TV PREPORUKA

Insajderski pogled u profesionalni i privatni život najmlađe premijerke u povijesti

Bivša finska premijerka Sanna Marin glavna je protagonistica dokumentarnog serijala "Prvih pet" čija je premijera 9. lipnja na platformi HBO Max.

Nije izborila drugi mandat na čelu finske vlade, prije tjedan dana objavila je da se nakon tri godine braka i devetnaest godina veze razvodi, ali je bivša finska premijerka Sanna Marin defitintivno obilježila suvremenu političku povijest Europe. Uz ostalo svoju je zemlju, koja je desetljećima inzistirala na neutralnosti, uvela u NATO savez, a u svom je mandatu podigla svijest o potrebi jače zaštite ženskih prava, te inzistirala na ravnopravnosti, blagodatima obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalnih tranfera za sve. Zbog toga je neustrašiva Sanna Marin pravi filmski lik, a sad je dobila i svoj prvi dokumentarni serijal pod nazivom "Prvih pet" (First Five), čija je premijera 9. lipnja na platformi HBO Max.

Trodijelni serijal "Prvih pet" prati put bivše premijerke Sanne Marin na čelu finske vlade, te njezinih najbližih suradnica u vremenu pandemije korone i ruske invazije na Ukrajinu, bez presedana u novijoj europskoj povijesti, te prikazuje profesionalni i privatni život iznimnih žena, istražujući teme majčinstva, moći i ženstvenosti. "Uzbuđeni smo zbog premijere prve finske dokumentarne serije u povijesti HBO Maxa", rekla je Hanka Kastelicová, potpredsjednica dokumentarnih filmova za HBO Max EMEA.

image

Prvih pet: Sanna Marin Finsku je vodila s timom svojih najbližih suradnica

PRESS

"Čak i u zemlji s dugom tradicijom sudjelovanja žena u javnom i političkom životu, političarke se još uvijek gledaju s predrasudama, te strože kiritiziraju od svojih muških kolega. Vidjeti kabinet mladih žena Sanne Marin kako vode državu je krajnje inspirativno i pokazuje da je definitivno došlo vrijeme za veću ravnotežu spolova na ključnim pozicijama moći diljem svijeta“, dodala je.

Sanna Marin finska je premijerka postala u prosincu 2019., te je kao 34-godišnjakinja postala najmlađa liderica neke zemlje u povijesti. Rođena je 16. studenog 1985. u Helsinkiju, a nakon razvoda roditelja odgojila ju je majka sa svojom partnericom. Da si plati studij upravnog prava na Sveučilištu u Tampereu radila je u pekarnici i u trgovini, zbog čega ju je ministar unutarnjih poslova susjedne Estonije podrugljivo nazvao - prodavačicom.

image

Plakat serijla

PRESS

"To je nebitno, takvi pokušaji difamacije uopće me ne diraju. Mnogo mi je važnije da u našoj zemlji imamo vrlo dobar obrazovni sustav, dobar zdravstveni i socijalni sustav koji svakome omogućuva da razvije svoje potencijale. To je jedan od razloga zašto se Finci smatraju najsretnijima na svijetu", izjavila je Sanna Marin, koja je 19 godina provela u vezi s bivšim nogometašem Markusom Räikkönenom, a njihova kći Emma danas je 5-godišnjakinja.

image

Vjenčanje Sanne Marin i Markusa Räikkönena

MINTTU SAARNI/SHUTTERSTOCK

"Zahvalni smo na 19 godina zajedničkog života i na našoj voljenoj kćeri. I dalje ćemo ostati dobri prijatelji i dobri roditelji", napisali su u zajednjičkoj objavi na Instagramu.

Linker
25. travanj 2024 00:21