Život s tri stenta

Ispovijest žrtve srčanog udara: ‘Ignorirala sam simptome koji su rani pokazatelj da nešto ne štima‘

Najnoviji podaci pokazuju da od kardiovaskularnih bolesti umire više žena nego muškaraca, jer su zbog prezaposlenosti sklone zanemarivanju simptoma: ovo je priča zagrebačke frizerke Ljiljane Topolovec koja je na hitnu stigla u zadnji čas.

Svakog listopada, koji je tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, suočavamo se s novim podacima o broju oboljelih i umrlih od te opake bolesti, no ona ipak nije najčešći uzrok smrti ženske populacije u Hrvatskoj. U nas žene najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti, a prema podacima koji su izneseni tijekom projekta Žena i srce - od srca je u 2019. godini umrlo otprilike 30 posto više žena nego muškaraca!

Zagrebačka frizerka Ljiljana Topolovec (55) jedna je od onih koju je zadesio srčani udar, ali, srećom, nije završio fatalno. A mogao je - da samo petnaest minuta nakon dolaska na hitnu nije već bila na operacijskom stolu, da se to dogodilo prije dvadeset godina, a ne danas, kad medicina raspolaže znanjima, tehnikama i instrumentima koji u takvim situacijama spašavaju živote. Zahvalna na prilici koja joj je pružena “novim rođenjem” Ljiljana je odlučila ispričati svoju priču - ako će to nekoj drugoj ženi pomoći da prepozna simptome srčanog udara, koji su drukčiji i suptilniji nego kod muškaraca, što je nerijetko razlog da se ne reagira na vrijeme.

Sve je počelo negdje nakon pedesete, s nekim promjenama koje sam pripisivala menopauzi: kronični umor, malaksalost, bezvoljnost, isprekidani san...

- Nekoliko mjeseci prije infarkta počela sam osjećati pritisak u prsima, zapravo bol za koju sam mislila da je refleksna bol od kralježnice. I to uvijek ujutro, pa bih dan počinjala nekim analgetikom. Tek poslije sam doznala da su taj pritisak i nelagoda u grudima jedan od prvih simptoma da nešto ne štima sa srcem - govori Ljiljana Topolovec, dodajući da je njen život u tom trenutku bio baš onakav kakav treba biti.

Nakon pregleda kod liječnika, Ljiljani su ustvrdili da ima infarkt i hitno je morala na ugrađivanje čak dva stenta.

- Sjećam se - nastavlja - da je iz zvučnika dopirala glazba, da sam bila potpuno opuštena dok sam slušala Saru Brightman. Kad sam čula onu njenu divnu stvar ‘Time to Say Goodbay’, pomislila sam - čekaj, pa meni još nije vrijeme da kažem zbogom, ne ide mi se s ovog svijeta. No, ako baš moram, u redu. Tek tada sam osvijestila što mi se događa.

Cijelo Ljiljanino iskustvo pročitajte u novoj Gloriji koja je na kioscima od 8. listopada 2020.!

Linker
20. travanj 2024 09:43