Boris Kovacev / CROPIX
ponosni smo

Imamo najbolju tajnicu u Hrvatskoj: Njezina ljubavna priča inspirirala je i autore romantičnih romana

Kako znamo i ozbiljno shvaćamo krilaticu 'Uspio si u životu tek nakon što izađeš u Gloriji', posebna je čast pisati o najsnažnijoj karici naše redakcije - strpljivoj, brižnoj i nadasve empatičnoj tajnici redakcije.

Dobro je poznato da kviz "Tko želi biti milijunaš" ima svoje jokere. Svakom natjecatelju objašnjeno je da pri odgovoru i prelasku pragova može pozvati nekoga u pomoć. Oni imaju 'Joker zovi', 'Joker pitaj publiku' i onaj 'Pola: pola' na dohvat ruke, a mi u redakciji Glorije - na četvrtom katu Koranske 2 - imamo sve to u jednoj osobi. Njezino ime je Snježana Maretić i vjerujte, to je najspominjanije ime u danu. To sam shvatila čim sam došla u veliku redakciju. Na svako moje pitanje najčešće sam dobivala odgovor: "Pitaj Snješku..." ili "To će ti Snješka riješiti". I bilo mi je jasno da će mi ona pomoći da pređem prag novog 'guštera' - namjerno koristim vojnički žargon.

Boris Kovačev / Cropix
Najbolja tajnica u zemlji i desna ruka redakcije Glorije

Snješka, kako joj često tepamo, ljudsko je biće koje na sve ima odgovor, pri tome ima manire londonskog diplomata. Dok joj postavljaš pitanje daje ti sok od jabuke sa svog seoskog imanja. U tri godine koliko sam tu, nisam vidjela da je izgubila strpljenje, da je nekog ovlaš pozdravila ili da je bila tmurnog raspoloženja. Snježana je osoba koja ima sve kontakte, kad imaš problem ona zove pravog 'čovika' i istovremeno gestikulacijom rješava problem drugog kolege.

privatna arhiva
Snježana sve riješava telefonom....

Dio je uspješnog tima koji unutar tvrtke Hanza Media d.o.o. izdaje magazine Gloria, Gloria IN, Gloria Glam, Gloria Dom. Uz navedene poslove uspješno obavlja i poslove tajnice foto i video agencije Cropix.

Kad smo čuli da je nakon skoro 27 godina vrijednog rada dobila nagradu "Tajnice godine" kao i zahvalnicu zbog nesebičnog doprinosa projektu godišnje nagrade "Najbolje hrvatske tajnice", zapitali smo se pa kako tek sada? Za nas je ona tu titulu zaslužila svake godine.

"Itekako sam svjesna da raditi toliki niz godina na jednom mjestu je zapravo danas prava rijetkost. Do sada sam bila ponosna da je sa mnom zadovoljan moj šef, uprava i cijela firma, za mene je to najveća nagrada, a ovo je samo točka na 'i' i priznanje za moj dugogodišnji rad u medijima", kaže nam Snježana u razgovoru kao reakciju za nagradu, a za tri godine čeka je nagrada za životno djelo.

Privatni album
Ovogodišnji laureati su abecednim redom: BARBARA HODALJ, DONATELLA KNEŽEVIĆ, MAJA MAKOVEC, SNJEŽANA MARETIĆ i DIJANA ZJAKIĆ, dok nagrada za životno djelo odlazi u ruke ANKICE ILIĆ.

Hrvatska poslovna tajnica - HPT, nacionalna strukovna udruga, od 1996. godine proglašava pet najboljih hrvatskih tajnica/ka godine - u kategorijama: mala, srednja i velika tvrtka, proračunska i neprofitna organizacija.

Kad je 1994. došla na razgovor za tajnicu bila je mlada apsolventica na Prometnom fakultetu koju je do diplome na smjeru telekomunikacije dijelilo tek dva ispita.

privatni arhiva

Nije znala puno o radnom mjestu za koje se javila, osim da traže tajnicu ženskih novina koje će se zvati Gloria, ali se prihvatila izazova. Radila je u svim smjenama, a bilo je to zahtjevno jer se u ono vrijeme sve radilo ručno - pomoću telefona, faksa i pisaćih mašina. Radila je u vrijeme rata, prebrodila krize i otpratila neke drage suradnike.

Dio je tima redakcije magazina Gloria od prvog broja. Zaposlena je na radnom mjestu asistentice glavne urednice u redakciji Glorije od 1994.

U poslu je ostala dugi niz godina, a ta vjernost i dosljednost krasi i njezinu ljubavnu priču. Njezin prvi dečko Goran Maretić, koji je poznati umjetnik, postao joj je i suprug. Kao kruna te unikatne ljubavi, koja je bila inspiracija i Gloria ljubavnih romana, došle su dvije prekrasne blizanke Mia i Dea koje grade zavidnu karijeru modela uz studij.

Uz ženstveni stil, često Snježana nosi i nakit koji ima toplu priču, riječ je o brandu StrAngels kojeg izrađuje njezin suprug. "Jednu energiju dobivam iz njih, kao da me čuvaju", naglašava Snježana koja je ponosna jer promociju za nakit radi kroz svoje najdraže cure.

'Ne volim kad se kaže imamo problem. Treba se prisjetiti da svi griješimo i da je to ljudski... Kod mene je strpljenje ključno', kaže Snježana...

Probitačnost i fair play Snježana je naučila u svojoj sportskoj karijeri kroz rukomet, u privatnom životu ponosna je nositeljica i titule Kraljica Neretve koju je zaradila pri branju mandarina prije dvije godine, a zbog njezinog holivudskog looka često je uspoređuju sa slavnom glumicom Meryl Streep. Sličnost je vidio i popularni argentinski glumac Saul Lizaso (koji je jedno vrijeme bio popularniji i od popularnog Joleta).

Susret sa slavnim Saulom Lizasom

"Imala sam priliku sudjelovati u organizaciji kada smo u Hrvatskoj ugostili poznatog meksičkog glumca Saula Lizasoa. Zbog njega smo bili zalijepljeni za ekrane i obožavali ga kao glumca jer je bio pojava, a ja sam se imala priliku i sresti s njim. On je boravio kod nas na Jadranu, vodili smo ga svuda okolo. Kad me ugledao i rekao mi je da baš sličim na Meryl."

Privatna arhiva
Snježana sa Saulom Lizasom

Suradnja s kolumnisticom Glorije Magdom Weltrusky

"Dok je Magda izlazila na posljednjoj stranici uvijek sam novine čitala od kraja. Čitajući pisma koje smo dobivali od čitatelja i na koje je ona kao psiholog odlično odgovarala u njezinoj rubrici, puno sam surađivala s njom jer nije bilo maila, nego smo bili u osobnom kontaktu. Imali smo uhodan raspored. Svoje odgovore pisala je na pisaćoj mašini ponedjeljkom. Onda bi ja organizirala da to ode u Vjesnik u daktilo-službu gdje bi se to pretipkavalo... Mene je jednom prilikom dočekao deadline u utorak i bilo mi je teško kad sam spoznala da nema Magdinih odgovora na porti. Morala sam istražiti što se dogodilo. Vozač je rekao da je donio odgovore na portu, a u ono vrijeme pošta je stizala u Martićevoj za Vjesnik. Zvala sam jednog portira pa drugog, pa sam shvatila da nedostaje treći koji je radio noćnu smjenu i nisam ga mogla dobiti. Uspjela sam doći do njega i pitala sam ga gdje je ta kuverta: On je rekao: 'Oprostite, a ja sam stvarno doslovno shvatio rečenicu 'Neka to ostane među nama' jer je tako pisalo na kuverti i spremio sam u drugu ladicu'. Mi smo vrištali od smijeha nakon silnog stresa i spasili smo situaciju".

arhiva
'Bila sam s Magdom do samog kraja i imala sam čast ispratiti je... Mogu reći da sam joj bila kao kći, a ona meni kao majka.', kaže Snježana...

Mudrosti Glorijine kolumnistice Žuži Jelinek

"Žuži Jelinek je životna škola svake žene, ali i muškarca. Njezini savjeti su vrlo često nekome i previše. Kao vrhunska šnajderica i kolumnistica uvijek je bila jako simpatična. Znala je sve o mojoj velikoj životnoj ljubavi, ali uvijek bi mi dobacila: Nađi si ljubavnika..," a onda je netom nakon toga izašla kolumna "Žene, čuvajte svoje muževe".

Opatija, 230711.
Zuzi Jelinek u svojem domu u Opatiji.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Cropix
Žuži Jelinek posebno ju je dojmila svojim duhom

Upoznajmo Snježanu kroz brzopotezna pitanja

Znaju li tajnice najbolje tračeve?
- Uglavnom da, ali one prave brzo ih “zaborave”...

Prvu plaću sam potrošila na... - Putovanje u Istanbul..

Omiljena knjiga?
- Hm. Biram naslove Laurenta Gounellea "Čovjek koji je tražio sreću" i Kristine Ercegović "Sam svoj gazda"

gloria arhiva
Snježana s gospođom Milicom Žamić na partyju povodom 25 godina magazina. S Glorijom dijeli isti datum rođenja i poveći dio svog stambenog prostora jer redovito je kupuje od prvog broja i vjerno čuva svaki primjerak svojih najdražih novina.

Omiljeni parfem?
- Chanel Coco Mademoiselle

Putovanje za pamćenje?
- Hong Kong

Neostvarena želja?
- Vidjeti New York

Ostvarena želja?
- Naše blizanke Mia i Dea.

privatna arhiva
Sretna obitelj Maretić veliki su kreativci i zaljubljenici u modu...

Kavu kakvu piješ?
- Brzu :-), uglavnom macchiato

Omiljeni glazbenik?
- Gibonni i Laura Pausini

Film koji najbolje opisuje tvoj život?
- Moj život film je za sebe, a film o novinarstvu dobitnik je Oscara 2016. Spot light (Pod lupom)...

Čitajte i:

Među ovogodišnjim dobitnicama nagrade za najbolju tajnicu je i naša Snježana Maretić

Žuži Jelinek - šnajderica koja je pokorila svijet

Ne propustite uz novi broj Glorije: Zbirka životnih savjeta Magde Weltrusky

Linker
20. travanj 2024 10:38