SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO
THE BEAR

Jeremy Allen White: Neodoljivi chef s malih ekrana počeo je glumiti sa samo 11 godina

Američki glumac Jeremy Allen White zahvaljujući fantastičnoj ulozi u hit-seriji ‘The Bear‘ postao je san mnogih žena, a njegove neodoljivo plave oči, srcolike usne i sanjiv pogled dodatni su razlog zašto svi vole ovu dramediju dostupnu na Disney Plusu.

Američki glumac Jeremy Allen White zahvaljujući fantastičnoj ulozi u hit-seriji ‘The Bear‘ postao je san mnogih žena, a njegove neodoljivo plave oči, srcolike usne i sanjiv pogled dodatni su razlog zašto svi vole ovu dramediju dostupnu na Disney Plusu.

"Yes, chef", najpoznatija je fraza iz hit-serije "The Bear" koja će dominirati ovoga ljeta, i to zahvaljujući glumcu nebesko plavih očiju i srcolikih usana Jeremyju Allenu Whiteu. Nedavno je nominiran za čak 13 Emmyja, a 32-godišnji White u drugoj sezoni serije glumi Carmyja Berzatta, istetoviranog i talentiranog chefa koji očajnički želi spasiti čikašku zalogajnicu svoga pokojnog brata na rubu propasti. I dok je njegova popularnost dosegla točku ključanja već u prvoj sezoni, mladi glumac već ima podosta staža na malim ekranima. Priliku je dobio u seriji "Besramnici" gdje je glumio Lipa Gallaghera, koji potječe iz disfunkcionalne obitelji. Serija se prikazivala deset godina i lansirala je Whiteovu karijeru i imidž zločestog dečka mekog srca. Nakon uloge u "The Bearu" osvojio je nekoliko prestižnih nagrada, on i Carmy postali su seks-simboli, a fanovi su jedni druge počeli zvati "chef". Neočekivani uspjeh serije donio je Whiteu nebrojene prilike koje nije očekivao, pa je glumio uz bok Zaca Efrona u filmu "The Iron Claw" i snimio reklamu za poznatog proizvođača piva. Ukratko, zvijezda je rođena.

image

Glumac je prošlog tjedna nominiran za nagradu Emmy

MAARTEN DE BOER FOR SAG AWARDS/MAARTEN DE BOER FOR SAG AWARDS /

Lik Carmyja postao je online senzacija: jedan pogled na T-shirt koji mu stoji kao saliven, brojne tetovaže i masnu kosu bio je dovoljan da ga žene prozovu emocionalno nedostupnim muškarcem kojeg njihovi roditelji i terapeut preklinju da ga ne pokušavaju promijeniti. U stvarnom životu White je simpatičan i otvoren, otac dviju djevojčica - četverogodišnje Ezer i dvogodišnje Dolores - koje je dobio s uskoro bivšom suprugom, također glumicom Addison Timlin. Vjenčali su se 2019., a upoznali još kao klinci u srednjoj školi na Manhattanu, no iako se činilo da je njihova ljubav čvrsta, u lipnju su objavili da se razvode. Nagađalo se da je razlog bila nevjera, iako nije poznato čija, a navodno je Jeremy utjehu pronašao u glumici i pjevačici Seleni Gomez. Unatoč privatnim zavrzlamama, u poslu mu sasvim dobro ide. "Uvijek sam smatrao da sam dovoljno dobar glumac da budem na televiziji. Mislim da sam podsvjesno priželjkivao raditi i glumiti u nekoj seriji i veoma sam zadovoljan i zahvalan, ali ovo nisam očekivao", rekao je White, koji je rođen u New Yorku.

image

S Williamom H. Macyjem u ‘Besramnicima‘

SHOWTIME/STERLING/WBTV/KOBAL/SHU SHOWTIME/STERLING/WBTV/KOBAL/SHU

Whiteovi roditelji su prije njegova rođenja bili kazališni glumci koji su pokušavali doći do Broadwaya. Kad se rodio Jeremy, morali su uzdržavati obitelj, pa su napustili glumački posao. Upravo je od njih White naslijedio glumačke gene, pa je kao dijete plesao balet, step i jazz dance, da bi s 11 godina upisao dramsku školu. U sljedećim godinama dobivao je male uloge u kazalištu i u filmovima i želio je napustiti školu. "Nisam bio loše dijete, samo sam mrzio školu. Znao sam da mi ona neće pomoći", izjavio je. Kao kompromis, radio je pripravnički posao u agenciji za casting, što mu je pomoglo u karijeri i odmah nakon mature dobio je ulogu Lipa u "Besramnicima". S osamnaest se preselio u Los Angeles, potpuno sam i bez vozačke dozvole. "Nisam nikoga poznavao osim ekipe sa snimanja i osjećao sam se prilično usamljeno. Iako je u toj usamljenosti bilo nečeg romantičnog", rekao je. Nakon što je 2020. serija završila, dobio je priliku u novom projektu, zahvaljujući kojem je postao prava zvijezda. Prije nego što je dobio ulogu u seriji, nije znao gotovo ništa skuhati. On i njegova kolegica iz serije Ayo Edebiri pohađali su tečaj na Institute of Culinary Education, a potom stažirali u trendovskom Michelinovom restoranu Pasjoli u Santa Monici pod paskom chefa Davea Berana.

image

Jeremy je počeo glumiti s 11 godina

MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA

Radio sam u nekim fantastičnim restoranima koji su imali Michelinovu zvjezdicu, gdje je sve uhodano i gdje se zarađuje ozbiljan novac. Želio sam iskusiti rad u kuhinji. Volio sam tamo provoditi vrijeme i uživao sam učeći tajne zanata", rekao je. I upravo je zahvaljujući iskustvu u kuhinji savršeno odglumio Carmyja. Prema njegovim riječima, neke od stvari koje je naučio inspirirale su ga za drugu sezonu. "Proveo sam mnogo vremena samo gledajući i pomagao im gdje nisam mogao previše zeznuti", izjavio je White. Između tečajeva i stažiranja kod kuće isprobavao je recepte iz kuharice njujorškog restorana Frankies Spuntino kako bi svladao pripremu umaka od rajčice, na kojem je Carmy odrastao. I bez obzira na brojne ozljede zbog oštrog noža, za ulogu se pripremao gledajući Ala Pacina kao heroinskog ovisnika u filmu "Panika u Parku droge". "Htio sam u Carmyjev lik unijeti malo nemira", rekao je White. Iako su očekivanja za prvu sezonu bila relativno niska - serija nije imala nijednu veliku zvijezdu i premijera je bila u uspavanom lipnju - White je svejedno bio nervozan tijekom snimanja. "Osjećao sam da se moram dokazati, pogotovo jer sam toliko dugo glumio lik Lipa u "Besramnicima". Osjećao sam kao da moram iskoristiti priliku koju sam dobio", rekao je Jeremy, koji je djelić nesigurnosti prenio i na lik Carmyja, izranjavanog obiteljskim traumama i nesigurnošću.

image

S uskoro bivšom suprugom Addison i kćerima Ezer i Dolores

PROFIMEDIA

No, na kraju prve sezone presudna promjena i teško zasluženo poštovanje njegovih zaposlenika pretvorili su ga u novu osobu. Druga sezona se više bavi i ostalim likovima, koji također doživljavaju transformaciju, no Carmy i dalje ima važnu ulogu. "Njegovo cijelo biće povezano je s poslom, pa je u svemu ostalom kao dijete, uključujući i odnose s drugim ljudima", kaže glumac. Baš kao Carmy, i Jeremy Allen White u 16 godina svoje karijere s uzbuđenjem neprestano istražuje novi teritorij. Prošlu zimu dobio je tri važne nagrade - Zlatni globus, Critics Choice Award i nagradu SAG za ulogu u "The Bearu". To mu je mnogo značilo, pogotovo nagrada SAG, na čiju je dodjelu kao pratnju poveo majku Eloise. "Carmy i ja smo se nekako našli. On je znao da je talentiran, ali je prolazio razdoblja nesigurnosti u sebe. I ja sam se tako znao osjećati", rekao je Jeremy Allen White, kojem mnogi kritičari predviđaju da će u rujnu dobiti nagradu Emmy za svoju ulogu života.

Linker
28. travanj 2024 17:43