1001 dan zatvora

Heroina s istoka: U zatvoru je završila jer se borila da žene mogu voziti, a u zatočeništvu jedva sačuvala živu glavu

Saudijska aktivistica Loujain Al-Hathloul, koja se borila da žene smiju voziti automobil i zbog toga završila u zatvoru, puštena je na slobodu nakon 1001 dana provedenog iza rešetaka.

Saudijsku aktivisticu za ženska prava Loujain al-Hathloul (31) uspore-đuju s kamenčićem oštrih bridova koji je nažuljao vlasti u njezinoj domovini. Žena koju sunarodnjakinje slave kao heroinu zaslužnu za ukidanje rigidne zabrane da upravljaju automobilom nedavno je puštena iz zatvora zahvaljujući pritisku američkog predsjednika Joea Bidena, a njezin izlazak na slobodu pozdravili su i Ujedinjeni narodi, zatraživši od saudijskih vlasti da oslobode sve zatvorene aktiviste.

Njezina sestra Lina al-Hathloul otkrila je za magazin Time kako je prva stvar koju je Loujain poželjela na slobodi poslije 1001 dana zatočeništva bio sladoled. Zatim je otišla u roditeljski dom gdje će se oporavljati od posljedica zatočeništva. Vlasti će je pomno nadzirati, a i najmanji pogrešan korak bit će dovoljan da ponovno završi u zatvoru: dvije nominacije za Nobelovu nagradu za mir, 2019. i 2020., neće je zaštititi.

Mlada aktivistica teško se mirila s ograničenjima u domovini

Njezina pobuna počela je prije sedam godina, kad se vratila iz Kanade gdje je studirala francuski jezik i položila vozački ispit. Teško se mirila s ograničenjima u domovini pa je počela okupljati sljedbenice na društvenoj mreži Keek, popularnoj među mladim Saudijcima. Postala je poznata 2014., kada se dovezla automobilom do graničnog prijelaza Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i zatražila od policajaca da je puste u susjednu zemlju - i to bez dozvole muža ili oca.

Čitajte i: Ove žene vladaju svijetom: ‘Svaki moj potez uvjetovan je skromnim uvjetima u kojima sam odrastala‘

Najprije su joj se rugali, a onda su je uhitili. Osuđena je na mjesec i pol dana zatvora, a kad je puštena na slobodu, postala je simbol pobune mladih Saudijki.

Njezinom drugom odlasku u zatvor u proljeće 2018. prethodila je najava kako će saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, ozloglašen zbog navodne umiješanosti u ubojstvo i komadanje uglednog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, ukinuti zabranu Saudijkama da voze.

image
Ovaj scenarij za mnoge je žene bio samo san
BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Vlasti su joj naredile da ne pokušava iskoristiti situaciju osnažujući žene da se izbore i za druga prava. Loujain al-Hathloul je u to vrijeme u Abu Dhabiju završavala magisterij iz francuske književnosti i vjerovala da je tamo sigurna pa je ciljajući na ukidanje zabrane napisala na Twitteru: “Hvala Bogu!” Te dvije riječi bile su dovoljne da je saudijske vlasti otmu u Abu Dhabiju i prebace u domovinu te zatvore.

Nije puštena ni kad je njezinim sunarodnjakinjama u lipnju 2018. dopušteno sjesti za volan.

"Prvih 10 mjeseci nije bilo službenih optužbi. A kad je došlo do toga, teretili su je zbog aktivizma i za kibernetički kriminal", otkrila je Lina al-Hathloul komentirajući osudu na pet godina i osam mjeseci zatvora na suđenju u Rijadu u prosincu prošle godine - pokrenutom poslije 20 mjeseci otezanja.

Rekla je kako je Loujain u zatočeništvu jedva izvukla živu glavu: tamničari su je prebacivali na tajnu lokaciju gdje su je tukli, podvrgavali elektrošokovima, gurali joj glavu pod vodu, seksualno je uznemiravali i prijetili joj silovanjem, pa je bila toliko uplašena da nije bila u stanju ni stisnuti ruku roditeljima kad su je jednom prilikom uspjeli posjetiti. Osim toga, suočila se s ucjenom vlasti: kad je međunarodna javnost doznala što proživljava u zatvoru, zatražili su da javno opovrgne zlostavljanje u zamjenu za puštanje na slobodu. Ona je to prkosno odbila. U isto vrijeme, pritisak međunarodne zajednice bio je sve snažniji. Saudijske vlasti morale su popustiti, a odvažnu aktivisticu nakon oporavka očekuju novi izazovi.

Linker
19. travanj 2024 06:35