REYNAUD JULIEN/APS-MEDIAS/ABACA/SHUTTERSTOCK REYNAUD JULIEN/APS-MEDIAS/ABACA/SHUTTERSTOCK
PRIČA O GLUMICI

Jodie Foster: Od reklame za sunčanje koju je snimila sa samo 3 godine do holivudske ikone

Jedna od najnagrađivanijih američkih glumica, koja je u svojim 50-ima proživjela krizu pitajući se hoće li zbog bora izgubiti poslove u filmskoj industriji, u 60-ima doživljava procvat zahvaljujući ulozi u hit seriji "Pravi detektivi: Zemlja tmine", a film "Nyad" donio joj je nominaciju za Oscar.

Jedna od najnagrađivanijih američkih glumica, koja je u svojim 50-ima proživjela krizu pitajući se hoće li zbog bora izgubiti poslove u filmskoj industriji, u 60-ima doživljava procvat zahvaljujući ulozi u hit seriji "Pravi detektivi: Zemlja tmine", a film "Nyad" donio joj je nominaciju za Oscar.

"Pedesete su za me­­ne bile iznimno neugodno životno razdoblje. Moje vršnjakinje počele su trpati razna sranja u svoja lica da bi ostale mlade pred kamerama, što meni nije padalo na pamet. Znala sam da se ne mogu natjecati s mlađom verzijom sebe i pitala se hoću li ikada više ra­­diti nešto smisleno. Kad uđeš u tu dob, ljudi ne znaju što bi s tobom, a ni ti ne znaš što bi sa sobom. A onda sam navršila šezdesetu i stvari su sjele na svoje mjesto. Uživam u svom poslu i trudim se mlađim generacijama prenijeti svoje znanje i iskustvo", kaže 61-godišnja američka glumica i redateljica Jodie Foster, glavna protagonistica četvrte sezone serije "Pravi de­­tektiv: Zemlja tmine", koja se 14. siječnja po­­čela prikazivati na HBO-u. Trideset i dvije godine nakon što je osvojila Oscar za ulogu pripravnice FBI-a u filmu "Kad jaganjci utihnu", Jodie ponovno rješava zastrašujući zločin, ovaj put kao šefica policije u izmišljenom gradiću na Aljasci, gdje je netko ubio čitav tim znanstvenika zaposlenih u obližnjoj istraživačkoj stanici Tsalal.

Ako dulje vrijeme niste vidjeli glumačku divu koja je prvi put pred kamere stala s tri godine, možda vas šokira njezin izgled - vidjeti slavnu ženu koja se drznula prirodno starjeti nije svakidašnja pojava u Hollywoodu, no svakako je osvježavajuća i oslobađajuća za mnoge njezine obožavateljice. Jodie kaže kako je dugo u sebi nosila strah od starenja jer joj je majka još u pubertetu govorila kako "treba zaraditi dok još može jer u showbusinessu nema posla za žene iznad četrdesete".

image

Na premijeri serije "Pravi detektiv"

CARLOS TISCHLER/EYEPIX GROUP/SHUTTERSTOCK

Evelyn Elle Almond, koja je preminula 2019. u devedesetoj, sigurno bi bila ponosna da zna kako je njezina kći i dalje radi punom parom - osim serije snimila je i film "Nyad" koji se može pogledati na Netflixu. Riječ je o biografskoj drami nadahnutoj životom Diane Nyad (glumi je Annette Bening), koja je za svoj 60. rođendan poželjela ispuniti životni san i preplivati 110 milja od Kube do Floride - što u 64. i napravi - a Jodie u njemu tumači ulogu njezine trenerice i najbolje prijateljice Bonnie. Inspirativna je to priča za sve žene koje u zreloj dobi života preispituju vlastite mogućnosti i postignuća. Uspjehe Jodie Foster teško je pobrojati: s dva Oscara, tri Zlatna globusa, četiri nagrade BAFTA i nagradom Udruženja glumaca ušla je u elitno društvo dramskih umjetnika koji su tijekom karijere osvojili sve četiri glavne strukovne nagrade, uz to je jedna od rijetkih glumica s fakultetskom diplomom, no najvećim životnim postignućem smatra svoje sinove - 25-godišnjeg Charlesa Bernarda i i 22-godišnjeg Christophera koji su, kako je jednom otkrila, do svoje četvrte, pete godine mislili da im je mama građevinarka jer bi ih često vodila da vide kako se grade filmski setovi. Jodie ih nije željela izlagati očima javnosti niti dopustiti da blagostanje u kojem odrastaju iskrivi njihovu percepciju stvarnosti.

image

S majkom Evelyn koja joj je u počecima karijere bila i menadžerica

JEFF VESPA WIREIMAGE

"Jednom me Charlie pokušao nagovoriti da mu sredim ulogu u filmu. Odbila sam i objasnila mu da, želi li se baviti ovim poslom, mora dokazati da mu je do njega stalo, ići stepenicu po stepenicu i uložiti veliki trud", otkrila je Jodie, dodajući kako se trudila pružiti svojoj djeci stabilno okruženje tijekom odrastanja.

"Bilo mi je iznimno važno da moji dječaci u životu imaju rutinu i osjećaj sigurnosti, odnosno sve ono što je meni kao djetetu nedostajalo", rekla je glumica, koja je prvi put pred kamere stala kao trogodišnjakinja.

image

Ponosna majka sinova Charlieja i Kita

GETTY IMAGES

Alicia Christian "Jodie" Foster rođena je 19. studenog 1962. u Los Angelesu kao najmlađe dijete bivše pjevačice i publicistkinje Evelyn Elle Almond i pukovnika američkog zrakoplovstva te poduzetnika Luciusa Fishera Fostera III. Jodie ima dvije starije sestre, Lucindu i Constance, te starijeg brata Buddyja, kao i trojicu polubraće iz očevog prvog braka. Njezina majka Evelyn, podrijetlom njemačko-irskih korijena, nije planirala trudnoću s Jodie. Naime, ona i suprug razišli su se još 1959. nakon godina neslaganja zbog financijskih poteškoća, njegove nezainteresiranosti za obitelj i depresije u koju bi Evelyn upala s vremena na vrijeme. Lucius nije pokazivao interes da održava kontakt sa svojom djecom niti da plaća alimentaciju, pa je ga je Evelyn, očajna i bez novca, početkom 1962. "presrela" na radnome mjestu, zahtijevajući da im počne financijski pomagati. Ono što je započelo svađom završilo je - novom trudnoćom. Iako je Lucius priznao Jodie nakon što se rodila, nisu imali nikakav kontakt tijekom njezinog odrastanja, a on i Evelyn ubrzo su se i službeno razveli.

image
Getty Images

Kako je od mladosti sanjala o karijeri u showbusinessu i životu na visokoj nozi, Evelyn je svoju djecu počela gurati u tom smjeru. Kao publicistica za Arthura Jacobsa, čiji su klijenti bili Grace Kelly, Gregory Peck, James Stewart i Marilyn Monroe, imala je dobre kontakte u svijetu showbiza, pokušavajući u njega ubaciti sina i najmlađu kćer. Jodie su bile samo tri godine kad je dobila prvi angažman - snimanje reklame za kremu za sunčanje Coppertone. Sve se dogodilo slučajno: Evelyn je na audiciju dovela Buddyja, a Jodie povela sa sobom samo zato što je nije imao tko ostati čuvati kod kuće. Slatka plavokosa djevojčica toliko je očarala producente da su je zamolili da i ona stane pred kameru. Reklama u kojoj trogodišnja Jodie trči po plaži dok joj pas pokušava strgnuti kupaći kostim požnjela je veliki uspjeh, a Evelyn je shvatila da je njezino najmlađe dijete kao stvoreno za ekran. Sa samo četiri godine Jodie je bila jedina članica obitelji koja je zarađivala snimajući reklame, i to ozbiljan novac, a kad su Buddy i ona 1968. dobili glumačke uloge u sitcomu "Mayberry R.F.F.", njihova im je majka i službeno postala menadžerica.

image

Scena iz filma ‘Optužena‘ za koji je također osvojila Oscara

EVERETT COLLECTION/
image

Kao FBI-eva detektivka u filmu ‘Kad jaganjci utihnu‘ za koji je osvojila Oscara

PROFIMEDIA
image

S Richardom Gereom u ‘Somersbyju‘

PROFIMEDIA

U knjizi objavljenoj 1997. njezin sin Buddy napisao je da je Evelyn bila "samoživa, nekritična i nesposobna te da je jedino Jodie uspijevala s njom izaći na kraj". Brat i sestra tijekom života imali su turbulentan odnos, jer je Buddy kao mladić postao ovisnik o alkoholu i drogama te pokušao samoubojstvo, a za sve je krivio majku. "Cijeli je život bio uspješan samo u jednom: znao je kako joj slomiti srce", jednom je prilikom konstatirala Jodie, nakon čega nisu razgovarali nekoliko godina. Buddy je u knjizi otkrio razne pikanterije o kojima javnost dotad nije ništa znala - poput one da je njegova majka bila u dugogodišnjoj vezi sa ženom, koju su djeca zvala "teta Joe", a koja je jedno jutro izašla iz majčine spavaće sobe. Dodao je i kako su se Evelyn i njezin bivši suprug Lucius često fizički obračunavali i gađali posuđem, a kako je jednom prilikom i "teta Joe prislonila tati pištolj na sljepoočnicu". Također je otkrio kako je njegova sestra ili biseksualka ili gay, konstatiravši kako se nada da će jednog dana pronaći sreću u ljubavi i moći otvoreno govoriti o svojoj seksualnosti (što se i desilo, ali mnogo kasnije).

image

Za film "Optužena" 1989. je osvojila Oscar

PROFIMEDIA

Jodie je već kao djevojčica bila iznimno napredna i zrela - prohodala je prije prvog rođendana, s četiri godine naučila čitati i pisati, a do kraja gimnazije tečno govorila francuski, talijanski i španjolski. Osim za jezike, pokazalo se da je iznimno talentirana i za glumu, pa se do svoje desete godine pojavila u pedesetak TV produkcija i filmova. Na snimanju "Napoleona i Samanthe" iz 1972. u kojem joj je filmski "partner" bio trenirani afrički lav, stvari su izmakle kontroli: velika životinja iznenada ju je zgrabila za leđa i trbuh i počela tresti, na užas prisutnih koji su se - razbježali.

image

Tijekom snimanja filma ‘Napoleon i Samantha‘ 1972. doživjela je veliki šok kad se lav s kojim je snimala odlučio s njome grubo poigrati

IFTN/United Archives/Profimedia

"Svi su počeli vrištati i trčati van, a ja sam nemoćno visjela iz lavljih usta, misleći da je počeo potres koliko me tresao. Onda se odnekud stvorio trener koji je viknuo "pusti je" i on ga je poslušao, a ja sam pala na pod iz lavlje čeljusti i otkotrljala se metar dalje. Da me želio ubiti, napravio bi to. Vjerojatno se želio poigrati, no moglo je jako loše završiti. Imala sam ozljede leđa i trbuha, a nakon što su me drugi dan pustili iz bolnice, vratila sam se na set i nastavila snimati scene s tim istim lavom", ispričala je Jodie, koja je s četrnaest godina dobila ulogu koja će je katapultirati u svijet holivudskih zvijezda. Za ulogu maloljetne prostitutke Iris u "Taksistu", kultnom filmu Martina Scorsesea s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi, dobila je prvu nominaciju za Oscara, ali i provela sate i sate na psihoterapiji.

image

U filmu ‘Taksist‘ glumila je maloljetnu prostitutku

COLUMBIA/AFP/PROFIMEDIA
image

Scena iz filma ‘Taksist‘

PROFIMEDIA

"Da bih uopće mogla glumiti u tom filmu, morala sam proći psihološku evaluaciju i uvjeriti stručnjake da ta uloga nije opasna za moju mladu psihu, a čitavo vrijeme snimanja na setu je uz mene bila i socijalna radnica. Nije mi bilo jasno zašto rade toliko dramu oko jednog običnog filma: pa ja sam odrasla u Los Angelesu gdje su se maloljetne prostitutke mogle vidjeti na svakom koraku", ispričala je Jodie, koja je paralelno s glumačkom karijerom gradila i onu akademsku: maštala je o karijeri spisateljice pa je nakon završene francuske gimnazije upisala književnost na Yaleu.

Za ulogu u "Taksistu" osvojila je uglednu britansku nagradu BAFTA, te nastavila snimati. Postigla je zapažena ostvarenja u filmovima "Bugsy Malone", "The Girl Who Lives Down the Lane" i "Freaky Friday" te dobila veliki krug obožavatelja, među kojima je bio i mentalno nestabilni John Hinckley Jr koji ju je odlučio pod svaku cijenu upoznati. Najprije se preselio u blizinu njezinog sveučilišta, pišući joj desetke pisama i pjesama, a kad to nije urodilo plodom, poduzeo je radikalan korak da skrene njezinu pažnju na sebe - odlučio je ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana. U revolveraškom napadu izvedenom 30. ožujka 1981. u Washingtonu predsjednik SAD-a je teško ozlijeđen, a Hincley nije ni pokušao bježati - mirno im je objasnio da je to napravio zbog Jodie. Mladoj glumici to je prouzročilo brojne probleme: morala je policiju uvjeriti da ne poznaje tog čovjeka i da - iako je dobila njegova pisma koja je proslijedila rektoru sveučilišta - nije znala za njegove ubojite namjere. Nakon mentalnog vještačenja ustanovljeno je da je atentator mentalno bolestan pa je umjesto na zatvorsku kaznu osuđen na doživotni boravak u psihijatrijskoj ustanovi. Nekog bi drugog svi ovi događaji zasigurno potresli, no Jodie je uspjela diplomirati i vratiti se svojoj filmskoj karijeri. Nakon nekoliko relativno loše primljenih uloga 1988. snimila je film "Optužena", za koji je dobila gotovo sve nagrade koje je moguće osvojiti, uključujući onu najvažniju - Oscar. Drugog je osvojila samo tri godine kasnije, za svjetski filmski hit "Kad jaganjci utihnu", u koji je uletjela kao - drugi izbor. Naime, redatelj Jonathan Demme želio je Michelle Pfeiffer, no nakon što ih je ona odbila uz objašnjenje "da u scenariju ima toliko zla", ulogu FBI agentice ponudili su Jodie. Taj ju je film lansirao među najveće svjetske zvijezde, a osim njezinih uloga, ljude su počeli zanimati i detalji iz njezinog privatnog života.

Sve se više govorilo da je Jodie lezbijka, a nakon što je njezin brat Buddy isto napisao u svojoj autobiografiji, u to više nitko nije sumnjao. Jodie je nastavila uspješno raditi kao glumica i redateljica, a na snimanju filma "Somersby" 1993. upoznala je deset godina stariju producenticu Cydney Bernard s kojom je u vezi provela petnaest godina. Kako bi spriječila tračeve i "ekskluzivne" ispovijesti tabloidima, Jodie nije željela imati kućnu poslugu u njihovoj vili na Beverly Hillsu, trudeći se privatni život zadržati za sebe. Tako nikada nije otkrila tko je otac njezinih sinova, rođenih 1998. i 2001., a po medijima su se vrtjele razne teorije - od one da je u pitanju njezin prijatelj s Yalea, dizajner namještaja Marco Pasanella, ili možda glumac i bliski prijatelj Randy Stone, a na listi "osumnjičenih" bio je čak i njezin kolega Mel Gibson (kojem je dala glavnu ulogu u svom redateljskom uratku "The Beaver" iz 2011.). Idiličan obiteljski život Jodie Foster ipak nije potrajao vječno - ona i Cydney razišle su se 2008., nakon što se Jodie navodno zaljubila u scenaristicu Cynthiju Mort. Iako su svi znali da je lezbijka, ona sama o tome nije željela javno govoriti sve do dodjele nagrade Zlatni globus 2013. na kojoj je pred mikrofonom "otvorila dušu".

image

Od 2014. u braku je s fotografkinjom Alexandrom Hedison

Profimedia

"Izašla sam iz ormara još prije tisuću godina, u kameno doba. Bila su to vremena u kojima se jedna mlada, krhka djevojka povjerila svojim prijateljima i obitelji, kolegama i svima ostalima koje je po putu upoznavala. No, rečeno mi je da se danas od svake poznate osobe očekuje da javnost počasti parfemom koji nosi njegovo ime, reality showom u udarnom terminu i press konferencijom na kojoj će ispričati detalje svog privatnog života. Da ste, poput mene, javna osoba od ranog djetinjstva, vjerojatno biste i vi cijenili svoju privatnost", rekla je Jodie, zahvalivši u tom govoru svojoj tad već bivšoj partnerici Cynthiji, koju njezini sinovi doživljavaju kao drugu majku. Nakon što su se razišle, nije dugo bila sama - njezino srce osvojila je danas 54-godišnja fotografkinja, bivša glumica i dizajnerica interijera Alexandra Hedison, s kojom je u braku od travnja 2014. Za Alexandru, inače bivšu djevojku komičarke Ellen DeGeneres, kaže da je ljubav njezinog života. U šezdesetima slavna glumica živi miran, ispunjen i zadovoljan privatni život, dok joj poslovni očito uzima - novi zamah.

image

Jodie Foster je prijateljica s hrvatskim fotografom Jadranom Lazićem

PRIVATNI ALBUM

PRIJATELJSTVO S HRVATSKIM FOTOGRAFOM

Upoznali smo se u Parizu gdje je Jodie, nakon ‘Taksista‘ snimala francuski film ‘Moi, fleur bleue’. Bio sam reporter agencije SIPA Press i dočekao sam je ispred hotela. Uskoro smo postali nerazdvojni, pretpostavljam da je u meni vidjela neku vrstu starijeg brata zaštitnika. Godinu dana, koliko je provela u Europi, bio sam njezin osobni snimatelj - otkrio je poznati hrvatski fotograf Jadran Lazić, kojeg je slavna glumica 70-ih posjetila u Splitu, zajedno sa svojom majkom. Kasnije su im se putevi razišli, ali Jadran i dandanas čuva pisma koja mu je Jodie slala tijekom odsluženja vojnog roka.

Linker
26. travanj 2024 12:26