Na Tamaru je jako utjecala knjiga “Točka preokreta” Malcolma Gladwella.
 Vedran Peteh
Ljubav prema knjigama bila je jača

Hygge na lički način: Mnogi su bili skeptični, no nije se dala spriječiti u odluci da promijeni život

Ljubav prema književnosti bila je presudna u odluci da ekonomistica Tamara Jurković otvori Book cafe i tako oživi kulturnu scenu Otočca, a na njezin pothvat posebno su ponosni suprug i sin, obojica disleksičari.

Dolinu Gacke mnogi doživljavaju kao prekrasan, ali tradicionalan kraj, iz kojeg ljudi posljednjih godina masovno odlaze, no diplomirana ekonomistica Tamara Jurković (43) iz Otočca dokaz je da ondje itekako ima života.

Njezin Book cafe Paradiso, mjesto na kojem se redovito održavaju promocije knjiga i okupljaju ljubitelji lijepe književnosti, preporodio je kulturnu scenu grada.

Postao je, kako kaže Tamara, “kafić dobrih vibracija”, u koji često navraćaju pisci, blogeri, influenceri, turisti... Kuma mu je Alis Marić, pokretačica najčitanijeg domaćeg književnog bloga Čitaj knjigu, a među onima koji su svoje naslove predstavili u Book cafe Paradisu su Edo Popović, Damir Karakaš, Ivana Plechinger, Ingrid Divković, Ljubica Uvodić-Vranić, Rosie Kugli, Lea Brezar... Neobična priča iz Like došla je i do splitske spisateljice Nataše Jukić, koja je Tamaru Jurković uvrstila u svoju knjigu “Mi. Žene” o 100 inspirativnih žena u Hrvatskoj.

Kako je sve počelo

A priča je počela prije tri godine kad su Tamara i njezin suprug, poduzetnik Damir Jurković, odlučili iz temelja preurediti obiteljski kafić u središtu Otočca.

- Otkad znam za sebe, volim čitati i imala sam kuću punu knjiga. Ljubav prema pisanoj riječi naslijedila sam od mame Radmile, ekonomistice, a kao dijete sam obožavala knjige o Adrianu Moleu. Htjela sam da naš kafić bude drugačiji od ostalih pa mi je palo na pamet da na police stavim knjige i pokrenem book cafe. Poslala sam e­mail Alis Marić, čiji blog jako cijenim, a ona se oduševila i obećala mi podršku.

Vedran Peteh
Veliku podršku Tamara ima u svojoj obitelji, suprugu Damiru i djeci Marinu i Majdi.

U to je vrijeme na mene jako utjecala knjiga “Točka preokreta” Malcolma Gladwella, koja mi je pomogla da osvijestim svoje potencijale i osnažila me u odluci da okrenem novu stranicu u životu.

Najveći vjetar u leđa dala mi je potpora dobivena kroz program Odvažna Zaklade Solidarna, namijenjen ekonomskom osnaživanju žena - govori Tamara, koja je veći dio karijere provela kao voditeljica ureda osiguravajućih kuća u Otočcu, a posljednje tri prije pokretanja book cafea radila je u Carinskoj upravi Gospić.

Ondje nije bila zadovoljna svojim statusom i počela je razmišljati o otkazu. Na kraju je skupila snagu, otkriva, zahvaljujući dvjema knjigama: “Kod iznimnog uma” Vishena Lakhianija i “Najjači si kad si svoj” Kristine Ercegović.


Dobar potez

Među nevjernim Tomama, koji su ispočetka sa skepsom gledali na projekt book cafea, bili su i njezin suprug i sin Marin (18). I Damir i Marin imaju disleksiju pa ne vole čitati, ali zato Marin voli crtati. Kod njega su poteškoće s čitanjem dijagnosticirane u drugom razredu osnovne škole, a tad nam je postalo jasno i zašto Damir nikad nije bio ljubitelj književnosti. No suprug i sin uvijek su na mojoj strani i danas im je jasno da je to bio dobar potez ­- ističe Tamara, kojoj je najveća podrška u tom projektu prijateljica Manja Kostelac­-Gomerčić, profesorica književnosti i sumoderatorica književnih večeri u Paradisu.

S njom je osmislila i brojne druge projekte koji su oživjeli turističku ponudu Otočca: promocije lokalnih udruga koje se bave kulturom i baštinom, malih OPG­-ova s domaćom hranom, lokalnih kreativaca...

Otocac 13.01.2020
Tamara, suprug Damir, kcerka majda i sin Marin Jurkovic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Tamarin suprug Damir uzgaja punokrvne arapske konje egipatske linije, a jašu ih on, sin Marin i kći Majda.

Danska filozofija

- Najponosnija sam na The Coklje Fest, koji smo prošlog ljeta organizirale na glavnom trgu u Otočcu. Coklje su tradicionalna lička obuća pletena od domaće vune, a mi smo u suradnji s kreativkom Danijelom Tonković osmislili The Coklje, moderniju varijantu nekadašnje obuće našeg kraja. Na festivalu su se prodavali razni proizvodi od vune, tkano platno, suveniri, domaći med... Naš cilj je da turistima Otočac bude glavni razlog dolaska u Ličko­senjsku županiju, da otkriju kako je to grad bogate kulturne povijesti star šest tisuća godina - nastavlja Tamara, koja uskoro planira i sama otvoriti apartman koji će promovirati kao “hygge na lički način”.

Tu dansku filozofiju jednostavnog života po kojoj je sreća u malim stvarima prihvatila je i sama. Živi okružena prirodom i životinjama: obitelj ima tri njemačka ovčara, pet punokrvnih arapskih konja egipatske linije i pet angus goveda. ­

- Moj suprug, sin i 14­-godišnja kći Majda vole jahati, dok sam ja radije okružena knjigama. Damir konje drži iz ljubavi, a angus goveda uzgajamo zato što svi volimo fino i zdravo jesti. Taj svojevrsni detoks tijela i uma u srcu Gacke doline uskoro planiramo ponuditi i našim gostima ­- kaže Tamara Jurković.

Linker
15. travanj 2024 20:11