BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH
zanimljiv hobi

Igračke za velike dečke: Belizar Valić godinama skuplja barbike pa zavirite u njegovu kolekciju

Fotograf ima neobičnu strast: među najvećim je kolekcionarima rijetkih vintage najpoznatijih lutkica na svijetu. A uskoro planira napraviti izložbu gdje će pokazati njihove vizuale - uz sebe kao Kena, to jest Bena.

Fotograf ima neobičnu strast: među najvećim je kolekcionarima rijetkih vintage najpoznatijih lutkica na svijetu. A uskoro planira napraviti izložbu gdje će pokazati njihove vizuale - uz sebe kao Kena, to jest Bena.

Kad se spomene kolekcionarstvo - pogotovo u kontekstu muškaraca - obično se misli na satove, stripove i jurilice na dva ili četiri kotača. No, 49-godišnji Belizar Valić, modni fotograf, novinar te profesor filozofije i etike, skuplja - barbike. Ima ih dvjestotinjak, a posebnost njegovih plastičnih ljepotica je vremešnost, odnosno to što je riječ o vintage izdanjima iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Belizar je bio administrator i kreator sadržaja u nekoliko Barbie grupa na Facebooku, a nedavno je pokrenuo vlastitu, posebnu upravo po tome što je godina proizvodnje najpopularnijih lutaka na svijetu limitirana do 1999. Naglašava da je vrlo usmjeren sakupljač pa rijetko izlazi iz svoje "teme".

image

Belizar Valić, modni fotograf, novinar te profesor filozofije i etike, skuplja - barbike

BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH

"Moja grupa nema oglasa za prodaju i razmjenu i ne služi nužno za identifikaciju artefakata. Po tim segmentima se bitno razlikuje od drugih grupa iz regije. Imamo dosta ozbiljnih međunarodnih kolekcionara koji pokazuju dijelove svojih zbirki, a među njima je i Bettina Dorfmann, Njemica koja niz godina drži Guinnessov rekord po broju barbika. Organizira izložbe, ima "bolnicu" za popravak potrganih lutaka i često je u medijima", kazao je Belizar, koji bi u Zagrebu ili Puli, gdje živi, volio organizirati izložbu svojih retro barbika.

Postala bi putujuća i imala nekoliko segmenta: fotografije samih lutaka, kratke video projekcije i instalacije te vizuale živih modela u Barbie stilu. Na njima bi bio i Belizar, čiji je alter ego Ben (izvedenica Belizarovog imena i barbikinog dečka Kena) pa bi se na izložbi predstavio kao "Ben/real Ken".

image

Barbie i Ken u kaubojskom stilu

BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH

"Ideja umjetničkog projekta razvila se spontano. Aktivnije sam djelovao u raznim Barbie i vintage toys grupama, počeo konceptualnije fotografirati predmete iz svoje kolekcije i nakupio se priličan broj zanimljivih vizuala. Primarno sam modni i lifestyle fotograf pa sam za nekoliko nezavisnih modnih magazina odradio snimanja s pravim modelima, fotografiranima u stilu kultnih Barbie lutaka ili nadahnutima njima. U konačnici sam s kolegom Giordanom Cellichem u sveopćoj pomami zbog tada nadolazećeg filma "Barbie" osobno uskočio u ulogu famoznog Kena, u mom slučaju Bena. Time sam dao vlastitu viziju priče te malo realniju sliku Barbie svijeta i općepoznate ružičaste ikonografije. Kolekcionar je postao dio vlastite kolekcije", objasnio je Belizar, dodajući kako ga se američki filmski hit "Barbie", s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, nije dojmio.

Štoviše, bio je razočaran. Nije ni imao velika očekivanja, ali pogledao ga je kao "obavezu" i zato što je premijera bila u predivnom ambijentu pulske Arene. Belizar svojim performansom preispituje sve izraženiji život u virtualnom i online svijetu, kao i tanku granicu između stvarnosti i igre, koja u njegovom slučaju ne podrazumijeva samo barbike. Skuplja, naime, i Štrumpfove iz 70-ih i 80-ih, likove iz crtića "Masters of the Universe", stare igračke proizvođača Kenner, Mego, Galoob...

image

Među kolekcionarima vrlo je tražena lutka Golden Dream iz 1980.

BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH

"Prva Barbie koju sam nabavio je Disco/Golden Nights. Originalno je iz 1980., no ja sam je u kutiji kao "new vintage" kupio prije dvadesetak godina. Nekako u to vrijeme mi je draga prijateljica darovala nekoliko svojih lijepo očuvanih lutaka iz djetinjstva. Među njima se ističe prekrasna Black Barbie, također iz 1980. i u disko stilu. Obje lutke su danas izuzetno popularne i tražene među kolekcionarima takozvane Superstar ere, koja je trajala negdje od 1977. do 1987. I ja primarno skupljam barbike iz tog vremena, ali i iz takozvane Mod ere koja joj je prethodila, s minimalnim "izletima" prije 1967. i nakon 1987. Najstariju lutku mi je darovala novinarka Bojana Radović. Riječ je o krasno očuvanoj lutki Skipper iz njezinog djetinjstva - mlađoj barbikinoj sestri. Datira negdje iz 1965.", istaknuo je Belizar i otkrio je kako bi se pojedini primjerci iz njegove kolekcije mogli prodati i za 500 eura.

image

Arctic/Eskimo Barbie iz 1982. godine

BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH

Neke neizvađene lutke iz kutija dostižu pak četveroznamenkaste cifre. Belizarova ljubav prema igračkama datira iz ranog djetinjstva, oduvijek je bio vezan za njih, a mnoge je do danas sačuvao. Prva barbika je u obitelj stigla ranih 80-ih preko njegove sestre. Bila je to ikonska Great Shape Barbie, koja se pojavljuje i u animiranom filmu "Toy Story". Vlastite barbike je prvi put počeo kupovati prije dvadesetak godina na eBay-u.

"Nije to bio početak linearnog sakupljačkog procesa, više inicijacija nečega što će se rasplamsati godinama kasnije. Kao i većina drugih kolekcionara, lutke nabavljam razmjenom. Treba znati "who is who" i biti dobro umrežen. Kupujem i putem online trgovina, stranih i domaćih oglasa, u manjoj mjeri i na buvljacima, više u inozemstvu nego kod nas. Svoju kolekciju gledam i definiram kao vrijednost, investiciju i ulaganje za budućnost", kazao je Belizar, dodajući kako je najveći fan originalne Superstar Barbie iz 1977. i jedne od njezinih prijateljica, popularne P.J. koja je imala razne verzije. Od takozvane Sunset Malibu iz 1972. do Dream Date iz 1984. Belizar lutke drži u nekoliko vitrina, trudeći se da se lijepo uklope u prostor i da ga oplemene, a ne da mu dom izgleda poput Barbie mauzoleja.

image

Prijateljica od Barbie - P.J. imala je miris ruže

BELIZAR VALIĆ I GIORDANO CELLICH
Linker
26. travanj 2024 22:06