Političar novog kova

Gradonačelnik Rijeke obožava putovanja, a na jednom od njih je u Las Vegasu oženio voljenu suprugu Mašu

Osam je godina bio zamjenik, a sad je postao prvi čovjek u svom gradu: pobjedu na izborima proslavio je s 92-godišnjom bakom i suprugom, s kojom se vjenčao u Las Vegasu.

Želim da Rijeka zadrži status tolerantnog grada te ojačamo gospodarstvo, što je osobito važno za mlade koji će tu zasnovati dom – kaže Marko Filipović (40), diplomirani inženjer građevinarstva i odnedavno prvi čovjek Rijeke koji je posljednjih osam godina bio zamjenik gradonačelnika. I dok se većina kandidata na biračkim mjestima pojavila s bračnim partnerom, Marko Filipović je u osnovnu školu Kantrida, koju je i sam pohađao, došao s 92-godišnjom bakom Marijom Tintor.

image
Novi gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u pratnji bake Marije Tintor.
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Za njega je Kantrida bila i ostala najljepši dio Rijeke, gdje i danas živi. Tu je rođen i odrastao u radničkoj obitelji. Njegova mama Marija Filipović Tintor mirovinu je stekla radeći u pošti u Voloskom, a tata Ivan Filipović, pomorac na stranim brodovima te potom alatničar u tvornici Rikard Benčič, sina su odmalena učili da bude vrijedan, pošten i odgovoran.

- Njima mogu zahvaliti što sam veliki radnik i posve jednostavan čovjek. Politika me privukla još u studentskim danima, kao člana brojnih foruma i organizacija mladih u zemlji i svijetu. S njima sam i mnogo putovao, u čemu i danas uživam, ali sa suprugom Mašom Mitrović – kaže riječki gradonačelnik. S Novosađankom, stručnjakinjom za EU fondove koja radi za jednu njemačku humanitarnu organizaciju upoznao se 2015.

image
Marko Filipović sa suprugom Mašom.
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Dva horoskopska Raka, rođena istog datuma 22. srpnja, tri godine kasnije zajednički su rođendan upotpunili i vjenčanjem. I to u Las Vegasu, tijekom podužeg putovanja po SAD-u. Maši Mitrović Rijeka je postala novi dom, a uz supruga je upoznala svaku uvalu na Kvarneru, sve šetnice u okolici.

Tijekom lockdowna zajedno su otkrivali planinarske staze na Učki, Risnjaku, Snježniku, Velebitu, u Vinodolskom kraju i u Lici, a uz njih je u uživao i udomljeni 12-godišnji pas mješanac. Obožavaju istraživati prirodne ljepote i nova mjesta, ali još više - vratiti se u najljepšu luku, čiji je Marko Filipović novi kapetan.

Linker
05. ožujak 2024 19:02