BRAUERPHOTOS/S BRAUER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Slikarstvo prije glume

Holivudski glumac otvorio retrospektivnu izložbu svojih slika nastalih u posljednjih pedeset godina

‘Slikarstvo je umjetnost za osamljene borce i to je ono što me privlači‘, kazao je Sylvester Stallone nakon otvorenja izložbe u njemačkom Hagenu.

‘Slikarstvo je umjetnost za osamljene borce i to je ono što me privlači‘, kazao je Sylvester Stallone nakon otvorenja izložbe u njemačkom Hagenu.

"Mislim da sam puno bolji slikar nego glumac", izjavio je Sylvester Stallone (75), najpoznatiji po ulogama u blockbuster filmovima ''Rocky'' i ''Rambo'', koji je u njemačkom gradu Hagenu ovih dana otvorio svoju retrospektivnu izložbu pod nazivom ''Sylvester Stallone:The Magic of Being''. U Muzeju Osthaus izložio je pedeset velikih slikarskih platna nastalih u posljednjih pedeset godina, a izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

"Velika mi je čast izlagati uz najveća svjetska slikarska imena koja se nalaze u muzeju. Galerijski život za mene je zapravo novo iskustvo", kazao je glumac koji je počeo slikati prije nego glumiti. Otkrio je da je kao klinac svoje radove pod imenom Mike Stallone prodavao na ulici za pet dolara kako bi zaradio za autobusnu kartu. Od slikanja nije uspijevao zaraditi željeni džeparac i iako njegov talent tada nije bio prepoznat, od kista i slikarskog platna nikada nije odustao. Slavu i bogatstvo pronašao je u glumi, a slikanje pretvorio u cjeloživotni hobi.

image

Sylvester Stallone na otvorenju izložbe u Hagenu.

BRAUERPHOTOS/S BRAUER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i : Sylvester Stallone na snimanju legendarnog ‘Rockyja‘ nije baš dobro prošao: ‘Lundgren me je uništio, skoro sam umro‘

"Za razliku od filmskog biznisa koji ponekad traje dvije godine i uz petstotinjak ljudi na čije se vizije morate oslonitii, u slikarstvo zahtijeva osmaljene 'borce'. I to je ono što me fascinira i privlači toj umjetnosti'' kazao je glumac za njemački časopis 'Spiegel'.

A Sylvesteru Stalloneu ovo nije prva velika izložba: 2012. izlagao je u State Russian Muzeju u St. Petersburgu, a dvije godine kasnije njegovi radovi bili su predstavljeni u Muzeju moderne umjetnosti u Nici.

Kako je davno izjavio, na njegov slikarski izričaj najviše su utjecali veliki američki umjetnici Jackson Pollack i Willem de Kooning, predstavnici apstraktnog ekspresionizma, a iskonski se divi renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju. No Stallone je inspiraciju našao i u vlastitim filmovima pa je tako izložio svoju nekoliko vizija vlastitih portreta iz filmova ''Rocky'' i ''Rambo''.

A za one koji se pitaju zašto bi jedan ozbiljan muzej izlagao slike neukog glumca, odgovor je dao Mathias Rastorfer, trgovac umjetninama koji je jedan i od organizatora Stalloneove izložbe u Hagenu.

"Je li slavna umjetnost o samoj umjetnosti ili o slavnoj osobi. To pitanje postavili su mi kada smo prvi put izlagali umjetnička dijela modnog kreatora Karla Lagerfelda, a sada svaki muzej na svijetu želi prikazati njegove radove. Isto je Stalloneom."

No unatoč muzejskom životu njegovih slika, većina njih se može nabaviti za relativno malu cijenu - od nekoliko stotina dolara ili tisuću, dvije pa sve do četrdeset tisuća dolara koliko ovaj svestrani umjetnik cijeni svoju sliku Blue Rambo iz 2019.

No za ljubitelje njegove bogate filmske karijere u kojoj je glumio devedesetak uloga, režirao deset filmova, a napisao scenarij za njih tridesetak nema straha jer upravo završava sa snimanjem dva velika filmska hita - četvrtog dijela "The Expendables" uz Jasona Statmana i Megan Fox te trećeg nastavka filmske sage ''Čuvari galaksije''.

Linker
26. travanj 2024 00:28