emocije na vrhuncu

Ivana Paradžiković o danima koji se ne zaboravljaju: ‘Na današnji dan, moja je obitelj bježala‘

Urednica i voditeljica emisije ‘Provjereno‘ emotivnom objavom probudila je sjećanje na dan kada je njezina obitelj protjerana iz vlastite kuće... Vukovar je u njezinom sjećanju živ i ponosan grad za koji je osim tužnih veže puno više lijepih sjećanja na prve ljubavi, prijatelje i obitelj....

"Ovo je moje sjećanje na Vukovar. Ja i moja Ana. Rodica iz Vukovara, grada u kojem sam provela svake ljetne praznike, svaki slobodan dan, svaki blagdan, jer Ana i ja bile smo nerazvojne. K’o prst i nokat. Sve do te proklete 1991. Na današnji dan, prije 29 godina, moja je obitelj bježala.. Anina je živjela ovdje gdje je i nastala ova fotografija. U izbjeglištvu, u hotelu Dubrovnik, na Trgu bana Jelačića. Odnosno Ana i mama. Za Tomu se nije znalo gdje je. Sve dok jednoga dana, kada su sve već nade ugašene, iz autobusa kojim su stizale razmjene zarobljenika iz logora, nije izašao neki kostur nalik na njihovog tatu i muža.", napisala je uz fotografiju iz djetinjstva urednica i voditeljice emisije 'Provjereno' Ivana Paradžiković, a onda rekla na koji način ona obilježava Dan sjećanja.

"29 godina poslije, meni ne dođe da zapalim svijeću, jer kada ti se ja sjetim Vukovara, ne mislim na mrtvaca. Sjetim se toplog Dunava, zgodnog susjeda punkera, “...mirnih ljudi i stabilnih lađa, tijesnih suknji i komotnih carda...” i nas dvije, sretne i nasmijane."

"Ja sam ti neke drugačije sorte, ja pamtim samo sretne dane", zaključila je Ivana.

Podsjetimo, poznata urednica rođena je u Sremskoj Mitrovici, odrasla u Vojvodini, ali je za vrijeme rata s obitelji protjerana - otišli su u Njemačku. Tada je imala samo devet godina, a selila se ukupno 17 puta. Nakon svega priznaje kako zbog tog ružnog iskustva nikada nikog nije mrzila niti na to pomišlja, ali izbjegličke godine ostavile su joj traumu.

image
Ivana se nakon što je morala napustiti svoju kuću s obitelji selila 17 puta...
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

"Moja je obitelj jedva izvukla živu glavu, protjerani smo iz svog doma, ostali bez svega. U tuđoj su zemlji mama i tata samo htjeli raditi, zaraditi, ispočetka izgraditi neki novi svijet za nas tri sestre. Ali nismo tamo nikada pripadali jer nam nisu dali da pripadamo", napisala je na svojem Instagram profilu povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Čitajte i:

Ivana Paradžiković rasplakala cijelu dvoranu na fakultetu: I meni su suze potekle u potocima

Ivana Paradžiković zabrinuta jer se sve otelo kontroli: 'Svi me zovu uznemireni i uplakani'

Ivana Paradžiković: Moja obitelj jedva je izvukla živu glavu, protjerani smo iz doma, ostali bez svega

Linker
18. travanj 2024 23:11