Profimedia
vladavina dinastije trump

Ivanka Trump i Jared Kushner: Najmoćniji mladi par Amerike

Kći novog američkog predsjednika, bivša manekenka, a sada uspješna poslovna žena, i njezin muž, bogati njujorški poduzetnik, nametnuli su se kao utjecajan par u Bijeloj kući: ona će pomagati ocu kao i tijekom kampanje, a njezin suprug, koji mu je pripremao govore, postaje mu savjetnik.

Kada je Donald Trump, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država, na svečanoj inauguraciji u Washingtonu preuzeo tu odgovornu dužnost, dobar dio Amerike, pa i svijeta - opravdano ili ne - to je dočekao sa strahom i zabrinutošću za budućnost: hoće li se Trump ponašati u skladu s često kontroverznim izjavama koje je davao u predizbornoj kampanji i može li se od jednog prepredenog biznismena i bivše zvijezde reality showa očekivati da razborito upravlja zemljom? Nepoznanica je mnogo, ali jedno je sigurno: najveću podršku u Bijeloj kući Trumpu neće, kao što je uobičajeno, pružati prva dama, ne baš blagoglagoljiva Slovenka Melania, nego prva kći i, bez presedana, prvi zet.

Getty Images

Obitelj uvijek igra važnu ulogu u predsjedničkim izborima, ali dok je Melania tijekom kampanje uglavnom sjedila u pozlaćenom stanu u New Yorku, u kojem, čini se, namjerava ostati i nakon inauguracije, barem dok njezin i Donaldov sin Barron ne završi školsku godinu, Trumpova kći Ivanka (35), bivša manekenka i uspješna poslovna žena, i njezin muž Jared Kushner (35) otišli su ne korak, nego nekoliko koraka dalje. Već se u predizbornoj utrci bračni par, koji je u tom razdoblju dobio i treće dijete, nametnuo kao Trumpov najjači savjetodavni tim, s tim da je Jared, biznismen koji se bavi nekretninama i vlasnik je lista New York Observer, uglavnom radio iza scene, sastajući se s političkim figurama i pripremajući Trumpu govore, dok je Ivanka izlazila u javnost, najavljivala oca u ključnim trenucima, davala intervjue i susretala se s različitim aktivistima, uključujući i Leonarda Di Caprija s kojim je razgovarala o klimatskim promjenama. Uvijek je, međutim, najglasnije inzistirala na pitanjima koja su joj i osobno najvažnija, a to su ženska prava te podrška zaposlenim ženama i njihovim obiteljima.

Getty Images
Kad je Donald Trump u ljeto 2015. objavio da će se kandidirati za predsjednika, s njim su bili sin Eric, snaha Lara, sin Barron, žena Melania, snaha Vanessa, unuka Kai, sin Donald Jr., unuk Donald III., kći Ivanka, zet Jared Kushner i kći Tiffany

To nije uvijek bilo lako, kad se uzme u obzir da Trumpa optužuju da je ženomrzac, seksist, pa i zlostavljač. Baš kad je Ivanka, visokopozicionirana u obiteljskoj tvrtki Trump Organization i vlasnica vlastite modne i draguljarske linije, završila svoju drugu knjigu "Zaposlene žene: nova pravila uspjeha", koja izlazi u ožujku, te ponosno objavila naslovnicu na Instagramu, u javnost su procurile snimke na kojima se njezin otac hvali kako je hvatao žene za spolne organe.

Rex
Objavila je knjigu 'The Trump Card'...

Rex
Ivanka Trump ima i liniju cipela

No, sa sebi svojstvenom disciplinom, Ivanka, poznata kao radoholičarka koja katkad na poslu provodi i po 19 sati, stoički je prevladala tu mučnu situaciju i nastavila slati pozitivne poruke. I to ne bez temelja; pod njezinim utjecajem, Trump je već najavio nove zakone o porodiljnom dopustu, pomoć u brizi o djeci i porezne olakšice za zaposlene roditelje.

Profimedia
Supružnici su prošle godine posjetili Hvar

I dok će Ivanka i dalje ostati snažna, ali kako se čini neslužbena očeva podrška, Jared je dobio utjecajno mjesto višeg savjetnika u Bijeloj kući, što znači da će dati ostavku na mjesto CEO-a obiteljske nekretninske tvrtke i izdavača NY Observera kako bi se posvetio svojoj novoj političkoj karijeri. Nema dvojbe da time Ivanka i Jared postaju najmoćniji par u Washingtonu, kamo se upravo sele, a nije pretjerano reći i najmoćniji na svijetu.

Nasljednica na baušteli

Teško da je Jared slutio takav rasplet događaja kad se 2009. nakon dvije godine veze vjenčao s Ivankom. Prije toga su jednom prekinuli, navodno zbog religije, a možda i zbog miješanja Jaredove mame Seryl, ali nesporazum su prebrodili na jahti Ivankina dobrog prijatelja, medijskog magnata Ruperta Murdocha, uz pomoć njegove tadašnje žene Wendi,a Ivanka je nedugo zatim prešla na judaizam. Svadba je priređena u Trumpovu golf-klubu Bedminster, mladenka je nosila vjenčanicu Vere Wang, a uzvanici su na dar dobili natikače s imenima Jareda i Ivanke i porukom "Sjajan par".

Getty Images
Na dobrotvornoj večeri u New Yorku 1993. s majkom Ivanom Trump

A čini se da i jesu. Dvoje mladih ljudi po mnogočemu je slično: oboje su radišni i ambiciozni, oboje potomci iznimno imućnih obitelji, odrasli u raskoši. Ivanka je djetinjstvo provela u stanu od 3000 četvornih metara na vrhu Trump Towera, s pogledom na Central Park i najskuplje nekretnine na Manhattanu, a prvi joj je susjed bio kralj popa Michael Jackson. Jared je odrastao na golemu imanju u New Jerseyu kao jedno od četvero djece nekretninskog magnata Charlesa Kushnera, potomka Židova koji su pobjegli pred holokaustom, čije je carstvo u jednom trenutku obuhvaćalo 250 tisuća stanova na sjeveroistoku zemlje. I Jared i Ivanka pohađali su najbolje privatne srednje škole i prestižne fakultete, ona Wharton, on Harvard za razliku od mnogih bogataških sinova i kćeri, nisu se pretvorili u razmažena čudovišta. Naprotiv, od početka srednje škole svako su ljeto vrijedno radili, jer tata Kushner nije vjerovao u ljetne praznike, baš kao ni tata Donald Trump i mama Ivana, bivša manekenka i češka skijaška reprezentativka. U obje su obitelji djeci odmalena usađivali radne navike i učili ih disciplini.

Getty Images
Ivanka s ocem Donaldom Trumpom u njegovu raskošnom njujorškom stanu od 3000 četvornih metara

- Išli smo s tatom u ured, radili na gradilištima. Naučili smo što znači raditi - poslije je rekao Jared, a Ivanka se sjeća kako je već s 15 godina pomagala nadgledniku gradilišta Trump World Towera. Ali premda se njegov imetak tad mjerio u milijardama, Trump nije kćer učio rastrošnosti. Kad ga je jednom nakon škole zatražila kreditnu karticu da si kupi novi kupaći kostim, Donald je mirno rekao: "Misliš da ti zbilja treba još jedan kupaći?" i nije joj dao karticu. Možda zato novac koji je zaradila u srednjoj školi kao manekenka, snimajući kampanje za Tommyja Hilfigera i noseći Versaceove revije, Ivanka nije bezglavo spiskala na provode u noćnim klubovima, šampanjac i drogu, kao mnoge bogate nasljednice, nego ga mudro investirala. Nakon diplome zaposlila se u jednoj nekretninskoj tvrtki, a s obzirom na to da je, kao i otac, opsesivno točna, prvi je dan na posao krenula u šest sati da ne zakasni; kad je prije pola sedam stigla u ured, ondje još nije bilo ni žive duše!

Getty Images
Kao 17-godišnji model na reviji Marca Bouwera

Jared je, pak, nakon diplome prava na Sveučilištu u New Yorku počeo raditi u uredu javnog tužitelja Manhattana, ali tada mu je skandal promijenio život. Njegov je otac 2004. završio u zatvoru zbog utaje poreza, a Jared je sa svoje 24 godine morao preuzeti očev biznis i sačuvati obiteljsku povezanost - i s tim se novim obvezama uspješno uhvatio u koštac.

- Ta me priča naučila da se ne grizem zbog stvari koje ne mogu kontrolirati - poslije je rekao Jared koji je s vremenom nakupio nekretnina u vrijednosti od oko 14 milijardi dolara, i to u četvrtima u usponu kao što su Dumbo u Brooklynu, East Village, Astoria i Queens.

Par se, pak, uselio u dvokatni stan od 400 četvornih metara u Trumpovoj zgradi na Park Avenue, koji im je dizajnirala čuvena Kelly Behun u jednostavnom, modernom stilu, s profinjenim detaljima kao što su stolci Mies van der Rohea i Eamesa i rasvjeta Lindsey Adelmann te odlično opremljenom kuhinjom. Iako Ivanka do udaje nije znala ni jaje skuhati, naučila je, što joj nije teško palo jer i inače ne prestaje učiti nove vještine, od stranih jezika do kompjutorskih programa.

Večera za muža

- Ima nečeg vrlo ženstvenog u tome da mogu dočekati muža s večerom kad se vraća s posla - izjavila je Ivanka te istaknula da joj je najbolji dar od muža štapni mikser, jer obožava kuhati krem juhe. No, da bude jasno, tim ženstvenim poslom Ivanka se, prema vlastitu priznanju, bavi možda jednom tjedno. Inače se posvećuje poslu, baš kao i Jared.

Rex
Jared Kushner, među ostalim, vlasnik je novina New York Observer

- Volim kad je Jared do kasno u uredu - rekla je te priznala kako uvečer ona i muž sjede jedno kraj drugoga sa svojim laptopima i rješavaju poslovne obveze, dok je u svojoj prvoj knjizi pod naslovom “Trump Card” opisala kako u tipičnom radnom danu ustaje oko 5:30, između 6:30 i 7 sati u uredu odgovara na poštu, do 18 sati je na sastancima i konferencijskim pozivima, s posla odlazi oko 21, a u ured redovito navraća i nedjeljom, što je naučila od Murdocha.

Doduše, taj se ritam ponešto promijenio otkako su na svijet došla djeca, a Ivanka, koja često na Instagramu objavljuje obiteljske fotografije, nedvosmisleno daje do znanja što joj je najvažnije.

"Imam nekoliko vrlo važnih uloga, ali majčinska će mi uvijek biti najdraža", napisala je uz sliku kćerkice Arabelle Rose (5) i sinova, troipolgodišnjeg Josepha i Theodorea koji će za dva mjeseca napuniti godinu.

Profimedia
Ivanka Trump i Jared ushner s kćeri Arabellom i sinovima Josephom i Theodoreom

Kako bi izbjegla kritike kojima je bila izložena - da svoje javne nastupe s izabranim predsjednikom koristi za promidžbu vlastitih proizvoda, kao što je narukvica za 10.800 dolara koju je nosila u TV emisiji "60 Minutes" - Ivanka će, kao i njezin suprug, odstupiti sa svih poslovnih funkcija u svojoj i obiteljskoj tvrtki i posvetiti se potrazi za novim domom u Washingtonu i brizi o djeci. Ali neće odustati od toga da savjetuje oca.

Linker
19. travanj 2024 20:18