STRUČNJAK S INSTRUMENTIMA

Iznimno rijetka praksa i u svijetu! Boris Bačić vođa je tima koji je prvi u Hrvatskoj rekonstruirao novi organ

Splitski ginekolog ima i strasti izvan posla, a to su obitelj, jedrenje te sviranje klavijatura i bas gitare.

U ovim izazovnim vremenima za pohvalu je svaki uspjeh liječnika, no nedavni pothvat tima splitskog KBC-a, koji je onkološkoj pacijentici laparoskopski odstranio maternicu i rodnicu te rekonstruirao novi organ, vrijedan je divljenja. Riječ je o iznimno rijetkoj praksi u svijetu, u Hrvatskoj je provedena prvi put, a najveće zasluge idu splitskom ginekologu Borisu Bačiću (58) koji je predvodio peteročlani tim. Ovog specijalista ginekologije i opstetricije te subspecijalista ginekološke onkologije mnoge žene hvale na internetskim forumima i društvenim mrežama, a najponosnija je njegova supruga Katarina (38), s kojom ima jednoipolgodišnjeg sinčića Josipa.

image
Supruga Katarina završila je srednju medicinsku školu
SASA BURIC/CROPIX

- Supruga dobro razumije moju požrtvovnost jer je završila srednju medicinsku školu. Život ju je odveo u drugom smjeru, a otkako smo skupa sve je podredila našoj privatnoj sreći. Upoznali smo se prije desetak godina preko njezine prijateljice koja je tada bila moja pacijentica. Katarina, srećom, nijednom nije trebala moju stručnu pomoć, a kako je našeg sina rodila carskim rezom, uz nju nisam bio ni na porođaju - kaže Boris Bačić, koji kao ginekolog radi preko trideset godina. Glavninu radnog vijeka u splitskom KBC-u, gdje jedini rodilje porađa ekstraperitonealnim carskim rezom, modernijim i manje invazivnim od klasičnog. I kao stručnjak za laparoskopiju, kod koje se zahvati izvode kroz nekoliko sitnih otvora na trbuhu, ima golemo iskustvo.

Do danas je izveo više od dvije tisuće različitih operacija, a svojedobno je tom metodom riješio miom veličine nogometne lopte.

image
Boris Bačić kao ginekolog radi preko trideset godina
SASA BURIC/CROPIX

- U liječničkoj karijeri sam doista prošao “sito i rešeto”. Na početku specijalizacije sudjelovao sam u Domovinskom ratu i prvi samostalni carski rez obavio u jednoj ratnoj bolnici u Bosni i Hercegovini. Prvo laparoskopsko odstranjivanje rodnice napravio sam još 2008. i otad se stalno usavršavam, uz ostalo i u poznatoj bolnici Presbyterian u New Yorku. Mnogo sam puta spašavao živote, kako pri opasnim porođajima, tako i kod žena s karcinomom kao što je bio i sada slučaj. Pacijentica nad kojom smo izveli postupak godinama se borila s rakom rodnice i u tom je periodu dvaput podvrgnuta klasičnoj operaciji. Iako sam ponosan na ovaj uspjeh, najviše me raduje kad na svijet donesem novi život. Zato sam i specijalizirao ginekologiju - nastavlja Boris Bačić, koji iz prvog braka ima i šesnaestogodišnju kćer.

image
Boris Bačić sa suprugom i kćeri Katarinom iz prvog braka te sinom Josipom
PRIVATNI ALBUM

Sa suprugom Katarinom vjenčao se prije šest godina, a otkako su dobili sina daje sve od sebe da bude “tata od formata” pa Josipu mijenja pelene, hrani ga, uspavljuje...

- Moja kći, koja se također zove Katarina, ide u jezičnu gimnaziju, a rekreativno se bavi jahanjem. Još ne zna što bi voljela raditi u budućnosti, kao što ni ja u njezinim godinama nisam imao u planu medicinu. Više me zanimala elektrotehnika, koju je na koncu završio moj mlađi brat. U svojoj obitelji sam jedini liječnik. Otac je umirovljeni profesor sociologije, a majka je nastavnica likovnog. Ispite sam polagao na vrijeme, no u to sam vrijeme još bio pravi roker. Naime, u srednjoj školi sam otkrio klavijature i bas gitaru - govori Boris Bačić, kojem je glazba i danas najbolji ispušni ventil.

image
Ljubav prema glazbi dr. Bačić prenosi i na jednoipolgodišnjeg sinčića

SASA BURIC/CROPIX

Ima vlastiti bend, a dok nije počela pandemija, redovito je s njim uveseljavao rodbinu i prijatelje.

- Druga velika strast mi je jedrenje u koje sam se zaljubio na Korčuli, odakle je podrijetlom moja obitelj. Prije petnaestak godina završio sam tečaj za skipera tako da supruga i ja svakoga ljeta unajmimo jedrilicu i krstarimo našom obalom. Ne bih mogao živjeti bez mora i to je glavni razlog zbog kojeg nikad nisam htio otići iz Splita, premda sam imao nekoliko primamljivih ponuda iz inozemstva - kaže Boris Bačić.

Svjetski uspjeh hrvatskih liječnika

Nakon laparoskopskog uklanjanja maternice i rodnice na isti smo način, dakle kroz tri rupice na trbuhu i uz pomoć kamere koja se u šupljinu uvodi kroz pupak, rekonstruirali novu rodnicu, odnosno dno zdjelice te vaginu. Tkivo od kojeg smo autotransplantirali novi organ uzeli smo iz unutarnje trbušne ovojnice te iz sluznice usta, što se inače radi kod operacije promjene spola u ženski. Postupak je trajao šest sati i bio minimalno invazivan jer nema klasičnog reza na trbuhu, a sve tri rupice široke su svega deset i pet milimetara. U svjetskoj literaturi postoji mali broj slučajeva gdje je laparoskopskim putem odstranjena maternica zajedno s cijelom rodnicom, a nismo uspjeli pronaći niti jedan slučaj rekonstrukcije rodnice upotrebom sluznice usta i peritonealne trbušne ovojnice.

Linker
05. ožujak 2024 18:16