SAMO ZAŽELI

Izazvao pomutnju: Najveći svih vremena za svoj 60. rođendan napravio nešto što nitko nije

Legendarni američki košarkaš i milijarder Michael Jordan postao je najveći pojedinačni privatni donator zaklade koja skrbi o bolesnoj djeci.

Legendarni košarkaš Michael Jordan, po mnogima najveći sportaš u povijesti SAD-a i prvi milijarder u povijesti NBA lige, ponovno je pokazao svoje veliko srce povodom svog 60. rođendana i donirao deset milijuna dolara humanitarnoj organizaciji Make-A-Wish za liječenje bolesne djece.

"Surađujemo već 34 godine i za mene nema veće sreće nego vidjeti osmijeh na licima djece kojoj smo pomogli. Ti mali borci velikog srca moje su veliko i trajno nadahnuće", izjavio je Michael Jordan povodom najveće privatne donacije u povijesti udruge koju podržava od 1989. godine.

image

Većina njegovog bogatstva dolazi od ugovora s Nikeom

REIX STEPHANE/ABACA/SHUTTERSTOCK

Michael Jordan je od 1984. do 1998. predvodio momčad Chicago Bullsa i s njom osvojio čak šest naslova prvaka NBA, najjače košarkaške lige na svijetu, uz to je postao i dvostruki osvajač olimpijskog zlata - 1984. u Los Angelesu te 1992. u Barceloni, kad je reprezentacija SAD-a u finalnoj utakmici svladala Hrvatsku. U NBA-u je deset puta bio najbolji strijelac lige, pet puta je proglašen najboljim igračem, a devet puta zaslužio je mjesto u najboljoj obrambenoj petorki.

Čudesni igrač Chicago Bullsa s brojem 23 na leđima bio je mamac i za televizijsku publiku - prijenosi NBA utakmica tada su imali rekordnu gledanost, što se nije ponovilo otkako je Jordan otišao u sportsku mirovinu.

image

Michael Jordan sa suprugom Yvette Prieto Jordan i pjevačicom Aliciom Keys

SARA JAYE WEISS/SHUTTERSTOCK

Iz prvog braka s Juanitom Vanoy ima sinove Jeffreyja i Michaela, te kćer Jasmine, a njihov razvod 2006. okončan je nagodbom o raspodjeli bračne imovine - bivšoj supruzi isplatio je čak 168 milijuna dolara. Danas je u drugom braku, s Yvette Prieto, manekenkom kubanskog podrijetla, s kojom podiže devetogodišnje blizanke Victoriju i Ysabel, a žive na luksuznom imanju u Jupiteru na Floridi. Prije četiri godine je postao djed, a njegova kći Jasmine i američki košarkaš Rakeem Christmas sinu su dali ime Michael.

image

S prvom suprugom Juanitom Vanoy

FITZROY BARRETT/SHUTTERSTOCK

S imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 2,1 milijardu dolara Michael Jordan četvrti je na listi najimućnijih Afroamerikanaca, a većina njegova bogatstva dolazi od ugovora s kompanijom Nike, zahvaljujući kojem je od 1984. do danas zaradio više od 1,3 milijarde dolara. Nike je, naime, sredinom 80-ih pokrenuo Air Jordan (AJ), svoj najpoznatiji brend sportske obuće i odjeće, prepoznatljiv po silueti legendarnog košarkaša spremnog za zakucavanje. Može se pohvaliti i diplomom profesora geografije Sveučilišta Sjeverne Karoline, čiji je sveučilišnu momčad predvodio prije potpisivanja prvog profesionalnog ugovora s Chicago Bullsima 1984.

image

Dobio je svoj kip ispred dvorane Chicago Bullsa

JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK

U sportskoj mirovini posvetio se sportskom menadžmentu i igranju golfa - nastupao je na turnirima slavnih te motociklističkim utrkama tima koji je osnovao. Ipak, bez košarke nije išlo pa je u ljeto 2006. kupio udio u NBA momčadi Charlotte Hornetsa, čiji je većinski vlasnik postao 2010. Tako se ponovno upisao u sportske anale kao prvi bivši igrač u povijesti lige koji posjeduje svoj klub. Preklani se na unajmljenoj jahti sa suprugom i blizankama odmarao na Jadranu, te svojim dolaskom izazvao pomutnju u Splitu i Dubrovniku.

Linker
25. travanj 2024 15:48