REUTERS
FELJTON

Jack Nicholson: Srce zavodnika, mozak matematičara

Trostruki dobitnik Oscara, koji je uoči 80. rođendana najavio da se nakon sedam godina vraća pred kamere, jedan je od najživopisnijih likova u Hollywoodu: toliko je tulumario da je nadmašio i neumornog Keitha Richardsa, navodno je spavao s 2000 žena, a uz sve to mudro je ulagao novac, pa mu se imetak procjenjuje na 400 milijuna dolara.

Vijest da se Jack Nicholson vraća pred kamere nakon sedam godina stanke izazvala je pravu senzaciju u Hollywoodu. Slavni je glumac navodno prihvatio glavnu ulogu u američkoj verziji njemačkog filma "Toni Erdmann". Štoviše, kako javlja list Variety, sam je potaknuo filmski studio Paramount da otkupi prava na sjajnu komediju redateljice Maren Ade o složenom odnosu oca i kćeri koja je ove godine bila nominirana i za Oscara i za Zlatni globus, a u Europi je odnijela gomilu nagrada. Nicholson će glumiti postarijeg profesora glazbe koji se prerušava u čovjeka po imenu Toni Erdmann da bi se zbližio s kćeri koju igra Kristen Wiig, i tako će se na velikim ekranima pojaviti prvi put poslije ne baš zapaženog filma "How Do You Know" iz 2010. u kojem je imao manju ulogu.

Rex/Guliver
Buduća zvijezda - srednjoškolac u gradiću Manasquanu u New Jerseyju

Glumcu od formata, koji je tijekom više od 60 godina karijere snimio ravno 66 filmova, nije, naravno, potrebno dokazivati se pred publikom i kritikom jer je dosad stekao status jedne od najvećih svjetskih zvijezda i niz nagrada ­ među ostalim i tri Oscara (za tu je nagradu bio nominiran rekordnih 12 puta). Sasvim sigurno nema potrebe ni za dodatnom zaradom jer se procjenjuje da je filmskim honorarima i mudrim ulaganjima u nekretnine nagomilao imutak od 400 milijuna dolara, što ga svrstava među najbogatije glumce. Ipak, budući da je od posljednjeg filma sustavno odbijao čak i vrlo privlačne uloge, kao što je ona u filmu "Nebraska" (koja je zatim pripala Bruceu Dernu i donijela mu nagradu u Cannesu), Hollywoodom su se proširile glasine da je Nicholson završio profesionalnu karijeru, a to je potvrdio i njegov kolega Peter Fonda koji je izjavio kako je “Jack zapravo u mirovini”. Neki su pak tvrdili da su posrijedi tegobe s pamćenjem i da se glumac kojem se ovih dana bliži 80. rođendan morao povući jer više jednostavno ne može zapamtiti dijalog. No, Nicholson je to žestoko opovrgnuo te rekao kako i dalje ima “mozak matematičara”, ali mu se jednostavno ne da raditi.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Avco Embassy/REX/Shutterstock (5884728j)
Jack Nicholson, Ann-Margret
Carnal Knowledge - 1971
Director: Mike Nichols
Avco Embassy
USA
Scene Still
Drama
Ce plaisir qu'on dit charnel
/ Avco Embassy/REX/Shutterstock
Jedna od prvih filmskih uloga: s Ann-Margret u ‘Seksualnom saznanju’, 1971.

"Neću valjda raditi do smrti, nisam se zato upustio u ovaj posao. Hoću reći, ništa me ne tjera. Čovjek stari, mijenja se. Nisam vuk samotnjak, nisam pustinjak, ali više mi to ne treba. Ne uživam u tome, i to je sve.", ­ rekao je Nicholson. A u čemu sad uživa? U životu, ali na svoj način. Ustaje kasno, tek oko jedan, kad u otrcanom kućnom ogrtaču silazi u prizemlje da bi popio čašu mlijeka i umirio želudac. I dalje živi u kući od 330 četvornih metara na Mullholland Driveu koju je kupio 1969. za 80 tisuća dolara, gdje su mu susjedi bili Warren Beatty i Marlon Brando pa je ulica zbog njihove sklonosti bučnoj, cjelonoćnoj i ne baš čednoj zabavi dobila nadimak “Bad Boy Drive”. Kasnije je kupio još dvije susjedne kuće da si osigura privatnost, kao i dovoljno mjesta za svoju bogatu zbirku slika ­- djela umjetnika kao što su Matisse, Andy Warhol, Tamara de Lempicka, Picasso i njegov omiljeni slikar Jack Vetriano ­čija se vrijednost procjenjuje na više od 100 milijuna dolara, a nakon Brandove smrti 2004. kupio je i njegovu zapuštenu kuću Frangipani za pet milijuna dolara te je srušio zbog problema s plijesni i ondje posadio ukrasni vrt.

Getty Images
Glumčeva kuća u Los Angelesu, na Mulholland Driveu

Iako je bio poznat po tome što je u sebe trpao neograničene količine droge i alkohola, Nicholson je s tom praksom prestao. No, zagovara legalizaciju marihuane koju i dalje redovito puši uz svoje omiljene cigare ­ samo što sve to sad radi u svoja četiri zida. Bivši žestoki partijaner za kojeg je Robin Williams jednom kazao kako je on valjda jedini čovjek na svijetu kojem je gitarist Rolling Stonesa Keith Richards na zabavi rekao: "Čuj, Jack, ja sad moram doma", danas rijetko izlazi u klubove i restorane. Radije ostane kod kuće gdje je, kako kaže, hrana ionako bolja, pa gleda "CSI" i "Nestale" na televiziji i čita knjige o filozofiji, Hermanna Hessea i krimiće naoružan naočalama za staračku dalekovidnost.

Getty Images
Kod kuće s tada 11-godišnjom kćeri Jennifer

"Život mi se promijenio. Više ne uživam u stvarima u kojima sam prije uživao. Ne ludujem, ne trčim za ženama; sad mi je to samo igra koja nije vrijedna truda. Posljednja tri puta kad sam bio u New Yorku nisam ni jedne večeri izišao iz hotelske sobe.", ­priznao je. Gotovo nevjerojatno za čovjeka koji je jednom izjavio: ­"Hodao sam sa svim ženama, uzimao sve droge i popio svako piće!"

THE TERROR, Sandra Knight, Jack Nicholson, 1963
Courtesy Everett Collection
U filmu ‘Užas’ iz 1963. sa Sandrom Knight - s kojom je od 1962. do 1968. bio u braku

Njegove zavodničke sposobnosti doista su bile iznimne, a sam Nicholson pokušao je to objasniti time što je odrastao okružen ženama, u frizerskom salonu bake Ethel. "Naviknuo sam se na žensko društvo i naučio što žene vole, a baka me odgojila da se lijepo ponašam. Bezumno sam pristojan i uljudan, i beskrajno sam zahvalan što sam tako odgojen." jednom je izjavio. Legenda kaže da je spavao s njih dvije tisuće, što je on sam nehajno komentirao: "K vragu, pa tko bi to brojio!"

Jack Nicholson and his friend Winnie Hollman in Paris for the movie
Getty Images
Danski model Winnie Jolman bila mu je osamdesetih više od prijateljice: tvrdi da je on otac njene kćeri Honey

Unatoč takvom tempu u pijankama, Jack se prema poslu uvijek ponašao iznimno profesionalno. "Znao sam se probuditi na stablu, znao sam se probuditi i naći kako gotovo visim s litice, ali uvijek sam vodio brigu o sebi. Keith Richards bi ostao budan sedam noći zaredom, a ja sam išao spavati, kasno, ali ipak, i dobro bih se naspavao. Kamera me nijednom nije morala čekati, a u cijeloj karijeri propustio sam jedan jedini dan snimanja, na “Isijanju”, kad sam istegnuo leđa.", izjavio je jednom glumac. Uz posao, uvijek je imao vremena za žene. Među tih 2000 koje je odvukao u krevet samo mu je jedna bila zakonita, glumica Sandra Knight s kojom je bio u braku šest godina i s kojom ima danas 54-godišnju kćer Jennifer. Kad je brak zapao u krizu, par je potražio pomoć psihijatra koji je na njima iskušao nekonvencionalni tretman psihodeličnim drogama. Iskustvo mu se tako svidjelo da se nastavio drogirati, ali Sandra baš i nije bila oduševljena pa su se razveli 1968., neposredno prije no što je Jack postao slavan. No bez obzira na brak ili na stalnu vezu, Nicholson nikad nije prestao osvajati.

FIVE EASY PIECES, Susan Anspach, Jack Nicholson, 1970
Courtesy Everett Collection
Sa Susan Anspach imao je aferu 1970., dok su snimali film ‘Pet lakih komada’

Glumici Susan Anspach napravio je dijete dok su snimali vruće scene u filmu "Pet lakih komada" i, iako danas 45-godišnjeg Caleba nikad nije službeno priznao, navodno mu je platio školovanje na skupom sveučilištu, a njegovoj majci čija je karijera posustala posudio je oko 500 tisuća dolara kako bi mogla otplaćivati kredit za skupu kuću u Santa Monici. No kako mu ona novac nikad nije vratila, Jack je 1995. sudski zahtijevao da joj se oduzme kuća kako bi se pokrio dug, a kad se Anspach uzrujala i izjavila da je Jack mrzi, on je bez dlake na jeziku ustvrdio kako prema toj “pijanoj kravi” osjeća samo “blagu antipatiju”. S Michelle Philips iz sastava Mamas & Papas hodao je početkom sedamdesetih, nakon njezina katastrofalnog osmodnevnog braka s Dennisom Hopperom, a u doba disco groznice partijao je Studiju 54 i Mudd Cubu u New Yorku te se družio s manekenkama Lauren Hutton, Appolonijom von Ravenstein i Zou Zou. Ubacivao se i prelijepoj Giji Carangi, mladoj manekenki koja se kasnije navukla na heroin i umrla od side u dobi od samo 26 godina, i gurao joj ključ svoje hotelske sobe, ali ona ga nije htjela. “Ne mogu ga podnijeti, pa on je starac!”, govorila je prijateljicama. Jacku je tada bilo 40 godina, kosa mu se počela pomalo povlačiti s čela i nabacio je trbuščić, ali ženama je, osim možda Giji, i dalje bio neodoljiv. Nisu mu odoljele ni glumice Faye Dunaway i Candice Bergen, bivša prva dama Kanade Margaret Trudeau hvatala se s njim na stražnjem sjedalu auta dok je za volanom sjedio diskretni vozač i poslije rekla kako je "tad otkrila koliko prostora ima u daimleru”, danska supermanekenka Winnie Hollman s kojom je imao kratku, ali strastvenu vezu mu je 1981. rodila kćer Honey, a glumica Kim Basinger izjavila je da je to muškarac s najsnažnijim seksualnim nabojem kojeg je upoznala.

Jack Nicholson and Michelle Phillips (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Početkom sedamdesetih bio je u vezi i s Michelle Phillips, pjevačicom grupe The Mamas & the Papas

"Viagru uzimam samo kad sam s više od jedne žene.", naglasio je jednom Nicholson. Ali najvažnija žena u njegovu životu, ona za kojom je istinski patio kad ga je ostavila, bila je Anjelica Huston, karizmatična kći legendarnog redatelja Johna Hustona, glumica, manekenka, muza modnog fotografa Davida Baileyja i modna ikona toga doba. Nicholson ju je upoznao kao djevojčicu, a onda ponovno kao 21-godišnju djevojku. Zajedno su, s povremenim prekidima, bili gotovo 18 godina, od čega su dobar dio i živjeli zajedno, kao prava obitelj, s njegovom kćeri Jennifer i Anjelicinom mlađom sestrom Allegrom, uglavnom u Jackovoj kući na Mullholland Driveu gdje su se djevojčice zabavljale slažući slagaljke sa slikama praščića; Jack je, naime, skupljao sve što ima oblik praseta. Anjelica im je uvečer pekla piletinu i kuhala špagete i bilo je to možda najbliže obiteljskom životu što je Jack iskusio. Idila nije dugo trajala.

8th April 1975:  American actors Jack Nicholson and Anjelica Huston arrive together at the Academy Awards, at the Dorothy Chandler Pavilion of the Los Angeles County Music Center, Los Angeles, California.  (Photo by Frank Edwards/Fotos International/Getty Images)
Getty Images
Najdulje je u vezi bio s Anjelicom Huston - uz povremene prekide bili su par od 1973. do 1990.

Anjelica je ostavila Nicholsona radi Ryana O’Neala pa mu se nakon nekog vremena vratila, ali vezu je ozbiljno poljuljala ispovijest mlađahne manekenke Karen Mayo-Chandler koja je 1989. u Playboyu otvorila dušu i ispričala sve o tome kako se već dugo viđa s Jackom i kako ju je on u plavim satenskim boksericama ganjao po spavaćoj sobi, a seks prekidao samo da bi se najeo sendviča s džemom i maslacem od kikirikija da vrati snagu. Kraj je definitivno nastupio kad je glumica Rebecca Broussard, vršnjakinja Nicholsonove kćeri Jennifer, ostala u drugom stanju s glumcem koji je o tome suptilno obavijestio Anjelicu riječima: “Netko će dobiti dijete!”. Premda ju je Jack i prije varao, ovo je Anjelicu prebolno pogodilo jer je sama bezuspješno pokušavala ostati u drugom stanju.

Mandatory Credit: Photo by Dave Lewis/REX/Shutterstock (182105b)
JACK NICHOLSON AND REBECCA BROUSSARD
VARIOUS STARS AT THE GRAMMY AWARDS, AMERICA - 1991
Dave Lewis/REX/Shutterstock
Od 1989. do 1994. hodao je s glumicom Rebeccom Broussard

"Anjelicina prva reakcija bila je 'Moraš biti uz tu ženu'. A onda mi je došla na set i pretukla me kao vola." ispričao je kasnije Jack koji je bio “emocionalno uništen” kad ga je Anjelica napokon ostavila. "Bio mi je to vjerojatno najteži period u životu." priznao je Nicholson, koji na neki način nikad nije prebolio Anjelicu. Godinama poslije raskida poslao joj je na dar narukvicu od bisera i dijamanata koju je Frank Sinatra jednom darovao svojoj najvećoj ljubavi, Avi Gardner, a uz narukvicu je bila poruka: “Primi ove bisere od tvoje svinje. Sretni blagdani, tvoj Jack”. Broussard mu je 1990. rodila kćer Lorraine, a dvije godine poslije i sina Raya, ali Jack joj nikad nije dao ključ svoje kuće, a onda ju je, kako se moglo i očekivati, prevario s francuskom glumicom Julie Delpy pa ni ta veza nije potrajala. Neko je vrijeme hodao s glumicom Veronicom Cartwright pa zatim s 33 godine mlađom Larom Flynn Boyle koja je, očajna zbog Jackovog ženskarenja, dramatično smršavjela, a ostavila ga je kad je u njegovoj torbi pronašla nakit namijenjen drugoj ženi. Izlazio je s TV voditeljicom Amandom de Cadenet, starletom Amber Smith poznatom po sudjelovanju u reality showu “Celebrity Rehab” u kojem se navodne zvijezde pokušavaju skinuti s droge i s manekenkom Paz de la Huerta koja je od njega mlađa ravno pola stoljeća.

Jennifer Nicholson, Jack Nicholson and Sean at the Bryant Tent, Bryant Park in New York City, New York (Photo by Djamilla Rosa Cochran/WireImage)
WireImage
S najstarijom kćeri Jennifer i njezinim sinom Seanom, 2004.

"Imao sam sve što čovjek može poželjeti, ali mislim da se ne može reći da sam bio uspješan u pitanjima srca. Ne znam zašto. Volio bih doživjeti onu jednu posljednju istinsku romansu, ali mislim da nije realistično to očekivati. Ipak, ne mogu zanijekati da za tim čeznem." priznao je nedavno Nicholson. Ipak, ne pravi od toga problem. Kao što je i sam rekao, našao je ravnotežu pa manjak ženskog društva nadoknađuje druženjem s djecom. Kad je Marlon Brando, prototip lošeg oca, umro u samoći, Nicholsona je to potaknulo da se donekle promijeni: počeo je poklanjati više pozornosti djeci pa je tako u Londonu u kazalište izveo kćer Lorraine, a ona njega na izložbu i večeru u trendi restoran Mr. Chow, sa sinom Rayem ide na košarkaške utakmice omiljenih Lakersa za koje navija cijeli život, i pozorno prati karijeru Jennifer, modne dizajnerice koja mu je rodila već troje unučadi.

Jack Nicholson (center), with Raymond Nicholson and Lorraine Nicholson at the Kodak Theatre in Hollywood, California (Photo by Jeffrey Mayer/WireImage)
WireImage
Na dodjeli Oscara 2006. sa sinom Raymondom i kćeri Lorraine iz veze s Rebeccom Broussard

"Nisam bio često prisutan kao otac u životu svoje djece i sretan sam što su ispala ovako dobro. Roditeljstvo je u rukama bogova, mi možemo samo da ti sve od sebe." rekao je Nicholson, a upućeni tvrde da su jedine žene koje sad smiju prekoračiti prag Nicholsonove kuće njegove kćeri i glumica Anette Bening, supruga Warrena Beattyja, s kojom rado igra golf. Nicholson je i dalje blizak s glumcima Dannyjem DeVitom, Seanom Pennom i svojim starim prijateljem Harryjem Deanom Stantonom, kojem je već 90 godina. U njihovoj burnoj mladosti upravo je Stanton organizirao divlje zabave na kojima se Nicholson provodio do jutra. Sad je situacija malo drukčija.

"Jack sad slika. Vidio sam neke njegove slike. Zgodne su. Uživa u tome. Valjda se tako opušta.", rekao je Stanton.

Jack Nicholson during Jack Nicholson, Adam Sandler, and Marisa Tomei on Location for
WireImage
Posljednjih godina više mu se sviđa uživati u mirovini negoli glumiti pred kamerama

Linker
20. travanj 2024 01:15