JOŠ MALO

Imamo sve detalje o novim lokacijama Adventa u Zagrebu, pripremite se na vrijeme

Lampice se pale u subotu i ne prestaju svijetliti sve do 7. siječnja, a ovogodišnja inspiracija su tradicionalne hrvatske igračke

Miris kuhanog vina i tople čokolade plovi noćnim zrakom. Hladni stisak zime se ne osjeti, izgubio se pod svjetlom milijuna lampica koje obasjaju kućice, klupe, drveće...Nedostaju još samo snježne pahulje koje će ovom prekrasnom scenariju podariti slatki prstohvat čarolije.

Još malo i uskoro će ovaj predivan osjećaj preplaviti milijune ljudi u hrvatskoj metropoli jer dijeli nas još samo nekoliko dana prije početka novog zagrebačkog Adventa. Lampice se pale u subotu i ne prestaju svijetliti sve do 7. siječnja, što znači da će Zagrepčani i posjetitelji imati priliku više od mjesec dana uživati u blagdanskoj čaroliji i stvoriti nove uspomene koje neće tako lako zaboraviti. Inspiracija ovogodišnjeg Adventa su tradicionalne hrvatske igračke koje će ispuniti grad kako u fizičkom, tako i u virtualnom obliku, s namjerom da vrate one starije u vrijeme kada se sve činilo jednostavnijim te da mlađe naraštaje poduče ljepotama darivanja tijekom prijašnjih Božića. Kao što svake godine imamo novu tematiku Adventa, tako imamo i niz novih programa koje je pripremila Turistička zajednica grada Zagreba kako bi uljepšali predbožićno razdoblje za sve posjetitelje.

Novi programi

Ove godine čeka nas šest noviteta: Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti, Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika te Advent u zagrebačkim hotelima. Kako bi provjerili o čemu se radi, popričali smo s osobama koje stoje iza ovih projekata te saznali kakve ljepote očekuju posjetitelje ovogodišnjeg Adventa.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Za početak, krenimo s nečim slatkim i ukusnim. Zagrebački ugostitelji odlučili su ove godine podignuti ljestvicu gastronomske ponude u sklopu Adventa te prilagoditi svoju ponudu nadolazećim blagdanima. Kako kaže Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja, bit će to jedan gastro užitak za sve Zagrepčane i njihove posjetitelje:

- Gostima ćemo ponuditi maštovita i raznovrsna jela koja će moći jesti na terasi ili u samom lokalu restoranu – ističe Troskot.

Neki od specijaliteta su bakalar, buncek, malo posebniji topli zalogaji, razne slatke delicije te prigodni topli kokteli, a restorani iz projekta Zagreb Jingle Mingles moći će se prepoznati po igračkama i raznim drugim detaljima kojima će biti ukrašene njihove terase. Sve u svemu, radi se o nizu delicija koje će zasigurno ostati zapamćena na nepcima Zagrepčana.

Drvene igračke

Nisu ugostitelji pritom jedini koji su zajednički zasukali rukave. Zagrebački obrtnici svoje su dvorište u Prolazu matice hrvatskih obrtnika pretvorili u bajku za one najmlađe. Samu halu ukrasit će s više od 200 ručno izrađenih drvenih igračaka i ukrasa, a sve će podsjećati na unutrašnjost kuće Bake Mraza. U kuhinji će se tako moći pojesti fine fritule, u dnevnom boravku će se čitati priče i odvijati radionice, a poseban kutak bit će rezerviran za dječje koncerte i predstave.

- Program je ponajviše namijenjen djeci, no želimo da se i roditelji, baš kao i najmlađi, prisjete kako je nekada izgledao Božić, odnosno kako su nekada izgledale božićne igračke – priča Maja Vračarić, glasnogovornica Obrtničke komore Zagreb te voditeljica projekta Obrtničkog Adventa, te dodaje kako također žele podsjetiti javnost da hrvatski obrtnici izrađuju i unikatne ručno izrađene igračke. Upravo zato će se dio tih igračaka, kao što su drveni konjići ili ptičice klepetuše, moći kupiti u samom Prolazu, ali će se i organizirati radionice na kojima će djeca naučiti izrađivati medene kućice te razne ukrase za božićno drvce što će im samo još više uljepšati blagdane.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

U dvorani Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO očekuje nas sedam koncerata besplatnih za posjetitelje, a jedino će biti potrebno priložiti Covid potvrdu za ulazak. Program će dijelom biti njihov standardni plesni, ali i dijelom božićni s pučkim blagdanskim popevkama i plesovima iz Zagorja, Turopolja, Baranje, Međimurja te drugih dijelova Hrvatske.

- Vrijednost božićnog sadržaja time je veća jer su to hrvatske božićne pjesme koje su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro – ističe Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO, te dodaje da imaju dva programa - plesni i vokalno-instrumentalni.

Put oko svijeta

Selimo se sada na Gornji grad gdje će Muzej prekinutih veza u suradnji s Yammat FM-om organizirati Adventovo na Katarincu koje počinje mini izložbom „Kad bi igračke pričale“ interpoliranom u stalni postav muzeja koji se na ovaj način priključuje ovogodišnjoj temi Zagrebačkog Adventa. Uz to, organizatori će posjetiteljima ponuditi mogućnost putovanja svijetom i to kroz šetnju Ćirilometodskom ulicom.

- Kako već dvije godine živimo u situaciji u kojoj su putovanja podosta ograničena, ovdje ćete moći krenuti na imaginarni put oko svijeta šetnjom uz prozore muzeja ispunjene blagdanski ukrašenim siluetama svjetskih metropola i zimovališta - kaže Marija Curić iz Muzeja prekinutih veza.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Osim toga, priprema se i poseban glazbeni program sa svirkama uživo četvrtkom i subotom, dok će se ostalih dana u tjednu za veselu atmosferu brinuti DJ-i. I gastronomska ponuda zvuči obećavajuće jer slatki zalogaji nose potpis Petre Jelenić, a slani Brokenships Bistroa na čelu s Dinom Galvagnom.

S Gornjeg grada idemo u zagrebačke hotele koji su za goste osmislili posebnu blagdansku ponudu i uređenje kako bi im dodatno uljepšali boravak tijekom Adventa. Svaki hotel dat će svoj unikatan dodir hrani te ugođaju, tako da će svaki posjetitelj lako pronaći nešto za sebe.

Besplatni koncerti

Listu noviteta zatvaramo s Christmas Gardenom u Akademiji likovnih umjetnosti. Iza njega stoji poznata ekipa koju čine Zvone Pušić i Marko Matošić, a Tamara Terzija, glasnogovornica projekta, kaže kako posjetitelji mogu očekivati „najbajkovitije mjesto u Zagrebu“.

- Uređenje Parka ALU zamislili smo kao niz manjih i većih kupola koje imaju samo „kape” s gornje strane (prozirne) s kristalnim lusterima iz luksuzne dnevne sobe koji vise u sredini, a koji se kod blagog puhanja vjetra pomiču i zrcale mnoštvo boja rasvjete koja ih okružuje. Sve je inspirirano igrom svjetla i sjene, drveća i ostalih nasada parka – priča Terzija.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Glavni „adut“ njihova programa bit će besplatni koncerti vikendom, a čast otvaranja pripala je sastavu Nipplepeople. Uz to, kroz cijelo trajanja Adventa u Akademiji, Park ALU će sadržavati skulpture naših najeminentnijih umjetnika, dok će u posebnoj kupoli biti organiziran izložbeni prostor umjetnina koje su izradili studenti ALU, i te umjetnine će se na mjestu moći kupiti. Osim kulture i glazbe, pripremili su i gastro ponudu, kao i dječji program Eko Limach Advent kroz koji će educirati najmlađe da više brinu o okolišu.

Iz svega ovoga ne sumnjamo ni najmanje kako nas sve očekuje još jedan prekrasni i bajkoviti Advent u Zagrebu koji će mnogima zasigurno stvoriti uspomene koje će pamtiti do kraja života.

Na Adventu održat će se čak 129 besplatnih koncerata

Novi programi nisu jedini koji će unijeti božićnu čaroliju na ovogodišnji Advent u Zagrebu. Uvijek prisutne i rado viđene lampice ponovno će preuzeti Zagreb te unijeti posebnu toplinu i svjetlost u hladne zimske noći. Naime, TZ grada Zagreba će s partnerima prigodno urediti 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te četiri u Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad. Osim prekrasnih lampica i drvenih igračaka blagdanski doživljaj upotpunit će i kulturno-glazbena događanja pa će se tako održati čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata. Prigodni program pripremili su i pojedini zagrebački muzeji, a treba istaknuti i ostala događanja kao što su: predstave u HNK, Gavella u Tunelu Grič, Projekt Ilica: Q'ART, Advent Run, Advent u Vidri te posebni programi koji su priređeni za najmlađe. Također, posjetitelji i Zagrepčani uživat će i u izložbi proširene stvarnosti (AR) koja će koristiti animirane tradicionalne igračke kao motiv ovogodišnjeg Adventa, a bit će postavljene na 10 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Linker
17. travanj 2024 09:34