Elon Musk

 TOM NICHOLSON/SHUTTERSTOCK
zvijezda u zalasku

Je li ovo kraj Elona Muska? Svim silama se bori za spas imperija, a nisu ga zaobišli ni privatni problemi

Milijarder Elon Musk u javnosti je izgradio imidž genijalnog vizionara, beskompromisnog poduzetnika i inovatora, no njegovo carstvo posljednjih dana se ruši na gotovo svim frontama.

Milijarder Elon Musk u javnosti je izgradio imidž genijalnog vizionara, beskompromisnog poduzetnika i inovatora, no njegovo carstvo posljednjih dana se ruši na gotovo svim frontama.

Pjevačica Taylor Swift u jednom od najprestižnijih izbora časopisa Time proglašena je za osobu 2023. godine, a među prvima joj je pomalo ironično čestitao preklanjski pobjednik Elon Musk. "Čestitam, ali nakon ovog možeš očekivati samo nagli pad popularnosti, što sam ja već doživio", izjavio je Musk, koji trenutačno prolazi vjerojatno najteže poslovno razdoblje.

Njegova društvena mreža X je pod velikim kreditnim opterećenjem i posluje s gubitkom, baš kao njegova svemirska kompanija SpaceX. Kao točka na "i" došla je vijest kako automobilska kompanija Tesla mora povući dva milijuna vozila u Sjedinjenim Državama i Kanadi zbog ažuriranja postavki autopilota koji u postojećem obliku ne zadovoljavaju standarde koje preporučuje tamošnja nacionalna agencija za sigurnost.

Autopilot u Teslinim modelima, naime, omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće, ali njegove značajke zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim. Od vozača se zato očekuje da stalno drži ruke na upravljaču, ali se sustav može prevariti i zato je potrebno ponovno podesiti njegove postavke, što predstavlja novi financijski udar na poslovno carstvo drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

image

Mađarsku predsjednicu Katalin Novak dočekao je sa sinom u naručju

EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK

Elon Musk se pojavio poprilično iznenada i u javnosti profilirao kao vizionar, genijalni poduzetnik i inovator, ali je njegov imperij prema analizi Business Insidera podignut na staklenim nogama, a čini se da mu je sreća nakon mnogih riskantnih odluka okrenula leđa. Iduća godina za njega bi mogla biti ključna, i to ne samo poslovno nego i privatno.

Kanadska glazbenica, pjevačica i producentica Claire Elise Boucher, poznatija po svom umjetničkom imenu Grimes, poduzela je, naime, pravne korake protiv Elona Muska jer ne želi bivšem partneru prepustiti skrbništvo nad njihovo troje djece. Dali su im neuobičajena imena: X Æ A-Xii, Exa Dark Sideræl i Tau Techno Mechanicus, a trogodišnji sin X je sudeći po ponašanju očev mezimac.

image

Sin X je očev ljubimac, a poveo ga u obilazak tvornice s mađarskom predsjednicom

EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK

Na društvenim mrežama svojedobno je objavio svoju fotografiju sa sinom u naručju dok odgovara na mailove, vodio ga je na testna polijetanja raketa SpaceX-a i nosio na ramenima dok je mađarsku predsjednicu Katalin Novak vodio u obilazak svoje tvornice Tesla u Teksasu. Prije toga je sa sinom stigao na sastanak s turskim predsjednikom Erdoganom u zgradu Ujedinjenih naroda, a kad ga je turski državnik upitao gdje je X-ova mama, Musk mu je odgovorio da se on brine o njemu, te odlučuje o svim aspektima njegova odgoja i razvoja. I od toga neće odustati sve dok na to ne bude prisiljen - sudskom odlukom.

Muskov odvjetnički tim pokušao je osporiti nadležnost kalifornijskog suda zahtjevom da se suđenje prebaci u Teksas, gdje Elon Musk ima prijavljeno boravište, ali Grimes na to ne pristaje i tvrdi da njezin bivši više vremena provodi u Kaliforniji nego u Teksasu, što tek treba sudski dokazati.

Linker
26. travanj 2024 14:25