PRIČE

Ispovijesti žena koje su to prošle: Bolna istina svih kojima je najveća želja da postanu majke

Američka glumica Jennifer Aniston nedavno je otkrila kako se godinama borila s neplodnošću i bila na pomognutoj oplodnji, ali nije osamljen primjer: kroz istu tešku borbu prošle su i mnoge druge poznate žene.

Milijuni žena diljem svijeta bore se s neplodnošću i svaka koja je prošla kroz taj mučan i bolan proces zna koliko joj je teško. Zato nedavno priznanje američke glumice Jennifer Aniston da je tijekom svojih tridesetih i četrdesetih prolazila kroz proces potpomognute oplodnje i činila sve da postane majka - a pritom su je mediji godinama razapinjali da se odrekla djece zbog karijere, zvuči posebno gorko. Bez obzira na golemu slavu i novac nije uspjela ispuniti najveću životnu želju, a uz to ju je javnost stalno kritizirala. Godinama se pisalo da su joj brakovi s glumcima Bradom Pittom i Justinom Therouxom propali, između ostalog, i zato jer nije htjela djecu.

"Pokušavala sam zatrudnjeti i to je za mene bio put pun izazova. Bilo je zaista teško. Prolazila sam kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje, pila kineske čajeve, pokušavala apsolutno sve. Provela sam tolike godine krijući svoju priču o potpomognutoj oplodnji. Svijet stvara priče koje nisu istinite, ali sada osjećam da mogu reći istinu. Nemam što skrivati", kazala je u potresnom intervjuu magazinu Allure Jennifer Aniston.

image

Jennifer Aniston

MATT BARON/SHUTTERSTOCK MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Danas se pomirila s činjenicom da nikada neće roditi, ali gorko žali zbog toga što nije kao mlađa zamrznula jajne stanice - što bi joj ostavilo mogućnost da dobije dijete uz pomoć surogat majke.

"Dala bih sve da mi je netko rekao: "Zamrzni svoje jajne stanice. Učini si uslugu". Tada nisam pomišljala na to i danas sam tu gdje jesam. Taj brod je otplovio" priznaje Jennifer, koju je posebno pogađala okrutnost s kojom se mediji odnose prema poznatim i uspješnim ženama bez djece.

Naime, brojni tekstovi sugerirali su da je zvijezda serijala "Prijatelji" sebična i da joj je važan samo uspjeh u poslu.

"Bilo mi je stalo do karijere. Ne daj bože da je žena uspješna i nema dijete. A te priče da me muž napustio jer mu nisam htjela roditi dijete... Totalna laž!", sarkastično je komentirala Aniston.

Danas, priznala je, osjeća olakšanje jer joj više iznad glave ne visi vječno "možda". Sve muke kroz koje je prošla oblikovale su je kao osobu i zbog toga danas ima puno više samopouzdanja.

"Rekla bih da sam u svojim kasnim tridesetima i četrdesetima prošla kroz stvarno teška sranja, i da nije bilo toga, nikada ne bih postala ono što sam danas. Zahvalna sam za sve što sam prošla, jer da nije bilo tako, ostala bih uplašena, nervozna, nesigurna tko sam. A sad, više me nije briga", odlučna je glumica.

Da nije sve onako kako mediji pišu, Jennifer je dala naslutiti još 2005., kada se nakon pet godina braka razvela od Brada Pitta nakon što ju je prevario s kolegicom Angelinom Jolie. Bio je to veliki šok, jer su slovili kao idealan par i među njima, barem javno, nikada nije bilo trzavica. Već tada je krenula podmukla priča o tome kako krivac za raspad braka nije Brad, koji ju je prevario, nego to što Jennifer nije htjela imati djecu, a on ih je silno želio.

"Nikada nisam rekla da ne želim djecu. Uvijek su me najviše inspirirale žene koje su mogle uskladiti karijeru i obitelj. To nije bio razlog raspada mog braka, kojem sam najviše doprinijela svojim pesimizmom. U braku sam uvijek bila preplašena i sumnjičava, nikako se nisam mogla osloboditi osjećaja nepovjerenja. Kad ti se roditelji razvedu, teško je slijepo vjerovati u bračnu bajku sa sretnim završetkom", kazala je poslije Jennifer, koja je imala vrlo kompliciran odnos s pokojnom majkom, glumicom i manekenkom Nancy Dow, za koju danas tvrdi da joj je sve oprostila.

Roditelji su joj se u djetinjstvu često svađali, najčešće zbog novca i neuspješnih karijera, a razveli su se kad je Jennifer bilo devet godina. Njihov odnos bio je od malih nogu turbulentan, jer je majka stalno kritizirala kćerin izgled pa je Jennifer izrasla u nesigurnu mladu ženu punu kompleksa, a to se reflektiralo na njezine odnose s muškarcima.

image

Jennifer Aniston i bivši suprug Justin Theroux

PACIFICCOASTNEWS.COM/PACIFIC C PACIFICCOASTNEWS.COM/PACIFIC C

Drugog supruga, glumca Justina Therouxa, upoznala je 2011. na snimanju filma "S njim i na kraj svijeta". Vjenčali su se tri godine kasnije, a razveli 2017. jer se on teško nosio s činjenicom da su ga svi percipirali jedino kao muža Jennifer Aniston.

"Nitko ne zna što se događa iza zatvorenih vrata. Ne znaju što sam prošla, i medicinski i emocionalno", rekla je Jennifer nakon drugog razvoda, a njezine riječi postale su potpuno jasne tek sada, nakon što je priznala da je prošla kroz potpomognutu oplodnju.

Danas je sama, ali još uvijek nije izgubila vjeru u ljubav.

"Voljela bih imati kvalitetnu vezu. Bilo bi divno doći kući, pasti nekome u zagrljaj i reći: "Imala sam težak dan". Nikad ne reci nikad, ali udaja me više ne zanima", zaključila je Jennifer Aniston dodajući da će jednog dana napisati knjigu o svemu kroz što je prošla. Vjerojatno će se mnoge žene, iako ni izbliza tako bogate i slavne, pronaći u njoj.

image

Glumica Leona Paraminski i kćerkica Liv

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Leona Paraminski

Zagrebačkoj glumici krajem 2020. ispunila se dugogodišnja želja da ostane trudna, a kako ona i suprug Tin Komljenović to nisu mogli ostvariti prirodnim putem, iz Amerike je doputovala u Hrvatsku i podvrgnula se medicinski pomognutoj oplodnji kod dr. Velimira Šimunića.

- Tijekom ljeta sam onamo prvi put otišla na izvantjelesnu oplodnju, vratila se u Ameriku, no postupak nije uspio. Bilo mi je to vrlo teško i frustrirajuće, pogotovo zbog toga što mi nitko nije znao reći zašto ne mogu zatrudnjeti pa da problem nekako riješim. Tri mjeseca kasnije pokušala sam ponovno, jer ostala je još jedna Tinova i moja "frozen baby", kako u šali nazivam blastocistu, to jest napredni embrij za implantaciju. Nisam imala nikakvih očekivanja kada sam ponovila transfer. Ovoga puta - uspješno. Bila sam u nevjerici i plakala od sreće - ispričala je Leona, potvrdivši kako su cijene in vitro postupaka ovdje višestruko niže - u SAD-u se penju i do 50 tisuća dolara. Djevojčicu Liv rodila je u rujnu 2021.

image

Tena Štivičić

MATEA SMOLčIć SENčAR

Tena Štivičić

Vlastito iskustvo izvantjelesne oplodnje hrvatska dramatičarka prenijela je dijelom i u predstavu ‘64‘, a o tome je govorila i za Gloriju.

- Ne mogu reći da je bilo lako, bilo je razočaranja, prvi krug nije uspio, osim toga morala sam prevladati veliki strah od igle, ali mislim da sam ušla s pozitivnim stavom. Nema nikakve sumnje da je najveći teret na ženi. Njeno tijelo je pod lupom, ona prođe toliko čeprkanja po svojoj unutrašnjosti da gotovo postane imuna na preglede vaginalnom sondom. Ona prima injekcije, ona trpi utjecaj hormona koji na neke žene djeluje intenzivno. Pritom, većina žena radi sve to uz sve druge zahtjeve svakodnevnog života, poslove, karijere, neke uz malu djecu koju imaju. Sigurno je da podrška partnera igra veliku ulogu - rekla je Tena, koja je sa suprugom Douglasom Henshallom prije šest godina dobila kćer Anju.

image

Nevena Rendeli

MATIJA DJANJESIC/CROPIX CROPIX

Nevena Rendeli Vejzović

Ostati trudna za mene je godinama bio pothvat, a imala sam i izvanmaterničnu trudnoću. Na kraju su moje blizanke Lea i Mare začete medicinski pomognutom oplodnjom. Razlozi zašto je to tako su različiti, ali uglavnom vam nitko ne zna reći zašto baš vi ne možete zatrudnjeti prirodnim putem - rekla je poduzetnica i voditeljica koja je blizanke rodila u ljeto 2017.

Nakon godina borbe i prolivenih suza, nemalo se iznenadila kada je samo osam mjeseci nakon porođaja doznala da je ponovno trudna, zanijevši prirodnim putem. Sa suprugom Makom Vejzovićem krajem 2018. dobila je kćer Vitu.

image

Hana Tabakovic sa sinom Leonom

MARKO MISCEVIC/CROPIX CROPIX

Hana Tabaković Baksa

Televizijska voditeljica četiri je godine odlazila na pomognutu oplodnju, a trudna je ostala iz petog puta. Njezini su problemi počeli prije 12 godina kada je doznala da boluje od endometrioze.

- Pokušaji pomognute oplodnje uključuju hormone, injekcije, stalne preglede kod ginekologa, strepnju, neizvjesnost, strah. Prvi put nije uspjelo. Ni drugi. Treći put, pred Božić 2020., imala sam osjećaj da sam dotakla dno. Prošla sam cijelu hormonalnu terapiju i trebala čekati 14 dana da vidim jesam li trudna, a u međuvremenu smo suprug i ja dobili pozitivan nalaz - na koronu. Bili smo zatvoreni doma u karanteni, a ja sam samo plakala. Onda sam dobila negativan nalaz na trudnoću pa sam nastavila plakati. To su oni trenuci kad veze ili pucaju ili postanu jače. Borisa i mene ta je muka još više povezala. Mnogo je pomoglo i to što me prof. Hrvoje Vrčić poticao da ne odustanem, jer šansa postoji - prisjetila se Hana. Kada je napokon ostala trudna, toliko se izbezumila da je umjesto muža, o sretnoj vijesti prvo obavijestila prijateljicu u Dubaiju. U prosincu 2021. rodila je sina Leona.

image

Michelle Obama

RICHARD ISAAC/SHUTTERSTOCK RICHARD ISAAC/SHUTTERSTOCK

Michelle Obama

Supruga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame u svojim je memoarima naslova ‘Becoming‘ otkrila da je zbog problema sa začećem svoje kćeri Sashu i Maliju dobila tek nakon što se podvrgla pomognutoj oplodnji, a progovorila je i o spontanom pobačaju.

- Osjećala sam se izgubljeno, napušteno, mislila sam da sam podbacila, jer tada se o spontanim pobačajima nije govorilo i nisam znala koliko su oni česti. Sjedili smo sami, svatko u svojim mislima i boli, misleći kako nešto s nama ne valja. Upravo zbog toga mislim da je itekako važno razgovarati s mladim majkama i osvijestiti ih da se spontani pobačaji događaju - otkrila je Michelle.

Linker
19. travanj 2024 10:03