NERA SIMIC/CROPIX
kuhari mekog srca

Igor Čimbur iz udruge ‘Chef kuha doma‘: Ukrajinskim majkama jedva smo pronašli hostel za smještaj‘

Potpredsjednik udruge ‘Chef kuha doma‘ unajmio je hostel u Zagrebu gdje će ukrajinskim majkama i njihovoj djeci omogućiti sigurno utočište od rata te im osigurati dva obroka dnevno.

Potpredsjednik udruge ‘Chef kuha doma‘ unajmio je hostel u Zagrebu gdje će ukrajinskim majkama i njihovoj djeci omogućiti sigurno utočište od rata te im osigurati dva obroka dnevno.

Nakon što su prije nešto više od godinu dana, dva mjeseca nesebično volontirali kuhajući i do tisuću obroka dnevno za ljude s potresom pogođene Banije, zagrebački ugostitelji iz udruge 'Chef kuha doma' ponovno su pokazali veliko srce. Unajmili su hostel u centru Zagreba gdje će kroz tri tjedna početi živjeti petnaest izbjeglih ukrajinskih majki s djecom kojima će narednih šest mjeseci osim smještaja osigurati i dva topla obroka dnevno. Hostel ima jedanaest soba i može primiti trideset osoba, a tri sobe planiraju koristiti za blagovaonu, dječju igraonicu i garderobu.

- Zvao sam brojne vlasnike objekata koji nude smještaj no nisu htjeli ni čuti da kod njih smjestimo izbjeglice, iako bismo platili najam. Nakon što su me odbili na pet mjesta, nazvao sam vlasnika hostela Taban, Dejana Dabića, koji nije dvojio ni sekunde. Već sljedeći dan dobili smo ponudu velikog trgovačkog lanca da osigura polugodišnju zalihu hrane za majke i njihovu djecu – priča Igor Čimbur, potpredsjednik udruge 'Chef kuha doma' koju je osnovao s kuharom Matom Jankovićem prije godinu dana.

Za ovaj pothvat, snage je udružio s ugostiteljem Brunom Lerotićem koji iza sebe ima 15 godina iskustva u humanitarnom radu te Mirtom Livingston, tajnicom udruge i koordinatoricom volontera koja će autobusom otići do granice s Ukrajinom po izbjeglice. U tijeku su čišćenje, popravci, finalne pripreme.

image

Mirta Livingston u sobi sa donacijama za izbjeglice

NERA SIMIC/CROPIX

Volonteri marljivo uređuju svaku sobu, unose krevete, montiraju ormare. Posla je mnogo, no srca su im puna jer će im pružiti utočište od krvavog rata, pomoći im oko integracije u društvo, kao i pri povratku u domovinu kada za to dođe vrijeme.

image


Volonteri iz udruge Chef kuha doma

NERA SIMIC/CROPIX

- Hrvatska je spremna prihvatiti dvostruko više izbjeglica. Na terenu vidim da mnogi žele pomoći jer ih vodi srce međutim ovdje, kao i nakon petrinjskog potresa treba imati jasan plan, raditi svaki korak smisleno kako bi se jasno znalo u kojem trenutku tko što radi. Osim opremanja hostela, paralelno organiziramo chefove koji će kuhati, a Marin Rendić i Matija Bregeš osmislit će tjedni meni. Financiramo se isključivo preko donacija, a brojne dobivamo i putem aukcije sportskih rekvizita koju smo nedavno organizirali na našoj Facebook stranici. Potpisani dres nogometaša Marcela Brozovića prodan je za 2000 kuna, Vedrana Ćorluke za 1500 kuna, kapa za vaterpolo Dubravka Šimenca za petsto kuna. Svi sportaši žele se uključiti pa su na aukciji i boksačke rukavice Željka Mavrovića, dres Domagoja Duvnjaka, Danijela Subašića, čak i potpisana kapa motociklista Valentina Rossija – priča Čimbur.

U akciju se uključio i bivši nogometaš Ognjen Vukojević, koji je kao pomoćni trener kijevskog Dinama u zadnji tren pobjegao iz Ukrajine, a kada je doznao za prognanu obitelj u njegovom rodnom Bjelovaru, obavijestio je udrugu te donirao sve što im je bilo potrebno.

- Tko god ima mogućnosti dužnost mu je pomoći – naglašava Čimbur. Uz sina Jana i suprugu Janu Wurth te obaveze koje ima u obiteljskom restoranu Baltazar, svoj život želi posvetiti pomaganju drugima. Tako je bilo i tijekom dva mjeseca koja je proveo s kolegama u Petrinji gdje je otišao samo tri sata nakon razornog potresa 29. prosinca 2020.

ČITAJTE I: 365 dana nakon potresa, za Petrinju i Sisak kuhaju volonteri ‘Chef kuha doma‘

- Marin Rendić me nazvao pola sata nakon potresa i rekao da s Marinom Medakom puni kombi sa svim namirnicama koje imaju u restoranu te da odlaze u Petrinju. Za tri sata smo bili tamo i ostali 60 dana. Treslo je svakih deset minuta, radili smo po dvanaest sati dnevno, plakao sam svaki dan kada sam odlazio kući, ali vrijedilo je. Što sam više vremena provodio ondje, sve više sam želio pomoći. Najviše su me dotakle skromnost i zahvalnost tih ljudi – priča Igor Čimbur. Osim zahvalnosti brojnih ljudi kojima su pomogli, uslijedila je još jedna satisfakcija. Prestižni svjetski gastronomski vodič Gault&Millau prošle godine udruzi je dodijelio priznanje za zasluge što je ovim kuharima velikog srca dodatni vjetar u leđa.

ČITAJTE I: S Banovine u Kopenhagen: Najpoznatiji restoran na svijetu odao veliko priznanje našim vrijednim chefovima

Linker
29. travanj 2024 02:04