Spretan otac

Hrvoje Rupčić živi drugu mladost s trećim sinom: ‘Iako zarađujem manje nego ikada, nikada nisam bio sretniji‘

Iako ga je pandemija koštala putovanja i nastupa, poznatom glazbeniku ovo je bila sjajna godina: Ponovno je postao otac, objavio je knjigu i glazbeni album te kupio kuću koju sam uređuje.

Dok mnogima 2020.neće ostati u lijepom sjećanju, zagrebačkom glazbeniku Hrvoju Rupčiću bit će to godina za pamćenje. Ovih dana objavljena mu je druga knjiga, putopis iz Irana pod nazivom “U zemlji dobrih ljudi”, koji je odmah postao najtraženije štivo na web stranicama VBZ-a, prije dva mjeseca treći je put postao otac, a uskoro se treba useliti u kuću koju je proljetos kupio u Kupinečkom Kraljevcu. Ni to nije sve: u ožujku je proslavio 50. rođendan, kao i 25. obljetnicu svog benda Cubismo, s kojim je u svibnju izdao novi album “Tumbao”, prvi nakon deset godina.

- Uistinu mi je ova godina nevjerojatno plodna. Donijela mi je obilje veselja, a iako sam zbog otkazanih koncerata zarađivao manje nego ikada, nikada nisam bio sretniji. Vijest o mom putopisu objavljena je i u brojnim iranskim medijima, a na njemu mi je čestitao i iranski veleposlanik Parviz Esmaeili, što me izuzetno razveselilo - kaže glazbenik i pustolov kojem posljednja dva mjeseca svakodnevica izgleda prilično neuobičajeno.

Ustaje u četiri ujutro, preuzima brigu o malom Petru koji još nije ulovio ritam spavanja, a potom oko deset sati odlazi na “bauštelu”.

Hrvoje Rupčić, naime, sam preuređuje kuću u kojoj će živjeti sa suprugom, modnom dizajnericom i fotografkinjom Ivanom Kujundžić Rupčić i sinčićem Petrom. Za veće radove zaduženi su majstori, on boja zidove, postavlja parkete, slaže kuhinju, a pomažu mu i dva šogora.

image
Sa suprugom Ivanom na putovanju po Iranu.
NOA RUPCIC

- Prošlog proljeća šetali smo po šumama Kupinečkog Kraljevca i jako nam se svidio ovaj kraj. Došli smo još jednom, zaključili da bismo ovdje mogli živjeti i već nakon pet dana kupili zemlju od dvije tisuće četvornih metara s malom drvenom turopoljskom kućom starom sto godina. Prvo smo na toj zemlji namjeravali sami graditi kuću, a onda nam je susjeda preko puta ceste rekla da ona prodaje svoju, pa smo kupili i njezinu jer se ispostavilo da nam je to jeftinije nego da gradimo novu. Tako smo dobili još dvije tisuće kvadratnih metara zemlje na kojima imamo voćke, borovnice, povrtnjak, potok, po imanju nam hodaju srne, u daljini gledamo svjetla Zagreba… Ne mogu zamisliti ništa ljepše. Za cijenu obje kuće u gradu ne bismo mogli kupiti ni stan od 50 kvadrata, a sada imamo svoj dom i drvenu vikendicu preko puta - kaže glazbenik, kojem je život u prirodi ostvarenje davnih snova.

- Ja sam zapravo u glavi veliki klinac. Jako sam impulzivan pa me kroz život vodi instinkt, a ne razum. Sada mi nedostaju putovanja. Ni njih ne planiram, nego krenem pa kud me put odnese. Naravno, imam cilj, ali put do njega je uvijek avantura. Ivana i ja već imamo velike planove, samo da se smiri situacija s pandemijom i otvore granice. Ovaj put s nama ide i Petar koji će sigurno biti veliki putnik jer neće imati drugog izbora - govori Hrvoje.

Spretan otac

Kao iskusni otac dvojice sinova, 16-godišnjeg Jakova i 22-godišnjeg Noe iz braka s pjevačicom Tinom Kresnik, Rupčić ne pati od početničkih roditeljskih briga. S malenim je spretan i jutra im prolaze uz glazbu i ples. Kad Petar zaspi, Hrvoje skuha ručak za obitelj i tek onda se prima posla. Kuhanje mu je velika strast i kuhinja je njegov teritorij pa s velikom pažnjom uređuje svoje carstvo u novoj kući.

image
Hrvoje Rupčić sa sinčićem Petrom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Dan prije nego što se Petar rodio bio sam uvjeren da sam sve oko beba zaboravio, a kad sam ga primio u ruke, sve mi se u sekundi vratilo. Kako ga držati, kako promijeniti pelenu, kako ga nahraniti, što raditi kada plače… - smije se Hrvoje Rupčić koji uživa u očinstvu, a u slobodno vrijeme piše treći putopis. Prvi je “Himalajski dnevnik”, a drugi, “U zemlji dobrih ljudi”, opisuje putovanje kroz Iran koji je 2018. prešao na motoru uzduž i poprijeko s Ivanom.

Osim ljepota te zemlje, najviše su ga oduševili ljudi, njihova gostoljubivost i dobronamjernost koja se u današnjim vremenima čini gotovo nestvarnom. U knjizi se nalaze Ivanine fotografije, a dosad su montirali i tri dokumentarca koji se mogu pogledati na njihovu YouTube kanalu Šarena kugla.

- Ivana je sa svojim snimateljskim znanjem kockica koja mi je nedostajala na putovanjima. Nadam se da je pred nama još puno zajedničkih kilometara i putopisa - kaže glazbenik koji na budućnost gleda s veseljem, ali i oprezom, jer ova je godina pokazala da se ništa ne može planirati.

Linker
13. travanj 2024 22:59