TOP ODABIR

Isplatilo se! Kako je nepoznati europski film dobio američku inačicu i svojio tri Oscara

Mnogi ne znaju kako je trima zlatnim kipićima nagrađena CODA remake kontraverzne francuske komedije iz 2014. godine.

Ne prestaju hvalospjevi i čestitke filmskoj ekipi obiteljske komične drame CODA, koja se na 94. dodjeli Oscara prometnula u najveće iznenađenje i osvojila sva tri zlatna kipića Američke filmske akademije za koja je bila nominirana: za najbolji film, najboljeg glumca u sporednoj ulozi i najbolji adaptirani scenarij. Osim toga CODA se u povijest sedme umjetnosti upisala i kao prvi film s gluhonijemim glumcem oskarovcem, a ta je čast pripala 53-godišnjem Troyju Kotsuru koji se dosad mogao pohvaliti brojnim kazališnim, ali tek rijetkim filmskim ulogama. CODA je i prvi film u produkciji televizijske streaming platforme Apple TV+ koji je osvojio Oscara, pa nije čudo da ga je dosad u kućnim kinima pogledalo znatno više ljudi nego u kinodvoranama.

To će se vjerojatno promijeniti, jer su Oscarom nagrađeni filmovi mamac za publiku diljem svijeta, a dodatni plus je i činjenica kako je riječ o priči koja je itekako dopadljiva najširem sloju ljubitelja sedme umjetnosti.

Čitajte i: Najveći pregled ovogodišnjih oscara: Sva iznenađenja, nagrade i modne kreacije

No, tek rijetki su prije nego što je CODA tako uvjerljivo trijumfirala na svečanosti u Dolby teatru znali kako je taj film zapravo američka verzija francuske priče, snimljene 2014. Original se zove La Famille Belier (Glas obitelji Belier) režirao ga je Eric Lartigau, koji je i koscenarist obiteljske drame o tinejdžerki koja zbog studija zborskog pjevanja na prestižnoj školi Maitrise de Radio France napušta svoju obitelj - gluhonijeme roditelje i brata, te život na farmi koju bi, kako svi očekuju, trebala naslijediti i nastaviti voditi.

image

Francuska glumica Louane Emera u filmu 'Glas obitelji Belier'

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Šarmantno ispričana dirljiva filmska bajka oduševila je francuske gledatelje i publiku u francuskom govornom području diljem svijeta, pa je film s budžetom od 13 milijuna dolara na kinoblagajnama zaradio pet puta više - gotovo 73 milijuna dolara. U kinima ga je pogledalo 7,5 milijuna ljudi, a dobio je i šest nominacija za francusku filmsku nagradu Cesar od kojih je Louane Emera osvojila onu za najbolju mladu glumicu. U hrvatskim kinima prikazivao se u ograničenoj distribuciji 2015., no zajednica gluhih i osoba s teškim oštećenjem sluha nije ga osobito dobro prihvatila, dapače.

image

Članovi obitelji Belier: Karin Viard, Francois Damiens i Louane Emera glumci su u originalnoj francuskoj verziji filma iz 2014.

JERICO - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Gluha francuska novinarka Marylene Charriere napisala je kako je jako dobra intencija širu javnost upoznati sa znakovnim jezikom, no ciljana publika na skrivenoj premijeri u francuskom gradu Toulouseu 31. listopada 2014. bez titlova nije mogla razumjeti znakovno pismo kojim su se glumci služili na platnu. Kritičarka Rebecca Atkinson kritizirala je odluku redatelja i producenata da uloge gluhih likova dodijele glumcima bez oštećenja sluha koji nemaju pojma u kakvom svijetu žive protagonisti koje utjelovljuju, a konačni rezultat svega je - pogrešna interpretacija.

image

Pjevačica i glumica Louane Emera za svoju je ulogu nagrađena francuskim Cesarom 2015.

BERTRAND GUAY/AFP/PROFIMEDIA

Kako god, tri Oscara za američki remake izvukli su i original iz zaborava, a ključna činjenica koja je CODA-u na velika vrata uvela u filmsku povijest vjerojatno je bila odluka francuskog producenta Philippe Rousseleta koji se redateljici i scenaristici Sian Heder obratio sa željom da napravi englesku inačicu filma. Ali ne kao puku kopiju, nego novi film sa sličnim premisama kao original. I tako je nastala obiteljska drama o ribarima iz Gloucesetera u američkoj saveznoj državi Massachusetts koja je oduševila kritiku, publiku i Akademijine glasače diljem svijeta.

Linker
23. rujan 2022 19:28