Faca ili seksualni predator

Je li ovo njegov kraj? Chris Noth na udaru optužbi za nasilan seks i napastovanja koje on poriče: "Žensko NE je za mene zakon!"

Urušavaju se karijera i privatni život američkog glumca, zvijezde serijala ‘Seks i grad‘, jer su u teške optužbe povjerovali mnogi, pa i njegove kolegice sa seta.

Srčani udar koji je ubio Facu poslije treninga na sobnom biciklu već u prvoj epizodi serije “I samo tako” - nastavku kultnog “Seksa i grada” - zapanjio je svijet, ali dogodio se, naravno, samo pred kamerama; nedugo poslije Chris Noth snimio je reklamu za bicikle Peloton da veselo pokaže kako su i on i tvrtka, čije su dionice doslovce potonule nakon te nesretne epizode, još itekako živi.

No, nakon što su se javile žene koje su javno optužile 67-godišnjeg glumca za seksualno napastovanje, sve se više čini da je Noth zauvijek otpisan i pred kamerama i u stvarnom životu.

Koliko god kategorički sve nijekao, posljedice takvih optužbi su redovito brze i drastične: tako je odmah ostao bez uloge u seriji “Equalizer”, ugovora s agencijom, propao mu je 12 milijuna dolara vrijedan posao s tekilom koju proizvodi, Peloton je povukao reklamu, a čini se da mu je i brak u pitanju; Nothova 27 godina mlađa supruga Tara Wilson, majka njegova dva sina, viđena je ovih dana bez zaručničkog i vjenčanog prstena na ruci, premda ih je još nedavno ponosno nosila na premijernom prikazivanju serije “I samo tako” u New Yorku.

image

Chris Noth

DAN ROWLEY/BIFA/SHUTTERSTOCK

Serija u kojoj se Noth, diplomant glume na Yaleu, ponovno pojavio kao karizmatični Faca, podsjetila je na slavne dane “Seksa i grada”, ali očito je nekima bila okidač da ih podsjeti na davne traume. Odmah nakon prve epizode javnosti su se obratile Zoe i Lily, obje pod pseudonimima, koje su za Hollywood Reporter izjavile da ih je Noth silovao - Zoe 2004. kad su joj bile 22 godine, Lily 2015. kad joj je bilo 25.

Čitajte i: GHISLAINE MAXWELL PROGLAŠENA KRIVOM: PRIJETI JOJ DUGOGODIŠNJI ZATVOR ZA SEKSUALNU TRGOVINU MALOLJETNICA ZA ZLOGLASNOG EPSTEINA

Šokantni detalji

Zoe je opisala kako ju je glumac, koji je koketirao s njom u estradnoj tvrtki u kojoj je radila, pozvao na bazen u svojoj zgradi, a zatim je pod izlikom da želi razgovarati o nekoj knjizi namamio u stan - i silovao je. Uzalud ga je molila da prestane, a kad mu je rekla da barem stavi kondom, nasmijao se. Zoe je nakon napastovanja morala u bolnicu na šivanje, ali donedavno nije o tome nikome rekla ni riječi.

Jednako je šutljiva bila i Lily, koja je izišla s Nothom na večeru u restoran u New Yorku, a poslije u njegov stan u Greenwich Villageu gdje je, umjesto obećanog kušanja viskija, doživjela nasilan seks.

- Plakala sam dok mi se to događalo - rekla je Lily, koja je nakon toga neko vrijeme izmjenjivala poruke s glumcem, ali više se nikad nisu vidjeli. Obje su žene izjavile kako su osjetile potrebu da ispričaju što im se dogodilo kad su ponovno vidjele Notha na televiziji.

image

Tara Wilson i Chris Noth

UDO SALTERS PATRICK MCMULLAN VIA GETTY IMAGE

- Dugo sam to potiskivala u sebi, a sad sam odlučila kako je vrijeme da javno kažem tko je on - rekla je Zoe.

Noth je odbacio optužbe za silovanje kao neutemeljene, ali ne niječe da je posrijedi bio seksualni odnos.

- To se odnosi na nešto što se moglo dogoditi prije 30 godina ili prije 30 dana, ali ne uvijek znači ne i to je granica koju nikad nisam prešao. Svi ti susreti bili su dobrovoljni, uz obostrani pristanak. Doista ne znam zašto te priče sad izlaze u javnost, ali jedno znam: nisam napastovao te žene - rekao je Noth, inače poznavatelj cigara, poezije i mjuzikla Stephena Sondheima.

Ta prva svjedočanstva koja zvuče zastrašujuće autentično - i Zoe i Lily opisuju seks odostraga pred ogledalom, dok se stanovita Ava prisjetila kako ju je Noth pokušao prisiliti na seks u restoranu De Marino, gdje je radila kad joj je bilo 18 godina - odonda su pokrenula lavinu optužbi i predbacivanja za ponašanje koje možda jest neprimjereno, ali teško se može svrstati u kategoriju kažnjivog. Tako glumica Zoe Lister-Jones ljutito opisuje Notha kao “seksualnog predatora”, koji joj je na setu serije “Zakon i red” kad je gostovala u jednoj epizodi, “njušio kosu”, a Heather Kristin s gnušanjem i gorčinom pamti kako joj je Noth na snimanju “Seksa i grada”, gdje je radila kao dublerica za lik Charlotte i pritom se borila s poremećajem prehrane, jednom rukom dodirnuo stražnjicu i nije joj nikad zapamtio ime.

Čitajte i: OSVRT NA KULTNU SERIJU: JE LI FACA LIK IZ VEĆINE ŽENSKIH FANTAZIJA ILI JE GLAVNA ROLA ŽENSKIH MORA?!

Glumac negira sve optužbe

Posebno šuplje zvoni najnovija optužba protiv Notha koju je iznijela 54-godišnja Lisa Gentile, pjevačica s ravno 37 pratitelja na SoundCloudu, čiji se recentni hit zove “Pila sam vino za kuhanje”. Gentile je rekla kako je Notha upoznala prije više od 20 godina u restoranu De Marino, kamo su oboje redovito dolazili, a zatim detaljno opisala kako joj je jednom prilikom 2002. ponudio da je odveze kući i ušao u njezin stan gdje ju je “brzo obuzela nelagoda”.

- Pritisnuo me uz pult u kuhinji i stao sliniti po meni, a ja sam ga pokušavala spriječiti. Tad je postao još agresivniji. Stavio mi je ruke na grudi i počeo ih snažno stiskati preko bluze. Gurala sam ga od sebe, a on mi je povlačio ruke prema svojem penisu - izjavila je Gentile, koja je opisala kako se napasnog glumca riješila tako što ga je odgurnula i odlučno mu rekla “Ne, ne želim to”.

Noth je na to odustao, ali se strahovito naljutio i izvrijeđao je pa izjurio iz stana, a dan poslije joj telefonski prijetio, čega se Gentile, tvrdi, i danas živo sjeća.

Inače glasna pripadnica #MeToo pokreta, Gentile se, kako piše u biografiji na njezinoj web-stranici, nije bojala progovoriti o neugodnim iskustvima s moćnim producentima i vlasnicima klubova, čak je napisala pjesmu pod znakovitim naslovom “Tipovi kao vi”. Dosad napasnike ipak nije imenovala, i to “vlastitom odlukom”, kako je objasnila, ali u ovom ju je slučaju nešto ponukalo da javno prokaže Notha te je priznala da ga za napastovanje nije optužila odmah kad se dogodilo jer se bojala njegove moći i njegovih prijetnji da će joj uništiti karijeru.

image
DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERST

Na kocki karijera i brak

Jedna je karijera svakako uništena, ne doduše njezina, nego Nothova, u čiju obranu nisu ustale ni njegove dosadašnje kolegice Julianna Margulies iz “Dobre žene” te Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon i Kristin Davis iz “Seksa i grada”, koje su ga, ne tako davno, složno hvalile kao duhovitog tipa uvijek spremnog na šalu s kojim je divno surađivati.

Pitanje je hoće li mu biti uništen i brak. Tara sigurno nije oduševljena činjenicom da su se ti seksualni susreti, koliko god bili dobrovoljni, odigravali kad su ona i Noth bili zaručeni ili u braku.

Noth i Kanađanka Tara upoznali su se prije gotovo 20 godina u njujorškom baru Cutting Room, čiji je on suvlasnik, gdje je tad mlada glumica i misica Zapadne Virginije radila kao konobarica. Par se zaručio 2008. kad su već dobili prvog sina, danas 13-godišnjeg Oriona, kojem je Noth ime dao po sazviježđu, a vjenčali su se 2012. na Havajima.

Čitajte i: ZBOG SKANDALA U KOJEMU GA ZA NAPASTOVANJE OPTUŽUJU SAD VEĆ TRI ŽENE, ‘FACINA‘ SUPRUGA SKINULA JE PRSTEN

Tara je sad u Los Angelesu, gdje par ima kuću, s Orionom i 18-mjesečnim Keatsom, s kojima se Noth inače nježno bavio, kako pokazuju njihove zajedničke slike na Instagramu.

- Rano sam ostao bez oca, koji mi je uvijek nedostajao i nadam se da ću sinovima biti u svemu potpora - rekao je jednom Noth, koji je sad sam u njihovoj kući u Massachusettsu, daleko od žene i djece.

Linker
23. travanj 2024 19:27