odgojila nba zvijezdu

I danas radi kao kozmetičarka! Mama Luke Dončića prisjetila se težih dana: ‘Znala sam da to moram napraviti‘

Slovenska kozmetičarka Mirjam Poterbin, čiji je sin Luka Dončić potpisao svoj dosad najunosniji ugovor s košarkaškim klubom Dallas Mavericks, otkriva kako ga je učila da pomaže drugima, poticala na samostalnost i već ga s 13 godina pustila u svijet. Intervju s naslovnice aktualne Glorije prenosimo u cijelosti.

Premda je njezin sin Luka Dončić (22) jedan je od najboljih i najbolje plaćenih košarkaša na svijetu - nedavnim produljenjem ugovora s klubom Dallas Mavericks zaradio je vrtoglavih 207 milijuna dolara - Slovenka Mirjam Poterbin (47) trudi se ostati čvrsto na zemlji. U ljubljanskoj četvrti Bežigrad, gdje njezina majka Milena (66) dugi niz godina vodi frizerki salon Mirjam i gdje je Luka odrastao, još radi kao kozmetičarka.

Jedina razlika je u tome što je sada više ljudi prepoznaje na ulici i pita za Luku koji je zbog takozvane “rookie supermax ekstenzije” s Dallasom (prije toga je čak dvaput izabran u najbolju petorku NBA lige na kraju sezone), ušao u povijest kao najmlađi igrač s ugovorom većim od 200 milijuna dolara.

image
Bio je vrlo energičan dječak i zanimali su ga svi
sportovi.
PRIVATNA ARHIVA

- Nisam tražila od Luke da me zbog toga počasti nekim darom. To je njegov novac i sam ga je zaslužio. Ponosna sam na ono što radi, ali još više na to što je ostao dobar čovjek i što nije poletio. Svijet u kojem živi donosi brojne izazove i zato se, kao i svaka majka, uvijek brinem, no znam da će biti dobro. Luka je odrastao muškarac i već je dokazao da može sve - govori Mirjam, koja obožava svog sina jedinca, ali nije posesivna. Njegov velik oslonac sada je i djevojka Anamarija Goltes (23), slovenska manekenka i influencerica. Upoznali su se još kao klinci na otoku Krku, koji im je i danas najdraža ljetna oaza, a brinu o dva psa - pomerancu Hugu i švicarskoj ovčarki Giji.

Luka Dončić ponovno će u Ameriku vjerojatno u rujnu, a nakon njega će i Mirjam, koja ondje nikad ne boravi kod sina: iako on ima lijepu kuću u Dallasu, ona je unajmila stan i u SAD-u radi kao edukatorica za trajni make-up.

image
Luka Dončić najbolja je reklama za bakin frizerski salon.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Luka je ionako stalno na utakmicama. Nekad je to svaki drugi dan, a nekad ga zbog putovanja nema i šest dana zaredom. Ja sam pak dosta angažirana u njegovoj humanitarnoj zakladi, koja se skrbi o mladim talentiranim sportašima, onima koji zbog loše financijske situacije ne mogu ostvariti svoje snove pa im mi dajemo nadu - objašnjava Mirjam, dodajući kako je Luku uvijek odgajala da pomaže drugima. Bio je vrlo samostalan, energičan dječak i odmalena su ga zanimali svi sportovi. Među ostalim skijanje, pa ga je mama za svaki rođendan vodila na neku slovensku planinu gdje je skijao i vozio snowboard. Košarka je ipak prevladala, što i ne iznenađuje jer mu je otac košarkaški trener i bivši igrač Saša Dončić (47), od kojeg se njegova majka razišla kad je imao osam godina. Luka je već s trinaest godina postao član Real Madrida i preselio se u Španjolsku.

Čitajte i: Ekskluzivno iz Ljubljane: Mama Luke Dončića otkriva nam da i dalje radi kao kozmetičarka - i puca od ponosa zbog sina

- Moja prva reakcija je bila da ne mogu pustiti dijete samo, bez znanja španjolskog, ali on me uvjerio da mu je košarka sve u životu. Pogledao me u oči i rekao: “Mama, želim probati”. Bilo mi je teško, no znala sam da to moram napraviti. Tješilo me to što je ondje pohađao školu, jer uvijek sam inzistirala da se obrazuje, a dok nije usavršio jezik, svaki vikend sam provodila u Madridu, što je bilo vrlo skupo. Moglo bi se reći da Luka nije imao djetinjstvo kao drugi, ali košarka mu je mnogo značila: na jednoj strani moraš uzeti da bi na drugoj dao. Ne možeš imati sve u životu - priča Mirjam, ponosna što je Luka već sa šesnaest godina zaigrao za seniorsku momčad i time ušao u povijest Real Madrida.

image
Ne propušta sinove utakmice.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Dotad je živio u klupskom internatu, gdje se zbližio s Dubrovčaninom Domagojem Proletom, a potom se preselio u stan u Madridu i zamolio majku da dođe živjeti s njim. Da bi sinu ispunila želju, Mirjam je na tri godine napustila posao u svom kozmetičkom salonu.

- Nema toga što ne bih napravila za svoje dijete, no to razdoblje bilo mi je vrlo teško. U Sloveniji sam radila i zarađivala, a u jednom trenutku sam morala sve ostaviti. Povremeno bih odlazila odraditi nekoliko klijentica, jer volim svoj posao i bojala sam se potpuno zatvoriti salon, ali ne znam kako bih izdržala da mi financijski nije pomagala majka koja je radila po cijele dane - prisjeća se Mirjam, dodajući kako je Luki tada i kuhala, a najviše je volio špagete bolonjez. Toliko da je njegova majka, dok još nisu živjeli zajedno, iz Slovenije u Španjolsku nosila smrznute porcije.

Čitajte i: Američki san supružnika Zubac u luksuznoj vili: U jesen 2019. godine otvorili su nam svoja vrata i ispričali sve o životu u LA-u

S njim je nekoliko godina živjela i u Americi (u Dallas je otišao 2018.) i nije propuštala niti jednu njegovu utakmicu. Uživo je navijala i u Litvi, gdje se slovenska reprezentacija kvalificirala za Olimpijadu u Tokiju, na kojoj je osvojila četvrto mjesto. Najveći uspjeh s nacionalnom momčadi Luka je ostvario kao 18-godišnjak: Slovenija je tada osvojila Europsko prvenstvo, što je bio najveći uspjeh ekipnog sporta u povijesti te zemlje.

image
Mirjam s mamom Milenom, koja joj je bila velika podrška dok je podizala sina.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Propustila sam samo jednu Lukinu utakmicu jer sam bila u avionu. Inače moja mama i ja zbog vremenske razlike ustajemo i u tri ujutro kako bismo gledale Luku na terenu. Porazi mu teško padaju, katkad ne priča dva dana, ali kako odrasta, tako i njih lakše podnosi - otkriva Mirjam, dodajući kako su, uz sport, Lukina strast i automobili. Zato je veliku pozornost izazvao kad se na Krku pojavio s 400 tisuća dolara vrijednim vozilom Lamborghini Urus Mansory.

image
Luka Dončić s bakom Milenom i mamom Mirjam koje ne propuštaju niti jednu njegovu utakmicu.
PRIVATNA ARHIVA

Njegovu mamu više od skupih automobila zanimaju putovanja. Voli doći u Hrvatsku, gdje ima mnogo prijatelja. Među njima je i Biserka Petrović, majka košarkaške legende Dražena Petrovića, s kojom se često čuje telefonom.

- Ona mi je velika inspiracija, iznimno je poštujem i upravo zbog nje toliko mnogo znam o Draženu Petroviću - kaže Mirjam, koja je i sama velika ljubiteljica sporta. Osim što se bavila manekenstvom i osvajala titule na izborima ljepote, u mladosti je plesala jazz dance, a sada svakodnevno odlazi u teretanu i vježba jogu. Vjeruje, stoga, da joj upravo to pomaže da sačuva vitku liniju jer obožava slatko. Najradije se odijeva sportski (od cipela s visokom potpeticom draže su joj tenisice), no izgleda vrlo atraktivno, što joj govore i pratitelji na Instagramu, kojih ima gotovo 50 tisuća. Mirjam Poterbin mnogo je ulagala i u vlastito obrazovanje: osim što se školovala za kozmetičarku, završila je i srednju turističku školu te Upravni fakultet u rodnoj Ljubljani.

Luka je, kaže, od nje naslijedio disciplinu i organiziranost, a uz brojne sportske rezultate ponosna je i na njegove ljudske kvalitete.

image
U sezoni 2018./2019. proglašen je ‘novakom’ godine.
VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

- Na Luku sam najviše bila ponosna kad je nakon jedne utakmice u Americi samoinicijativno skinuo tenisice, potpisao se na njih i darovao ih mladiću koji je sjedio nekoliko redova ispred mene. Nije imao kosu pa pretpostavljam da je bolovao od raka. Tim je činom moj sin pokazao koliko je velik čovjek - zaključuje Mirjam Poterbin.

Čitajte i: Ekskluzivno! Zvijezda NBA-a Ivica Zubac i Kristina Prišč uplovili u bračnu luku: Mladenka je pustila i suzu...

Linker
24. travanj 2024 20:44