog crijeva.

Tajna njegove dugovječnosti

Pitanje koje ne može izbjeći tajna je njegove dugovječnosti. Nikada nije pušio, na jelovniku mu je puno maslinovog ulja, mlijeko, banane... Donedavno si je priuštio i čašu crnog vina, ali sad se tog užitka odrekao zbog visokog tlaka. Vrlo je smirena osoba, a, kako kaže njegova supruga Mirjana, ima u sebi predivnu kombinaciju emocija i razuma, zna se nositi sa stresom pa je uvijek smiren. Dugovječnost zahvaljuje, smatra ona, pozitivnom stavu, životnoj filozofiji i karakteru.

Ivan Posavec
Dugo su se poznavali prije nego su odlučili stupiti u bračne vode.

Ženio se dva puta

Dosljedan je bio i u privatnom životu. S prvom suprugom Marijom Eker, profesoricom, prevoditeljicom i radijskom urednicom, bio je u skladnom braku 57 godina. Zajedno su odgojili tri kćeri - Darku, Zrnku i Jasnu - i uživali u unuci Odesi i unuku Kolji. Brižno ju je njegovao kad je oboljela i ostala prikovana uz krevet, a 2003. razdvojila ih je njezina smrt.

S drugom suprugom Mirjanom Ribarić spojila ga je politika, jer su 1999. zajedno bili kandidati na parlamentarnim izborima.

Desetak godina živjeli su zajedno, a vjenčali su se u travnju 2016. u Puntu na Krku. Josip Manolić je tada izjavio da su se kao ozbiljni ljudi odlučili na taj korak nakon dugog predbračnog staža.

Čovjek koji se rodio kad je otvoren Panamski kanal, osnovana Liga naroda te uvedena prohibicija u Americi na televiziji voli gledati kaubojske filmove i slušati tamburaše te biti o svemu informiran, čak i preko društvenih mreža, ali svaki razgovor ipak se na kraju svede na politiku...


Cijelu životnu priču Josipa Manolića možete pročitati u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka 26. ožujka.

Iz novog broja magazina Gloria čitajte i:

Linker
11. travanj 2024 23:47