Priručni studio

Iza kulisa: Aleksandar Stanković otkriva što se događalo u njegovu domu za vrijeme snimanja prvog online ‘Nu2‘

Poznati televitijski urednik i voditelj svoju je emisiju zbog više sile realizirao kod kuće, preko mobitela svoje supruge jer je njegov zakazao, a logo emisije crtala mu je kćer Una.

U domu Aleksandra Stankovića (51), voditelja i urednika emisije "Nedjeljom u 2" ove je nedjelje vladalo vrlo napeto ozračje. Situacija u kojoj se našao pomalo podsjeća na filmsku scenu kad astronauti javljaju središnjici NASA-e: "Houston, imamo problem..." Riječ je, kako znamo, o prvom online vođenju emisije koju je osmislio te je uređuje i vodi već 20 godina - iz vlastitog doma - preko mobitela supruge Željke (37). On je, naime, bio u svojoj dnevnoj sobi, a njegov gost, karlovački tehnički inovator Albert Gajšak nalazio se u studiju HTV-a. Povezivao ih je Skype, a emitiranje tim putem, kako nam je svima poznato, zbog tehničkih se problema moglo prekinuti u bilo kojem trenutku. Voditelj nije mogao vidjeti svog gosta: mogao ga je samo čuti, no ipak je, usprkos tehničkim poteškoćama, emisiju uspješno priveo kraju.

- Taj dan, prije odlaska u studio, kod kuće sam se testirao na koronavirus. Imao sam predosjećaj da s mojom prehladom koju sam dobio prije nekoliko dana, nešto ne štima. I da, test je bio pozitivan. Kad sam ga očitao, najprije mi je palo na pamet da će ta 891. emisija biti prva koju ću propustiti u 20 rada svake nedjelje - kaže za Gloriju Aleksandar Stanković.

Čitajte i: INTERVJU Aleksandar Stanković: ‘Kćeri i sinu pjevam prije spavanja‘


Idemo online

Na sreću, dosjetio se kako bi mogao riješiti problem. Nazvao je kolegicu Maju Sever (50) koja već četiri godine radi uvodni prilog za njegovu emisiju i oslonac mu je tijekom pripremanja tema da vidi razmišlja li i ona na isti način. Njezina reakcija bila je je onakva kakvoj se nadao.

- Kad mi je Stanković rekao da je pozitivan, najprije sam ga upitala kako je. Kad sam se uvjerila da je u redu i da nema simptome, rekla sam mu: "Super, onda ćemo emitirati Skypeom". Moram priznati da mi to nije bilo neobično. U doba koronavirusa naučila sam da većina stvari može ići online - kaže Maja Sever.

Umjesto da otkažu emisiju, snalažljivošću su impresionirali gosta, 23-godišnjeg direktora uspješne informatičke tvrtke CircuitMess s 30 zaposlenih i ekskluzivnim ugovorom za proizvodnju specijalnog vozila CircuitMess BatmobileTM s Warner Brosom. Pa ipak, sve je ovisilo o uspostavi veze između voditelja u svojem domu i njegova gosta u televizijskog studija, putem Skypea. No baš tada njegov se mobilni telefon "pobunio".

image
Aleksandar Stanković prvi puta je u dvadeset godina vodio emisiju ‘Nedjeljom u 2‘ od kuće.
PRIVATNI ALBUM

- Doslovno deset minuta prije početka emitiranja nismo imali vezu. A onda je, zahvaljujući mojoj supruzi, koja je uskočila sa svojim pametnim telefonom, ipak uspostavljena. Bili smo svjesni da će svaki poziv koji stigne na njezin mobitel prekinuti vezu sa Albertom Gajšakom u studiju. Zato sam na samom početku emisije zamolio sve koji poznaju moju Željku da je u idućih sat ne zovu - priča nam Stanković.

Nije mu pomogla samo supruga, iskusna novinarka, već je uskočila i njihova kćer Una (9).

- Na formatu A4 Una je crtala logo za emisiju koji je trebao stajati na zavjesi u našoj dnevnoj sobi. Na žalost, to nismo stigli realizirati. Ideja je bila da mu obitelj ostane u drugoj sobi, no njihov dvogodišnji sin Mak probudio se tijekom emitiranja i krenuo svom tati.

- Zaustavila ga je supruga - kaže voditelj ističući kako mu je upravo njena logistička podrška bila od najveće pomoći.

image
Da nije bilo Aleksandrove supruge Željke, teško da bi se Nu2 odradio putem Skypea.
MATEJ DOKIĆ/CROPIX


Sako i trenirka

Kako su mu tijekom emitiranja na suprugin mobitel dolazile poruke, on ih je htio - ne htio, čitao dok je razgovarao s gostom.

- Jedna je glasila: "Moramo se napit‘ kad završi ova korona." Nasmijao sam se u sebi i molio Boga da ta osoba slučajno ne nazove - priča televizijski novinar čeličnih živaca. Naime, ostavljao je dojam kao da, eto, svake nedjelje vodi emisiju iz svog doma i da se ne događa ništa neobično. Sigurnost i vjeru u sebe kad je najteže izgradio je zahvaljujući radnim navikama. A njih je, kaže, tijekom djetinjstva usadila njegova majka. Ostalo ili imaš ili nemaš.

Kako je, u sladu s radnom etikom, odjenuo košulju i sako, mnogi su se zapitali nije li tijekom emitiranja nosio donji dio pidžame poput mnogih koji rade od kuće dok su na online sastancima.

- Imao sam donji dio trenirke - priznaje voditelj čija samoizolacija završava iduću subotu. Prva stvar koju trastveni biker tada kani napraviti bit će odlazak po vjetrobran za motor koji ga čeka u trgovini. Ali, ni njegova obitelj neće biti zakinuta jer ih planira odvesti na putovanje. Naime, nedavno je u našem magazinu čitao putopis o Buranu i Muranu pokraj Venecije. Svidio mu se i možda ih odvede baš tamo. Dok ga nema, kontrolu nad emisijom ima pouzdana i iskusna Maja Sever.

- Što sve radim u emisiji? Uglavnom gnjavim Stankovića - šali se Maja čiji je zadatak voditi računa o mogućim gostima, pričati s voditeljem o temama koje treba obraditi i po potrebi pripremiti još nešto osim uvodnog priloga.

- Ponekad je napeto jer se ne slažemo uvijek, ali dobro on to podnosi - kaže za Gloriju.

Tijekom emitiranja sad već povijesne emisije "Nedjeljom u 2" sjedila je u mraku, iza kamere.

- Aleksandar i ja dogovorili smo se da u slučaju prekida veze preuzmem njegovo mjesto i nastavim voditi razgovor kako gledatelji ne bi bili zakinuti. Morala sam biti ondje, pratiti i čekati. Srećom sve je prošlo bez problema. I mislim da je baš bio zanimljiv razgovor. Albert je super gost. Pokazao je puno razumijevanje za gužvu koja je nastala - otkriva televizijska novinarka dodajući da Stanković i ona nemaju scenarij za izvanredan slučaj, jer on nikada nije propustio emisiju. Surađuju već četiri godine, a kako je prije vodila i uređivala dnevnu emisiju "Hrvatska uživo" te nedjelje bez problema bi se snašla zamjenjujući Aleksandra Stankovića dok se ne oporavi. Kako iza sebe ima godine novinarskog i uredničkog rada na javnoj televiziji, pitamo je nada li se još kakvoj "ulozi" na televiziji.

- To je odluka mojih rukovoditelja. Nisam baš luda za voditeljskim mjestima i mislim da imam više iskustava i znanja za novinarske i uredničke poslove. Ukratko, ne trčim pred kameru, ali bih voljela dati veći doprinos novinarstvu na HRT-u. Kao što sam rekla, o tome ne odlučujem ja - zaključuje Maja Sever.

Linker
25. travanj 2024 17:02