Jedna, jedina

Ikona stoljeća: Legendarna Coco Chanel i nakon pola stoljeća od smrti fascinira svijet

Najveća modna dizajnerica 20. stoljeća Gabrielle "Coco" Chanel umrla je iznenada prije točno 50 godina u svojem apartmanu u pariškome Ritzu i premda je bila nedjelja, 87-godišnja dizajnerica do zadnjeg je trenutka neumorno radila na svojoj posljednjoj kolekciji prikazanoj dva tjedna nakon njezine smrti.

Tužno djetinjstvo snažno je utjecalo na život Coco Chanel. Kad je imala 12 godina majka joj je umrla od tuberkuloze, a otac je nju i sestru ostavio pred vratima samostana u kojem su časne sestre udomljavale napuštene djevojčice. O životu u samostanu Gabrielle nije mnogo pričala, no pretpostavlja se da je njezina opsesija crno-bijelom kombinacijom, koja se protezala kroz modne kolekcije i kutijice parfema, potekla od uniforma časnih sestara. U samostanu je naučila šivati, no zanimljivo je da nikad nije "izučavala zanat" koji ju je proslavio. Sve je radila "prema feelingu", a perfekcionistica je bila do samog kraja.

Provjeravala je i najsitnije detalje, birala tkanine i provjeravala svu dugmad.

Iako su njezini kostimi od tvida, dvobojne cipele i torbice na preklop bili i ostali sinonimi za francusku modu i žensku nesputanost, život Coco Chanel imao je i svoju tamnu stranu.

image
Njezin će brend kasnije Karl Lagerfeld pretvoriti u carstvo vrijedno 100 milijardi dolara.
AFP

Čitajte i: Mlada muza Chanela: Utjelovila je najbolje od majke i oca i to pokazala u novoj kampanji

Mnogi su je u Francuskoj optuživali za kolaboraciju s nacistima tijekom okupacije Francuske u Drugome svjetskom ratu. Možda to objašnjava činjenicu da je tek prošle godine u Parizu prvi put organizirana izložba u njezinu čast. Chanel je rat provela u Ritzu s ljubavnikom, njemačkim aristokratom, barunom Hansom Guentherom von Dinklageom, časnikom nacističke obavještajne službe. Njih su dvoje nakon rata pobjegli u Švicarsku, gdje je Chanel živjela deset godina podalje od očiju javnosti. Kad se 1954. vratila u Pariz, vratila se i u svoj apartman u Ritzu i ondje ostala do smrti.

Vitka, s bisernom ogrlicom oko vrata, slamnatim šeširom i cigaretom nehajno obješenom preko donje usne, Coco Chanel je bila dobro poznato lice u hotelu koji je od 1937. zvala domom. Unajmila je apartman od 188 kvadrata na drugome katu, s pogledom na pariški Place Vendome. Apartmanom, u koji je primala malo koga, dominirale su crna i bijela u skladu s njezinim uvjerenjem da je "crno bezvremensko".

image
U svom apartmanu pariškog hotela Ritz, Coco je preminula u 87.godini života prije pola stoljeća
FOTOGRAFIJE: GERARD JULIEN AFP

Čitajte i: Ples po mjesecu: Spektakl za 100. rođendan najpoznatijeg parfema Chanelove ‘petice‘

Sobu u Ritzu (Coco Chanel Suite) sama je uredila, a danas se može iznajmiti za nevjerojatnih 18.000 eura po noći. Ovdje odsjedaju modni uglednici poput Anne Wintour za vrijeme pariškog tjedna mode.

Oporučno je odredila da poslije smrti u njezine odaje ne smije nitko osim članova obitelji, dviju nećakinja i nećaka. Šokirano osoblje njezine modne kuće jutro nakon smrti ukazivalo je na žurbu kojom je završavala kolekciju, vjerujući da je predosjećala da joj je kraj vrlo blizu. "Čini se kao da je željela sve dovršiti prije smrti", rekao je jedan suradnik.

Počasti su stizale sa svih strana, čak i od onih za koje ona nije imala lijepe riječi, poput Paca Rabannea kojega je smatrala "metalskim radnikom".

Preminula je 10. siječnja 1971. godine, a dva dana kasnije na njezin je pogreb u parišku crkvu Madeleine došlo nekoliko tisuća ljudi.

image
Uz legendarni No. 5, mnoge žene su zaljubljene u miris Chanel Coco Mademoiselle (146 dolara)
CHANEL PRESS

Čitajte i: Optuživali su je za suradnju s nacistima, no preživjela je sve! O genijalnosti Coco Chanel svjedoči i nova izložba

Ondje je bila većina velikih imena visoke mode, ali ne i Pierre Cardin, kojega je Coco kritizirala nebrojeno puta. No među slavnima je na pogrebu bio Salvador Dali, golem broj modnih novinara, Chanelovih klijenata i svih 250 zaposlenika njezine modne kuće. Svi su odali počast Coco, koja je odrasla u sirotištu, imala mnoge nesretne ljubavi i bila među prvim ženama koje su se ošišale na kratko "jer ju je duga kosa živcirala". Bila je i kreatorica "parfema stoljeća" - Chanela No 5.

Njezin će brend kasnije Karl Lagerfeld pretvoriti u carstvo vrijedno 100 milijardi dolara.

image
Grob Gabreille “Coco” Chanel na groblju Bois-de-Vaux u švicarskom Lausanneu.
PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko je bila Coco Chanel: Obožavala je okultno, ludovala za 'Dječakom' i sve radila prema osjećaju

Nakon ispraćaja u Parizu lijes prekriven bijelim cvijećem, među kojim je dominiralo njezino najdraže - kamelije, prevezen je u Lausanne, gdje je provela rat. Ondje je pokopana privatno, a njezin grob s uvijek svježim cvjetnim aranžmanima mjesto je hodočašća zaljubljenika u modu.


ČITAJTE I:

Odlazak legende: Odijevao je Beatlese i slavne dame te zauvijek obilježio modnu povijest

Kako je dizajnerica bez formalne naobrazbe u modi postala nova kreativna direktorica kuće Chloé

Zna se nasljednica Lagerfelda: Prva žena na čelu nakon Coco Chanel

Linker
15. travanj 2024 14:59