SLJEMENSKA KRALJICA

Hoće li joj barem peta kruna ostati čitava? Shiffrin otkrila kako čuva najdraži trofej

Američka skijašica Mikaela Shiffrin već deset godina dominira Svjetskim kupom, a okitila se i s pet titula na zagrebačkoj slalomskoj utrci.

Moralo bi se dogoditi čudo da se američka skijašica Mikaela Shiffrin ove sezone ne upiše u sportske anale kao najdominantnija natjecateljica u Svjetskom kupu. Njezina dominacija u alpskim disciplinama na skijaškoj stazi traje već puno desetljeće, a na Sljemenu je jučer stigla do svoje 81. pobjede i samo je još jedna dijeli od apsolutne rekorderke, njezine sunarodnjakinje Lindsey Vonn koja je u karijeri upisala jednu više.

image

Mikaela Shiffrin ponovno je slavila u Zagrebu

IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK

Mikaela Shiffrin se pet puta u karijeri okitila titulom Snježne kraljice, a sljemenske krune koje u trajno vlasništvo dobivaju pobjednice zagrebačke slalomske utrke zauzimaju posebno mjesto u njezinoj trofejnoj vitrini.

"Kristalne krune iz Zagreba su uvjerljivo najatraktivniji trofeji za pobjedu u pojedinačnoj utrci, ali su pritom i vrlo osjetljive, pa su mi se u transportu sve četiri dosadašnje oštetile. Tko ne zna što se dogodilo na prvi pogled ne vidi da im nešto fali, ali ja to prvo primijetim. Nadam se da to neće biti slučaj i s petom krunom", smije se Mikaela Shiffrin čiji je život od najranijeg djetinjstva vezan uz skijanje.

image

Mikaela Shiffrin slavila je s drugoplasiranom Petrom Vlhovom i trećeplasiranom Annom Swenn Larsson

DAMIR SENCAR AFP

Dvostruka olimpijska pobjednica, šesterostruka svjetska prvakinja i četverostruka osvajačica Velikog kristalnog globusa za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu rođena je 13. ožujka 1995. u američkom Vailu, najpoznatijem zimovalištu u saveznoj državi Colorado. Odrasla je u skijaškoj obitelji, a sportski uzori kao djevojčici bili su joj tada najbolja svjetska skijašica Janica Kostelić i američki skijaš Bode Miller.

image

Mikaela Shiffrin

RANKO SUVAR CROPIX

U njezinu čast je na svojim prvim sljemenskim utrkama nosila kečke, frizuru koja je svojedobno bila zaštitni znak Janice Kostelić, a cijeli život jedne od najistaknutijih američkih sportašica u povijesti zimskih sportova vrti se oko skijanja.

Dvije godine je u vezi s norveškim skijašem Aleksandrom Aamodtom Kildeom, s kojim je prohodala u trenutku dok se on oporavljao od teške ozljede koljena i Mikaelu tješio zbog tragičnog gubitka oca Jeffa Shiffrina, anesteziologa, koji je preminuo od fatalnih posljedica ozljede glave nakon pada u obiteljskoj kući u Coloradu.

Pod bor je Mikaela Shiffrin ove godine od svog dragog dobila pleteni vuneni džemper, a ona je njemu darovala crno-bijelu fotografiju u akciji na spust stazi.

"Tijekom natjecateljske sezone smo razdvojeni, ali zato nastojimo svaki slobodan dan provesti zajedno", kaže Mikaela Shiffrin, jedina skijašica u povijesti koja se pet puta okitila krunom Snježne kraljice.

Linker
25. travanj 2024 11:40