Svestrana glumica

Jedna od najzaposlenijih mladih glumica: ‘Nakon godina podstanarstva imam svoj stan‘

Zagrebačka glumica jedna je od najzaposlenijih u svojoj generaciji pa ćemo je uskoro gledati u filmu ‘Nosila je rubac črleni‘, TV seriji ‘Metropolitanci‘ te predstavi ‘Don Juan‘.

"Joooj pa uskoro će premijera, a nemam što odjenuti. Morat ću si nešto nabrzinu isheklati", u šali je započela naš razgovor Tesa Litvan, jedna od glavnih glumica u filmu "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića koji 22. rujna stiže u kina.

Ova komedija smještena među pitoreskne zagorske brege na ovogodišnjoj Puli oduševila je kritiku kao i publiku koja ju je proglasila najboljim filmom festivala. Tesa Litvan u filmu ima dva glumačka zadatka - igra mladu pucu Ančicu koja se udaje za lokalnog bedaka, a zaljubljena je u mjesnog svećenika te je posudila glas mladoj prasici Bebi koja silno želi "dečka".

image

Tesa u filmu Nosila je rubac črleni

MARIO TOPIC

"Zapravo mi je uloga Bebe došla kao olakšanje u odnosu na ulogu Ančice. Snimali smo naime, po ljetu, vrućine su bile nesnosne, a ja sam morala nositi umjetni trudnički trbuh i puno odjeće pa sam se doslovce kuhala ispod kostima. A kada je trebalo sinkronizirati Bebu, skinula bih kostim pa mi je bilo puno lakše. Naime, Bebu smo sinkronizirali uživo, na setu, a da bi izgledalo kao da govori uvijek bi joj dali nešto za jesti. Bebina gazdarica, moja kuma Anka koju igra Nataša Dorčić, u uhu je imala bubicu pa smo zapravo nas dvije razgovarale, a prasica je otvarala usta", objasnila nam je Tesa kako je to izgledalo na snimanju.

image

Svestrana glumica imala je silne interese još od djetinjstva

VANESA PANDZIC CROPIX

Ovu vrijednu mladu glumicu osim što ćemo gledati u filmu, gledat ćemo i u novoj TV seriji "Metropolitanci" koja na HRT-u kreće s emitiranjem 26. rujna te u "Don Juanu", novoj predstavi zagrebačkog HNK-a čija je premijera najavljena 8. listopada.

"Nakon mora me baš dočekao jaki tempo. Osim svakodnevnih proba, bavim se i uređenjem stana kojeg sam nedavno kupila pa često na kazalište stižem s farbom u kosi. Trenutno brusim i bojim pločice u kupaoni, a jedva čekam da mi stigne nova kuhinja. Radovi u stanu me opuštaju, dosta toga znam sama napraviti pa mi je to osim veselja i ušteda. Trenutno sam potpuno opsjednuta uređenjem stana, samo gledam kakvi su gdje stolci, tapete, stolovi, garniture..."

image

Osim u filmu, gledat ćemo i u novoj TV seriji "Metropolitanci"

Press

A ima ona još pregršt hobija. Kada je prošlo proljeće slomila gležanj zbog čega je morala dva mjeseca mirovati, ulovila se heklanja. I hekla sve - od igračaka, topića, šalova, kapa do haljina i prostirki.

"Heklanje me opušta jer su mi ti repetitivni pokreti poput meditacije. Uglavnom pola HNK nosi moje šalove i kape, a kako volim peći i pekarske proizvode često u teatar donosim svoje domaće kroasane", kaže.

image

Predstava Povijest pčela

Press

Osim pečenja i heklanja, Tesa radi i kreme za lice i tijelo, a obožava i glazbu. Ima svoj bend Block Cabaret s kojim često nastupa na kućnim zabavama, a prije korone imali su i mnogo javnih nastupa.

"Mi smo jedna mala prijateljska družina koja voli muziku i najviše sviramo nama za dušu, iako smo imali dosta koncerata, a čak su nas angažirali i za rođendane i krstitke. Sviramo laganiju glazbu, evergreene, jazz i bluz, a uz mene u bendu pjeva i Josipa Bilić, operna pjevačica s kojom sam polazila glumačko učilište u ZKM-u. Za klavijaturama je Miki Stranić, a za udaraljkama Damir Tomić. Ja trenutno učim svirati ukulele, nisam loša pa ćemo možda i s tim žičanim instrumentom obogatiti našu glazbu", dodaje.

image

Sa svojih 26 godina više je nego zadovoljna odabranim životnim putem.

Press

A ova svestrana glumica imala je silne interese još od djetinjstva. Kao djevojčica plesala je balet iako nikada nije maštala da će postati balerina. Više je pisala i prevodila, kao mala željela je biti teta u vrtiću, kasnije je mislila da bi se mogla baviti ekologijom i studirati biologiju, a prije glume upisala je anglistiku i ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu.

"Imam ukrajinske korijene jer je moj pradjed po tati u Hrvatsku stigao iz Ukrajine. Nitko od nas ne govori taj jezik, ali kada bi nam u posjet došla rodbina sasvim smo solidno komunicirali. Samo bi svi trebali govoriti polako, oni ukrajinski, a mi hrvatski i uz pomoć ruku i nogu sasvim bi se dobro razumjeli. Od tuda moja želja da studiram taj jezik, no kako sam Filozofski fakultet upisala u lipnju, a u devetom sam prošla i na prijemnom za glumu na Akademiji dramske umjetnosti - gluma je ipak prevagnula", ispričala je.

image

Nakon mora dočekao ju je jaki tempo.

VANESA PANDZIC CROPIX

Od malena je Tesa pohađala razne dramske grupe, a kao srednjoškolka, sa 17 godina, glumila je u trećem nastavku o Kušanovom junaku Koku – Ljubav ili smrt. A zbog te uloge obojila je kosu u crveno koju i danas nosi, ponekad samo mijenjajući nijanse.

"Blijede sam puti s pjegicama na obrazima pa crvena kosa na meni izgleda sasvim prirodno. Niti jedan od režisera do sada nije zahtijevao da je promijenim" govori simpatična glumica koja je sa svojih 26 godina više nego zadovoljna odabranim životnim putem.

image

Na sceni HNK

Press

"Iako imam samo 26 godina, mogu se zaista smatrati sretnom jer radim posao koji volim i od njega mogu živjeti. Sretna sam i jer sam nakon godina podstanarstva konačno u vlastita četiri zida koja dijelim sa svojim ljubimcem, desetogodišnjim dalmatinerom Pandom kojem želim dobro zdravlje i dug život", zaključila je.

Linker
18. travanj 2024 18:25